Σπυρίδων Μαγγίνας: 122 χρόνια από την πρώτη εγχείρηση αφαίρεσης νεφρού -Ποιος ήταν ο πρωτοπόρος της ιατρικής

Σπυρίδων Μαγγίνας, ταγμένος στην ιατρική, έσωσε χιλιάδες ζωές

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαΐου του 1902 όταν ο Έλληνας γιατρός, Σπυρίδων Μαγγίνας πέτυχε το απίστευτο.

Κατάφερε να αφαιρέσει με επιτυχία ολόκληρο το δεξιό νεφρό σε ασθενή του, μία εγχείρηση που έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις. 

Ποιος ήταν ο Σπυρίδων Μαγγίνας

Ο Σπυρίδων Μαγγίνας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου 1839 και πατέρας του ήταν ο Αναστάσιος Μαγγίνας, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση στην Αθήνα και μετά το γυμνάσιο τον Σεπτέμβριο του 1856 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου

Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής το 1862 με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε δέκα χρόνια ως βοηθός σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Αιτωλία και μετά μετέβη στην Ευρώπη. 

Παρακολούθησε ειδικά μαθήματα τρία χρόνια στο Παρίσι και δύο χρόνια στην Βιέννη. 

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1870 και έγινε υφηγητής της χειρουργικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο. Το 1874 διορίστηκε έκτακτος καθηγητής και το 1880 καθηγητής του ίδιου μαθήματος. 

Το 1881 μετέβη στη Χίο για να καταγράψει μαζί με τον Αναστάσιο Χρηστομάνο τις ζημιές τις οποίες προκάλεσε μεγάλος σεισμός, ενώ κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 παρείχε τις επιστημονικές του γνώσεις. 

Μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Αρεταίου (1893) διορίστηκε διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, και το 1898 έγινε ο πρώτος καθηγητής χειρουργικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική ιατρική ενώ ήταν εκείνος που εισήγαγε τον όρο “Απολύμανσις” στη σύγχρονη ελληνική ιατρική, τον οποίο υιοθέτησε από τον Όμηρο.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1897-1898 διετέλεσε επίσης πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κληροδότησε την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημιουργία του ομώνυμου μαιευτηρίου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ και πέθανε στις 16 Νοεμβρίου 1920 σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας περιουσία, η οποία περιήλθε στο Πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ