Αυτή την ώρα αρχίζει η ποδηλατοδρομία στους δρόμους της Αθήνας για τον διαβήτη : «Κάθε φωνή ένα μέλλον» - Παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη
Ξεκινά στις 11.00 πμ, στο Ζάππειο, από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η Ποδηλατοδρομία για το Διαβήτη στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (World Diabetes Day – WDD) με το σύνθημα «Κάθε φωνή- Ένα μέλλον».
Ξεκινά στις 11.00 πμ, στο Ζάππειο, από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η Ποδηλατοδρομία για το Διαβήτη στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (World Diabetes Day – WDD) με το σύνθημα «Κάθε φωνή- Ένα μέλλον».
Παράλληλα με την ποδηλατοδρομία και με στόχο να τονιστεί η ιδιαίτερη σημασία της σωστής διατροφής, ο κλινικός διατροφολόγος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος και ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας θα ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση για την «έξυπνη» διατροφή των ατόμων με διαβήτη και θα παρουσιάσουν απλές, νόστιμες και υγιεινές συνταγές.
Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη διοργανώνονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) και τις κατά τόπους εταιρείες – μέλη της. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη θεσπίστηκε το 1991 από την IDF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας – WHO, ως ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εντεινόμενη απειλή που συνιστά πλέον ο διαβήτης για την υγεία των ανθρώπων. Η φετινή εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη – WDD αποτελεί το τέταρτο μέρος ενός πενταετούς προγράμματος με ιδιαίτερη εστίαση στην «Εκπαίδευση και Πρόληψη του Διαβήτη».
Ο διαβήτης αποτελεί μια πάθηση, από την οποία πάσχουν πάνω από 360 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 550 εκατομμύρια το 2030. Τόσο η Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία (EASD) όσο και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA), προτείνουν σαν στόχους των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, 90–130 mg/dL σε νηστεία και λιγότερο από 180 mg/dL δύο ώρες μετά το κύριο γεύμα για κάθε άτομο με διαβήτη, έτσι ώστε να έχουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπλοκές του διαβήτη. Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που βοηθούν τα άτομα με διαβήτη να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση περιστατικών διαβήτη, είναι προφανές ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση όλων σχετικά με το Διαβήτη Τύπου 2 αλλά και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που βασίζεται στη σωστή διατροφή και την κατάλληλη σωματική άσκηση, έχει μεγάλη σημασία και για το Διαβήτη Τύπου 1, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη του σωστού γλυκαιμικού ελέγχου.
«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η συμβολή της άσκησης στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος των ατόμων με Διαβήτη. Με βάση τα δεδομένα, η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 35-40%. Παράλληλα, η εκδήλωση επιδιώκει να αναδείξει ότι η διατροφή των ατόμων με διαβήτη, είναι ο «έξυπνος» τρόπος διατροφής, τον οποίο και θα πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε», τονίζει ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Γ.Π.Ν. «Τζάνειο».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr