Δημήτρης Κατσαούνης μόνο στο eirinika: Είμαι ένα φρέσκο πρόσωπο στην πολιτική, γεμάτο νέες ιδέες διάθεση για προσφορά - Αυτοδημιούργητος στην Ελλάδα αλλά & στον Καναδά (φωτό)

Το eirinika.gr φιλοξενεί στην ενότητα smart interviews τον Δημήτρη Κατσαούνη, υποψήφιο Ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία

Έρχεται από τον Καναδά, ασχολείται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα πεδίο του αύριο και διεκδικεί την ψήφο σας στις Ευρωεκλογές.

Ο Δημήτρης Κατσαούνης είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και απαντά στις ερωτήσεις του eirinika.gr

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις τoυ Δημήτρη Κατσαούνη:

  • Από τη δουλειά μου και τις σπουδές μου έχω μάθει να ακούω και να συνθέτω.
  • Θα δραστηριοποιηθώ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που βρίσκεται σήμερα στα νηπιακά της στάδια όπως ήταν το ίντερνετ το 1990.
  • Γνωρίζω καλά ποια είναι η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ποια τα όριά του και πως σιγά-σιγά αναλαμβάνει όλο και πιο παρεμβατικό ρόλο στις ζωές των Ευρωπαίων.
  • Αν ο μισθός δεν κάλυπτε τις ανάγκες βιοπορισμού της οικογένειάς μου, δεν θα μπορούσα να θέσω τον εαυτό μου υποψήφιο για αυτή τη θέση
  • Μιλάω Αγγλικά σαν δεύτερη μητρική γλώσσα και Γαλλικά σε υψηλό επίπεδο ώστε να εργάζομαι με άνεση στον Καναδά.
  • Να χτίσουμε μια ενωμένη και οικονομικά ανεξάρτητη Ευρώπη πάνω σε ισχυρές βάσεις και σε αρχές που δεν θα κινδυνεύσουν από τις κορώνες του λαϊκισμού και του Εθνικισμού.
  • Είμαι ειλικρινής, αποφασιστικός, και αυτό που λέω το κάνω. 
  • Όσοι με ξέρουν, γρήγορα θα πουν ότι μου αρέσει να προσφέρω και να βοηθώ τους συνανθρώπους μου. 

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Κατσαούνη

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Να με ψηφίσετε γιατί είμαι ένα φρέσκο πρόσωπο στην πολιτική, γεμάτο νέες ιδέες και διάθεση για προσφορά. Γιατί είμαι αυτοδημιούργητος τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο Κεμπέκ του Καναδά όπου ζω από  το 2015, ένα κατεξοχήν πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Γιατί από τη δουλειά μου και τις σπουδές μου έχω μάθει να ακούω και να συνθέτω. Και γιατί έχω αποδείξει την αγάπη μου για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό τα χρόνια που ζω στο εξωτερικό. Γιατί απέκτησα το προτέρημα να βλέπω τα πράγματα και από την σκοπιά του μετανάστη και μπορώ να προωθήσω τα συμφέροντα του όλου του Ελληνισμού στην Ευρώπη, χτίζοντας γέφυρες με την μεγάλη, κρυφή δύναμη του Ελληνισμού: τη Διασπορά μας. Για να εφαρμόσουμε τα καλά κάθε πλευράς στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, σταθερά κοντά στην Ευρώπη.

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Η επαγγελματική εμπειρία μου έχει να κάνει με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα οικονομικά και βέβαια την άνθηση του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος. Συνεπώς θα δραστηριοποιηθώ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που βρίσκεται σήμερα στα νηπιακά της στάδια όπως ήταν το ίντερνετ το 1990. Η δυναμική της ανάπτυξη με τις κατάλληλες ρυθμίσεις και απαλλαγμένη από φοβίες, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό μέλλον. Παράλληλα θα επικεντρωθώ και στην κλιματική αλλαγή προωθώντας τις καλές επιλογές του Καναδά, όπου μικρές καθημερινές συνήθειες που έχουν εισαχθεί στην ζωή μας, συμβάλλουν στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που αφήνουμε πίσω μας. Και βέβαια στην ασφάλεια των Ευρωπαϊκών συνόρων από κάθε είδους απειλή, προστατεύοντας έτσι τον Ελληνισμό, από τις προκλήσεις των νέων παγκόσμιων συσχετισμών. Για μια Ευρώπη ισχυρή, ενωμένη και ανεξάρτητη
 
Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Γνωρίζω πολύ καλά πως λειτουργεί ο θεσμός παρόλο που δεν έχω επισκεφτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχω όμως μελετήσει ενδελεχώς τη λειτουργία του για να συμμετέχω σε πολλές από τις συζητήσεις επί Ευρωπαϊκών θεμάτων με τους απόδημους Έλληνες. Γνωρίζω καλά ποια είναι η δικαιοδοσία του, ποια τα όριά του και πως σιγά-σιγά αναλαμβάνει όλο και πιο παρεμβατικό ρόλο στις ζωές των Ευρωπαίων. Γιαυτό είναι κρίσιμες οι εκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι Έλληνες που θα μας εκπροσωπήσουν στις αποφάσεις που θα αφορούν το μέλλον μας πρέπει να έχουν ήθος, υπευθυνότητά και διάθεση να υποστηρίξουν και να παλέψουν για τα συμφέροντα του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

Ο Δημήτρης Κατσαούνης με την ΥΠΕΞ του Καναδά

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Θα σας απαντήσω λέγοντας τι αν ο μισθός δεν κάλυπτε τις ανάγκες βιοπορισμού της οικογένειάς μου, δεν θα μπορούσα να θέσω τον εαυτό μου υποψήφιο για αυτή τη θέση. Ακριβώς επειδή δεν έχω πίσω μου κάποια έτοιμη περιουσία που να μου επιτρέπει να μην εργάζομαι. Άλλωστε στον Καναδά, χρειάστηκε και η σύζυγός μου και εγώ να αποδείξουμε ξανά τον εαυτό μου για να μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε ένα καλό επίπεδο ζωής και προοπτικές στα παιδιά μας. Το να αφήσω πίσω αυτή την προσπάθεια για μία θέση που οικονομικά δεν θα προσέφερε στην οικογένειά μου τουλάχιστον την ίδια ποιότητα είναι κάτι που δεν θα το έκανα.


 
Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Εργάζομαι στο Μόντρεαλ που ανήκει στο Κεμπέκ όπου η επίσημη γλώσσα είναι τα Γαλλικά. Η εταιρεία που εργάζομαι προσφέρει υπηρεσίες σε όλο τον Καναδά συνεπώς η γνώση τόσο των Αγγλικών όσο και των Γαλλικών είναι απαραίτητη. Μιλάω Αγγλικά σαν δεύτερη μητρική γλώσσα και Γαλλικά σε υψηλό επίπεδο ώστε να εργάζομαι με άνεση. Παράλληλα έχω και μια περιορισμένη ευχέρεια συνεννόησης Ιταλικά. Τέλος, τα Ελληνικά μου είναι άριστα καθώς όχι μόνο έχω ζήσει 45 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και τα τελευταία 9 που βρίσκομαι στο Μόντρεαλ έχω συντονίσει πολλές συζητήσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κάθε 9 Φεβρουαρίου οπότε και γιορτάζεται.      

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει σταθερά βήματα μπροστά. Η ενοποίησή της έχει προχωρήσει με ελαφρώς πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που θα ήθελα εγώ. Όμως, έχοντας ζήσει στον Καναδά που είναι ομοσπονδία γνωρίζω πως τα σταθερά βήματα προς την ενοποίηση της Ευρώπης καλό είναι να γίνονται με τέτοιο ρυθμό ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στην πολυπολιτισμικότητά της να προσαρμόζεται στις αλλαγές. Το Brexit άλλωστε, ήταν ένα πλήγμα στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άσχετα με το ποιος ωφελήθηκε τελικά, οι εικόνες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Μεγάλης Βρετανίας ζημιώθηκαν.

Στο Καναδά υπάρχουν 2 επίσημες γλώσσες που υποδηλώνουν την ιστορία του Καναδά. Και ενώ έχουν περάσει πάνω από 150 χρόνια που ο Καναδάς αποτελεί ομοσπονδία, υπάρχουν ακόμα φωνές διάσπασης. Πόσο μάλλον σε μια Ευρώπη με 24 επίσημες γλώσσες, με ιστορία πολέμων και με εθνικών διεκδικήσεων. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν για να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς των λαών της Ευρώπης. Και να χτίσουμε μια ενωμένη και οικονομικά ανεξάρτητη Ευρώπη πάνω σε ισχυρές βάσεις και σε αρχές που δεν θα κινδυνεύσουν από τις κορώνες του λαϊκισμού και του Εθνικισμού που ξεπετάγονται όποτε υπάρχει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

   

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Ανοικτός, ευαίσθητος, πραγματιστής, αλλά και ευχάριστος στην παρέα. Πιστεύω στην ελευθερία του ατόμου να αναζητήσει την καλύτερη εκδοχή της ζωής του, αλλά και σε ένα δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των λιγότερο τυχερών. Υποστηρίζω τη δημοκρατία, μέχρι εκεί που η ελευθερία του ενός συναντά την ελευθερία του άλλου. Είμαι ειλικρινής, αποφασιστικός, και αυτό που λέω το κάνω. Όσοι με ξέρουν, γρήγορα θα πουν ότι μου αρέσει να προσφέρω και να βοηθώ τους συνανθρώπους μου. 

Αγαπώ την Ελλάδα, το τραγούδι και τον Ελληνισμό και θέλω να χτίσω γέφυρες με την κρυφή μας δύναμη, τη Διασπορά μας. Λατρεύω να μαθαίνω. Με συναρπάζει η τεχνολογία εξού και η ενασχόληση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και τα χρηματοοικονομικά, ο πολιτισμός και οι συζητήσεις για ανταλλαγή απόψεων ακόμα κι αν αυτες γίνονται με τα δύο μικρά μου αγόρια.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κατσαούνης

Ο Δημήτρης Κατσαούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με υποτροφία στο Brown University των ΗΠΑ όπου ειδικεύτηκε στο computer vision. 

Γύρισε πίσω και εργάστηκε για 20 χρόνια στον Χρηματοοικονομικό τομέα, και το 2015 μετακόμισε με την Αγάπη, το Χρήστο και το Γιάννη στο Μόντρεαλ του Καναδά. 

Εκεί μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τα χρηματοοικονομικά εξειδικεύτηκε στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος στον τομέα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά. 

Τα 9 αυτά χρόνια στο Μόντρεαλ εργάζεται αδιάκοπα για την προώθηση του Ελληνισμού καθώς πιστεύει ότι η διασπορά αποτελεί την κρυφή δύναμη του Ελληνισμού. Μαζί θα ολοκληρώσουμε τις γέφυρες που φέρνουν όλο τον Ελληνισμό σταθερά κοντά στην Ευρώπη. 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ