Good news: Ο τουρισμός το 2021 θα ξεπεράσει τα 24 εκατ. αφίξεις, κατά κεφαλήν δαπάνη 800 ευρώ και ετησίως άμεσα έσοδα 18 - 19 δισ ευρώ!

Για μια ακόμη φορά ο ΣΕΤΕ παίρνει την πρωτοβουλία της εκπόνησης στρατηγικής για τον τουρισμό παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την McKinsey και την Πολιτεία την μελέτη Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή που παρουσιάστηκε στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη», το οποίο άνοιξε με χαιρετισμό> ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Χατζηδάκης και έκλεισε με την ομιλία της η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο τουρισμός μπορεί το 2021 να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ετήσιες αφίξεις, με κατά κεφαλήν δαπάνη περίπου 800 Ευρώ.

Για μια ακόμη φορά ο ΣΕΤΕ παίρνει την πρωτοβουλία της εκπόνησης στρατηγικής για τον τουρισμό παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την McKinsey και την Πολιτεία την μελέτη Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή που παρουσιάστηκε στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ «Τουρισμός & Ανάπτυξη», το οποίο άνοιξε με χαιρετισμό> ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Χατζηδάκης και έκλεισε με την ομιλία της η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο τουρισμός μπορεί το 2021 να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ετήσιες αφίξεις, με κατά κεφαλήν δαπάνη περίπου 800 Ευρώ. Δηλαδή, να παράγει ετησίως άμεσα έσοδα 18 - 19 δισ. Ευρώ και συνολικά 48 - 50 δισ. Ευρώ, έναντι 32 δις Ευρώ το 2012, άρα επιπλέον 9 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Τότε συνολικά 1.000.000 θα εργάζονται άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό έναντι 680.000 σήμερα.


Τα έξι βασικά ταξιδιωτικά προϊόντα της Ελλάδας του μέλλοντος

Η έρευνα δίνει βάση στον καθορισμό έξι βασικών προϊόντων που θα πρέπει αποτελέσουν τον κύριο κορμό των επενδύσεων, της στρατηγικής και της προώθησης: ήλιος και θάλασσα, ναυτικός τουρισμός ( κρουαζιέρα και yachting ), city break με έμφαση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ιατρικός τουρισμός, πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός και συνεδριακός τουρισμός.
Ειδική μνεία έγινε για τον ιατρικό και το συνεδριακό τουρισμό, αφού μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς ιδιαίτερες επενδύσεις ( οι ισχυρισμοί ότι η Αθήνα χρειάζεται ένα μεγάλο συνεδριακό της εμβέλειας του Τάε Κβο Ντο χαρακτηρίστηκαν μύθος αφού το 88% των συνεδρίων γίνεται σε μικρότερα συνεδριακά ).

Ως προς τα city break σημειώθηκε ότι πρέπει να χαραχθούν συγκεκριμένες θεματικές διαδρομές 1-1,5 ώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα πρέπει να συντηρούνται, να φυλάσσονται κλπ. και να εστιάσει η στρατηγική καταρχήν σ’ αυτές, όπως επίσης και να χαράσσεται κάθε χρόνο συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων της πόλης για όλο το χρόνο στην αρχή της σεζόν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βαρκελώνης που στο ετήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει πέρα από τα πολιτιστικά γεγονότα τους σημαντικότερους αγώνες αλλά και την αρχή των εκπτώσεων, τις Κυριακές που μένουν ανοιχτά τα μαγαζιά κλπ. Ειδικά για την Αθήνα έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της κάρτας Athens Spotlighted. Φυσικά, βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των μουσείων, το οποίο αφορά τόσο τα city break όσο και τον πολιτιστικό τουρισμό. Στον τελευταίο έμφαση δόθηκε στον εκσυγχρονισμό των αρχαιολογικών χώρων που προσελκύουν πάνω από 100.000 επισκέπτες ετησίως, στις νέες τεχνολογίες και στις ιδιαίτερες εμπειρίες, π.χ. η δυνατότητα να συμμετέχεις σε μια ανασκαφή. athinorama.gr

Περνώντας στην κρουαζιέρα επισημάνθηκε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που επιτρέπει με ελάχιστα καύσιμα να διασχίσεις το Αιγαίο προσφέροντας πολλές διαφορετικές εμπειρίες, καθώς και οι δυνατότητες που έχει το Ηράκλειο να αναδειχθεί σε κομβικό λιμάνι για κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως προς τις αερομεταφορές επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεσες βελτιώσεις στα αεροδρόμια των μεγάλων νησιών, ειδικά ως προς το screening των αποσκευών, για να αποφευχθεί η μεγάλη ταλαιπωρία των ξένων επισκεπτών.

Ένα από τα θέματα που άναψαν τη συζήτηση ήταν μεταξύ άλλων το θέμα της δημιουργίας προσωρινών κατασκευών πάνω στην παραλία ( οι Ρώσοι ως αγορά αναφέρθηκε ότι αναζητούν εμπειρίες πάνω στην άμμο αλά Μαλδίβες ) και οι σχετικές αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ κοινή ήταν η ανάγκη για χωροταξικό για τον τουρισμό και για τη δημιουργία ενός υπουργείου που θα μπορεί να έχει μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων χωρίς να εξαρτώνται οι νομοθετήσεις από μια σειρά άλλα υπουργεία και φορείς.

Παρόλη τη γενικότερη αισιοδοξία ( από πολλούς ο στόχος θεωρήθηκε συγκρατημένος ), δεν έλειψε πάντως ο προβληματισμός από στελέχη του τραπεζικού κύκλου ως προς την επίτευξη του στόχου της μελέτης με το δεδομένο ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις ισοδυναμούν όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά με δύο Ολυμπιάδες και δεδομένης της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των διαφορετικών φορέων.

Εμπειρία και αυθεντικότητα

Τα boutique hotels και τα small luxury hotels θα αυξηθούν με μαθηματική ακρίβεια, υποστήριξε ο ιδρυτής της Hotel Brain Πάνος Παλαιολόγος, τονίζοντας την ευκαιρία που υπάρχει στον τομέα αυτό δεδομένου του ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά μικρά ξενοδοχεία που θα μπορούσαν με μικρή επένδυση να λειτουργήσουν ως τέτοια. Ειδικά σε μια εποχή που η πολυτέλεια ισούται με την εμπειρία. Μάλιστα, πρόβλεψε ότι και τα μεγάλα ξενοδοχεία θα είναι boutique με την έννοια ότι θα προσφέρουν μικρά ιδιαίτερα σενάρια, π.χ. διαφορετικά μικρά εστιατόρια αντί για ένα 500 ατόμων. Τη σημασία της προσφοράς ιδιαίτερων εμπειριών τόνισε και ο Χρήστος Στεργίου της True Greece, ενός ιδιαίτερου πρακτορείου εισερχόμενου υψηλού τουρισμού, είτε πρόκειται για το δείπνο με μια ελληνική οικογένεια είτε για πιο «Wow» εμπειρίες στα πρότυπα της Τουρκίας που προσφέρει π.χ. τη δυνατότητα ενός δείπνου με φόντο τα ερείπια της Βιβλιοθήκης του Κέλσου στην Έφεσο.

Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα του προϊόντος «Αυθεντική Ελλάδα» που σύμφωνα με τον κο Ανδρεάδη και την έρευνα της McKinsey είναι ένα hot σημείο προς ανάπτυξη. Ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες όπου μαγειρεύει η μαμά και γενικά εμπειρίες που δίνουν την εικόνα της «αυθεντικής» απλής Ελλάδας θα πρέπει να ενισχυθούν – και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται κυρίως για θέμα εκπαίδευσης και λιγότερο υποδομών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ