Συνελήφθη 54χρονος για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής

Στη σύλληψη ενός ατόμου προχώρησε η αστυνομία για συμμετοχή στην επίθεση με μολότοφ και καραμπίνες που έγινε στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στη σύλληψη ενός ατόμου προχώρησε η αστυνομία για συμμετοχή στην επίθεση με μολότοφ και καραμπίνες που έγινε στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές Χαλκιδικής.


Χθες τέσσερα άτομα είχαν προσαχθεί για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι. Το βράδυ προσήχθησαν ακόμη τρία άτομα, εκ των οποίων το ένα συνελήφθη.

Η πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση έγινε μετά τα μεσάνυχτα χτες στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Περίπου 40-50 άτομα που φορούσαν κουκούλες και κάποιοι από αυτούς κρατούσαν καραμπίνες, εισέβαλαν από την πίσω είσοδο, πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι δύο φύλακες. Στη συνέχεια τούς ακινητοποίησαν με τη βία και τους έδεσαν, ενώ τους περιέλουσαν με βενζίνη.

Παράλληλα, κάποιοι άλλοι κατέστρεψαν με πυροβολισμούς τις κάμερες και τα συστήματα παρακολούθησης. Στη συνέχεια περιέλουσαν με βενζίνη εγκαταστάσεις και οχήματα και έβαλαν φωτιά, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, ενώ πέταξαν και βόμβες μολότοφ.

Η όλη επιχείρηση δεν κράτησε περισσότερο από 15 λεπτά, χωρίς να μπορέσουν να αντιδράσουν οι φύλακες που υπήρχαν εκείνη την ώρα στο εργοτάξιο και ανέρχονταν σε 10 άτομα συνολικά. Από τη φωτιά καταστράφηκαν ολοσχερώς τα επτά κοντέινερ που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία της εταιρείας, τρία φορτηγά αυτοκίνητα, δύο τζιπ, ένα γκρέιντερ, εκσκαφείς, δύο γεννήτριες, ένα βανάκι κ.ά.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι έφυγαν από την κεντρική πύλη. Φεύγοντας έφραξαν με κορμούς δέντρων την πρόσβαση προς τις εγκαταστάσεις, στη διασταύρωση Παλαιοχωρίου και Μεγάλης Παναγίας, ώστε να εμποδίσουν την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η επίθεση των κουκουλοφόρων είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν τέσσερα άτομα από το προσωπικό φύλαξης της εταιρείας στο κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής. Οι τρεις από αυτούς έφυγαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ ο τέταρτος, που είχε χτυπηθεί από πίσω, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.

«Πράγματι μας έφεραν έναν 27χρονο άνδρα με εκδορές και επιφανειακά, πλην όμως όχι επικίνδυνα, τραύματα. Παραμένει για νοσηλεία στο νοσοκομείο, όμως η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ., που ειδοποιήθηκε, έφτασε στον τόπο της επίθεσης όταν είχαν απομακρυνθεί οι δράστες της επίθεσης. Ακολούθησαν προσαγωγές συνολικά 27 ατόμων, χωρίς να προκύψει κάτι συγκεκριμένο εναντίον τους, ενώ, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η προανάκριση γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Επίσης το βράδυ έγιναν προσαγωγές τεσσάρων ατόμων στην Ασφάλεια Πολυγύρου, τα οποία εξετάστηκαν ως προς τη συμμετοχή τους στην επίθεση, ενώ αναζητούνταν άλλα τέσσερα άτομα.

Η Αστυνομία έχει στα χέρια της σημαντικό γενετικό υλικό αφού οι κουκουλοφόροι άφησαν πίσω τους στις Σκουριές αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ που δεν ανεφλέγησαν, βεγγαλικά και πυρσούς, μία κουκούλα προσώπου, κηλίδες αίματος, υπολείμματα τσιγάρων και μία χειρουργική μάσκα.

Ακραία στοιχεία
Για ένα σοβαρό γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε άλλες επιθέσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από ακραία στοιχεία, που είναι μεταφερόμενα στην περιοχή, έκανε λόγο μιλώντας στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «όλα αυτά γίνονται με την ανοχή μιας πολιτικής δύναμης, του ΣΥΡΙΖΑ». Ανέφερε ακόμη ότι βουλευτές του πραγματοποιούν συχνές επισκέψεις στην περιοχή και πρωτοστατούν στις αντιδράσεις, όπως ο βουλευτής του στην Καστοριά.

Θύμισε ακόμη τις επιθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο από τον περασμένο Μάρτιο, το κάψιμο του δικού του αυτοκινήτου και αυτοκινήτων του δήμου, καθώς και της εταιρείας, τις δύο επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα Ιερισσού κ.ά. τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, καλώντας την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, πριν υπάρξει κάποιο ανθρώπινο θύμα. Τόνισε επίσης ότι οι φορείς της περιοχής και η πλειοψηφία των κατοίκων έχουν ταχτεί υπέρ των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Εργαζόμενοι:
Θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας
Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία «Μαύρη Πέτρα» Αγγελος Δεληγιόβας. «Οι εργαζόμενοι θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. Εως εδώ. Αφού δεν μπορεί το κράτος να περιφρουρήσει την επένδυση, θα το κάνουμε εμείς. Θα ξεκινήσει εμφύλιος. Θα γίνει μεγάλο κακό αν μας κόψουν το μεροκάματο», είπε.

Εντονα αντέδρασε στην τρομοκρατική επίθεση και το σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα».

«Σήμερα τα ξημερώματα στον εργοταξιακό χώρο των Σκουριών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», ομάδα 40-50 ένοπλων ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, αφού πρώτα αιχμαλώτισαν και βιαιοπράγησαν εναντίον της ομάδας φύλαξης, κατόπιν κατέστρεψαν ολοσχερώς βάζοντας φωτιά στις εγκαταστάσεις και στα μηχανήματα της εταιρείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου, που συνεχίζει: «Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο γεγονός του εκφοβισμού της...αιχμαλωσίας και τον τραυματισμό των εργαζομένων που βρίσκονταν τη στιγμή εκείνη στον χώρο.

Εμείς ως Σωματείο καταδικάζουμε τη βία και γενικά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον χώρο των Σκουριών και απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επίσης ζητούμε την παρέμβαση των Αρχών και γενικά του κράτους για να μπει ένας φραγμός σ' αυτές τις εξωφρενικές καταστάσεις και να μη θρηνήσουμε θύματα».

ΣΥΡΙΖΑ:
Φταίει η καναδική εταιρεία...
«Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής επί δύο ημέρες πραγματοποιεί εκδήλωση για την εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας στον αντίποδα των καταστροφικών επιλογών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που εκφράζεται και με τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, στη Β.Α. Χαλκιδική. Ακριβώς σε αυτήν τη στιγμή (;), εκδηλώθηκε η... καταστροφή των εγκαταστάσεων της «Ελληνικός Χρυσός» από αγνώστους. Ενα γεγονός που αφενός είναι αποτέλεσμα των προκλήσεων της εταιρείας και της κρατικής βίας ενάντια στους πολίτες που αντιστέκονται στην καταστροφή του τόπου τους, αφετέρου δε, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα τους ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού. Ενέργειες όπως η παραπάνω, δίνουν -δυστυχώς- την ευκαιρία τόσο στην εταιρεία όσο και στις δυνάμεις καταστολής να συκοφαντήσουν και να καταστείλουν ακόμα πιο βίαια, τον αγώνα.

Η ανάπτυξη του τόπου μας και η ευημερία των κατοίκων, προϋποθέτει κοινωνική ειρήνη. Η θέση μας είναι ότι ο αγώνας ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες είναι ανυποχώρητος, αλλά είναι, πρωτίστως, πολιτικός και ως τέτοιος γίνεται μόνο με πολιτικά μέσα, συλλογική δράση και με συμπαραστάτες την ευρύτερη κοινωνία».

Σε δήλωσή της η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέση αναφέρει: «Στη Χαλκιδική εδώ και 2 χρόνια γίνεται ένας μαζικός κοινωνικός αγώνας των κατοίκων ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που επιφέρουν την οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου. Οι αποικιοκρατικές πρακτικές της καναδικής εταιρείας και των ντόπιων συνεταίρων της, όπως και η βίαιη κρατική καταστολή που έχουν βιώσει οι κάτοικοι προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως το χθεσινοβραδινό γεγονός, το οποίο έγινε χωρίς την αποδοχή και έγκριση της τοπικής κοινωνίας δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλούμε τους κατοίκους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία σε όλες τις προκλήσεις της εταιρείας και της τροϊκανής κυβέρνησης που ψάχνουν αφορμές για τη συκοφάντηση των λαϊκών κινημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει αναδείξει τις πολιτικές διαστάσεις και προεκτάσεις του προβλήματος σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε για να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας».

KKE: Προβοκάτσια
Προβοκατόρικη ενέργεια χαρακτήρισε την επίθεση στο εργοτάξιο Σκουριών η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ, καθώς, όπως επεσήμανε, στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι «αυτοί που ανοικτά υποστηρίζουν ότι οι τυχοδιωκτικές μορφές με μολότοφ και σπασίματα εμποδίζουν την επένδυση, το λιγότερο που κάνουν είναι να αφήνουν έκθετο το λαϊκό κίνημα στην προβοκάτσια και να το απομονώνουν από τον υπόλοιπο λαό».

Γ. Μπουτάρης:
Τρομοκρατική επίθεση
Για τρομοκρατική επίθεση που δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τις προθέσεις των επιτιθέντων έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Γ. Μπουτάρης. «Αναρωτιόμαστε ποιον άραγε να αντιπροσωπεύουν και ζητούμε από το κράτος να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο», ανέφερε.

«Τέτοιου είδους ενέργειες σε μια περίοδο που η χώρα μας αναζητεί εναγωνίως επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μόνο κακό μπορεί να κάνουν. Επιπλέον θεωρούμε και ότι η εν λόγω επένδυση, βασιζόμενη στη σύγχρονη τεχνολογία και έχοντας πάρει όλους τους περιβαλλοντικούς όρους για την ενεργοποίησή της, πρέπει να στηριχθεί και από την τοπική κοινωνία αλλά και από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Οφείλουμε όλοι με ψυχραιμία να ακούσουμε όλες τις πλευρές και να στηρίξουμε τις νόμιμες διαδικασίες», είπε ο Γ. Μπούταρης.

Eταιρεία Ελληνικός Χρυσός:
Κορύφωση της επίθεσης κατά των επενδύσεών μας

«Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με λύπη της ανακοινώνει απρόκλητη επίθεση στις εγκαταστάσεις της στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 16ης Φεβρουαρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, που συνεχίζει: «Προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές χωρίς -ευτυχώς- να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Το επεισόδιο αυτό αποτελεί κορύφωση της κλιμακούμενης επίθεσης κατά των επενδύσεών μας και δεν αποτελεί έκπληξη για τους ιθύνοντες και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή. Περιττό να τονίσουμε πως η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειές της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων Αρχών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία τον Φεβρουάριο του 2012, και μόλις σε έναν χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1.200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες. Η εταιρεία μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας. Δεν κατανοούμε τις επιθέσεις αυτές. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται και κάνουμε έκκληση στις Αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπερασπίσουν τη νομιμότητα και να στηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στη χώρα μας, τόσο ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάκαμψη».

Eπένδυση 1,5 ΔΙΣ.-1.800 εργαζόμενοι
Τη μεγαλύτερη και μοναδική επένδυση στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική, πραγματοποιεί η καναδικών συμφερόντων εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Η επιχείρηση επενδύει στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής συνολικά 1,5 δισ. ευρώ δίνοντας απασχόληση σε 1.800 εργαζομένους με σκοπό την εξόρυξη, την επεξεργασία και την παραγωγή μετάλλων, όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνωμάτων μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου. Μάλιστα, όπως κάνει γνωστό η εταιρεία, ήδη από τον περσινό Φεβρουάριο, που ανέλαβε τα μεταλλεία, τριπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων από 400 σε 1.200 (μόνιμα απασχολούμενους και εργατοτεχνίτες).

Η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, καλύπτει πλήρως τις αυστηρές απαιτήσεις των περιβαλλοντικών όρων και εφαρμόζονται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Η «Ελληνικός Χρυσός» ανήκει στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold Co. και δραστηριοποιείται στην Τουρκία, τη Βραζιλία, την Κίνα και τη Ρουμανία.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ