Mario Draghi: Η ενίσχυση του ευρώ είναι σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi δηλώνοντας σήμερα ότι αν και η οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο μέρος του έτους η δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά αργότερα στη διάρκεια του 2013.



Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi δηλώνοντας σήμερα ότι αν και η οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη αναμένεται να επικρατήσει στο πρώτο μέρος του έτους η δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά αργότερα στη διάρκεια του 2013, αναφέρει το capital.gr.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για ξεκάθαρες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ εκτίμησε ότι αμβλύνονται οι πιέσεις στην Ευρωζώνη επικαλούμενος την πρόοδο που έχουν σημειώσει Πορτογαλία και Ιρλανδία για την επιστροφή τους στις αγορές, την πρόωρη αποπληρωμή των κεφαλαίων που δανείστηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τη μακροπρόθεσμη πράξη αναχρηματοδότησης (LTRO), αλλά και την ενίσχυση του ευρώ το τελευταίο διάστημα την οποία χαρακτήρισε "σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης".

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο 2013 στηρίζεται από τη διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις αγορές και τον περιορισμό του κατακερματισμού στην Ευρωζώνη αλλά και από την ενίσχυση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να μειώσουν περαιτέρω τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές ανισορροπίες και να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τους τομέα.

Στρέφοντας την προσοχή του στον πληθωρισμό ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι όπως αναμενόταν οι ρυθμοί πληθωρισμού σημείωσαν περαιτέρω πτώση και αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν κάτω του 2% τους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να παραμείνουν συγκρατημένες.

Αμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε η ΕΚΤ το βασικό της επιτόκιο
Δεν επεφύλαξε εκπλήξεις για τους επενδυτές η σημερινή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,75%, 1,50% και 0,00% αντιστοίχως.

Σημειώνεται ότι η τελευταία μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ είχε γίνει τον Ιούλιο του 2012 όταν η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια της.

Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της BoE
Τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. λίρες αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Στην ανακοίνωσή η τράπεζα αναφέρει πως συνεχίζει να προβλέπει αργή και σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης και της προσφοράς προσθέτοντας ωστόσο πως οι κίνδυνοι για την εκτίμησή της είναι οι καθοδικοί λόγω της επίδρασης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η επέκταση του προγράμματος αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της ζήτησης. Σύμφωνα με τη νομισματική επιτροπή, το πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας για την ενίσχυση των δανείων αρχίζει να αποδίδει ενώ οι εξελίξεις στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ, είναι ελαφρώς θετικές. Ωστόσο, αν και έγινε η παραδοχή πως υπάρχει περιθώριο για επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τον αν μία τέτοια κίνηση θα είχε τα αποτελέσματα του παρελθόντος.

Εν τω μεταξύ, ο επόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο Καναδός Mark Carney, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο σημείωσε πως κινηθεί προσεχτικά όσον αφορά ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα διαχειρίζεται τη νομισματική πολιτική, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως είναι υπέρ της συνέχισης της τόνωσης της οικονομίας. «Κατά την άποψή μου, ο ευέλικτος στόχος για τον πληθωρισμό, όπως εφαρμόζεται στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αποδειχθεί πως είναι το πιο αποτελεσματικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής έως τώρα,» τόνισε ο Carney.

Ερωτηθείς για το είδος της επικοινωνιακής πολιτικής ο Carney επισήμανε πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δεσμευτούν με αξιόπιστο τρόπο στη διατήρηση της επεκτατικής πολιτικής ακόμα και μετά τη βελτίωση της οικονομίας και ενδεχομένως της ενίσχυσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι αγορές ενδέχεται αν αρχίσουν να αμφιβάλουν γι’ αυτή τη δέσμευση εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί περισσότερο από το στόχο.

«Για δέσει τα χέρια της μία κεντρική τράπεζα μπορεί να ανακοινώσει δημόσια τα όρια για τον πληθωρισμό και την ανεργία τα οποία πρέπει να επιτευχθούν πριν αρχίσει να μειώνει τη στήριξή της,» πρόσθεσε ο νέος διοικητής της BoE. «Αυτό μπορεί να ενισχύσει τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας στην πολιτική στήριξης μελλοντικά και να έτσι να βελτιώσει την επίδραση αυτών των πολιτικών στο παρόν.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ