Φρανσουά Ολάντ: Γιατί έγινε μπούμερανγκ η υπερφορολόγηση των πλουσίων και πάει για εγκατάλειψη

Η υπόσχεση του François Hollande για επιβολή φορολογικού συντελεστή 75% στα εισοδήματα των εκατομμυριούχων ήταν παράγοντας-κλειδί για την εκλογική του νίκη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως έξι στους δέκα ψηφοφόρους τάχθηκαν υπέρ του μέτρου. Τώρα όμως που ο Hollande είναι πλέον πρόεδρος της Γαλλίας, το σχέδιο έχει προκαλέσει τόσους πολλούς πονοκεφάλους που ακόμη και μερικοί αριστεριστές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εγκαταλειφτεί.

Της Carol Matlack
 
Η υπόσχεση του François Hollande για επιβολή φορολογικού συντελεστή 75% στα εισοδήματα των εκατομμυριούχων ήταν παράγοντας-κλειδί για την εκλογική του νίκη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως έξι στους δέκα ψηφοφόρους τάχθηκαν υπέρ του μέτρου. Τώρα όμως που ο Hollande είναι πλέον πρόεδρος της Γαλλίας, το σχέδιο έχει προκαλέσει τόσους πολλούς πονοκεφάλους που ακόμη και μερικοί αριστεριστές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εγκαταλειφτεί.

Σε σύντομη ενημέρωση Τύπου που πραγματοποίησε στις 3 Ιανουαρίου, η εκπρόσωπος του Hollande δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τροποποιήσει και να επανεισάγει το φόρο, που απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας στις 29 Δεκεμβρίου. «Ο φόρος παραμένει μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης να αναζωπυρώσει τη γαλλική οικονομία με δίκαιο τρόπο», δήλωσε η εκπρόσωπος Najat Vallaud-Belkacem. Ένας αναθεωρημένος φόρος θα τίθετο σε εφαρμογή το 2014, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα σε σχέση με το αρχικό πλάνο, είπε.

Η υπέρβαση των ενστάσεων του δικαστηρίου θα είναι σχετικά εύκολη διαδικασία. Ο δικαστής αποφάνθηκε πως ο φόρος είναι άδικος επειδή επιβαρύνει τα ατομικά εισοδήματα, παρά αυτά των νοικοκυριών –με αποτέλεσμα ένα ζευγάρι π.χ. με αθροιστικό εισόδημα άνω του 1 εκατ. ευρώ να μπορεί να αποφύγει το φόρο, ενώ ένα νοικοκυριό του ενός ατόμου με το ίδιο εισόδημα να υποχρεούται να πληρώσει. Ο υπουργός Προϋπολογισμού, Jérôme Cahuzac έχει πει πως η κυβέρνηση θα επιβάλει το συντελεστή σε όλα τα νοικοκυριά, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο στα 2 εκατ. ευρώ για όσα συντηρούνται από περισσότερα από ένα εισοδήματα.

Πολιτικά, όμως, η "αναγέννηση" του φόρου μπορεί να φέρει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και άλλων πλούσιων Γάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού Gérard Depardieu, ο οποίος απέκτησε ήδη ρωσική υπηκοότητα. Λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει η άμεση ανταπόκριση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στο αίτημα του Depardieu για χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας. «Ο ψυχολογικός αντίκτυπος όσον αφορά την ελκυστικότητα της γαλλικής οικονομίας ήταν αρκετά αρνητικός", λέει ο Philippe Gudin, αναλυτής της Barclays Capital, με έδρα το Παρίσι.

Και ενώ ο φόρος εκτιμάται ότι θα φέρει 210 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα, θα μπορούσε τελικά να επιφέρει και απώλεια εσόδων εάν οι υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας εξαφανιστούν από το γαλλικό χάρτη. Ο Eric Chaney, επικεφαλής οικονομολόγος στο Παρίσι του ασφαλιστικού ομίλου Axa, λέει πως μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις και εταιρείες private equity πραγματοποιούν ολοένα περισσότερο τις προσλήψεις τους στο Λονδίνο και αλλού. «Δεν μπορούμε να φέρουμε τους κορυφαίους managers στη Γαλλία», δήλωσε στο Bloomberg News. «Εργάζονται στη διεθνή αγορά».

Σε ομιλία του στο Παρίσι στις 2 Ιανουαρίου, ο Hollande είπε πως είχε δώσει οδηγίες στα στελέχη του να δουλέψουν εκ νέου πάνω στο φόρο των εκατομμυριούχων «χωρίς να αλλάξουν τον αντικειμενικό του σκοπό». Το αναθεωρημένο μέτρο θα παρουσιαστεί ως τμήμα του προϋπολογισμού του 2014 που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο, έχουν πει κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο η προοπτική να ανοίξει ένας μακρόσυρτος διάλογος που θα διαρκέσει μήνες, δίνοντας στους εύπορους Γάλλους περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα. Και υπάρχει ένα προηγούμενο για την κατάσταση αυτή: ο συντηρητικός προκάτοχός του Hollande, Nicolas Sarkozy, είχε αθόρυβα βάλει στο συρτάρι έναν φόρο διοξειδίου του άνθρακα για τα αυτοκίνητα και τα οικιακά καύσιμα, μετά την απόφαση των γαλλικών δικαστηρίων πως ο φόρος είναι άδικο να επιβληθεί στους ιδιώτες, αλλά όχι στις εταιρείες.

Ακόμη και κάποια μέλη της αριστεράς του Hollande εκτιμούν πως ο φόρος των εκατομμυριούχων πρέπει να αφεθεί να πεθάνει. «Δεν είναι ιδιαίτερα επωφελές να εμμείνουμε σε αυτόν», δήλωσε ο Roger-Gérard Schwartzenberg, επικεφαλής του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κόμμα, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου. Ο φόρος «έχει λανθασμένα θεωρηθεί ως κύρωση κατά της επαγγελματικής επιτυχίας», αν και το αρχικό μέτρο θα εφαρμόζονταν μόνο σε 1.500 φορολογούμενους, είπε. «Θα πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη διαμάχη».

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ