Μοναδικό: Ο Πλάσιντο Ντομίνγκο είδε τα άστρα του Αττικού ουρανού χθες τη νύχτα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών & διάσημοι ευρωπαίοι άκουσαν Πλάτωνα στην Πνύκα (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απονομή των Βραβείων του Europa Nostra και του 50ου επετειακού Συνεδρίου της οργάνωσης, η ευρωπαία  επίτροπος κ. Βασιλείου και ο Plácido Domingo ανάγνωσαν χθες αποσπάσματα από κλασικά ελληνικά έργα στην Πνύκα, τον αρχαίο τόπο στον οποίο συνεκαλείτο η συνέλευση του λαού (Εκκλησία του Δήμου) στην Αθήνα, η οποία θεωρείται ως το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απονομή των Βραβείων του Europa Nostra και του 50ου επετειακού Συνεδρίου της οργάνωσης, η ευρωπαία  επίτροπος κ. Βασιλείου και ο Plácido Domingo ανάγνωσαν χθες αποσπάσματα από κλασικά ελληνικά έργα στην Πνύκα, τον αρχαίο τόπο στον οποίο συνεκαλείτο η συνέλευση του λαού (Εκκλησία του Δήμου) στην Αθήνα, η οποία θεωρείται ως το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Επίσης, επισκέφθηκαν το Εθνικό Αστεροσκοπείο, νικητή του διαγωνισμού του 2010 για την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.





Ανδρούλλα Βασιλείου, η  Κύπρια επίτροπος της Ε.Ε. φτάνει στη Πνύκα για τις εκδηλώσεις της Europa  Nostra, την υποδέχεται πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ. Γιάννης Μιχαήλ.

Η τελετή για τη βράβευση των νικητών του 2013 European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 21:00 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, παρουσία του προέδρου της Ελλάδας κ. Κάρολου Παπούλια, της επιτρόπου κα Βασιλείου και του κ. Plácido Domingo. Οι νικητές των επτά «Grand Prix» και του βραβείου επιλογής του κοινού θα ανακοινωθούν για πρώτη φορά στην τελετή.



Στη θεαματική εκδήλωση θα δώσουν παραστάσεις κορυφαίοι έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Μάριος Φραγκούλης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Ο κ. Plácido Domingo κάλεσε επίσης τον 15χρονο κύπριο βαρύτονο Γιώργο Ιωάννου, αναδυόμενο αστέρα, να ερμηνεύσει για πρώτη φορά το τραγούδι «Μια θάλασσα», που βασίζεται στην παραδοσιακή μουσική της νήσου.



Στον ιερό χώρο της Εκκλησίας του Δήμου με φόντο την Ακρόπολη


Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά συμπίπτει με το 50ό Επετειακό Συνέδριο της Europa Nostra στην Αθήνα, στην οποία θα παρευρεθούν 300 εμπειρογνώμονες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς από ολόκληρη την Ευρώπη.



Οι καλεσμένοι θαυμάζουν τ ν υπέροχο αρχαιολογικό χωρο της Εκκλησιας Του Δήμου και παρακολουθούν τον συγκλονιστικό ηθοποιό να απαγγέλει αρχαίους έλληνες συγγραφείς σε Αγγλικά Οξφόρδης !!!


Η Europa Nostra "http://www.europanostra.org" είναι μια ΜΚΟ πανευρωπαϊκής εμβέλειας που δραστηριοποιείται ως φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκπροσωπεί 250 μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες, που συνολικά εκπροσωπούν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πολίτες. Υποστηρίζεται επίσης από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες, καθώς και από πάνω από 1.500 ανεξάρτητα μέλη. Το τεράστιο δίκτυό της επαγγελματιών και εθελοντών εργάζεται με προσήλωση στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και τις γενιές του μέλλοντος.



Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά/βραβεία Europa Nostra European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ, το οποίο έχει επενδύσει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ στη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007, καθώς και ποσό ύψους 4,4 εκατ. ευρώ συνολικά στην Ελλάδα για την υποστήριξη περισσότερων από 40 έργων. Υποστήριξη παρέχουν επίσης και άλλα προγράμματα της ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διέθεσε 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό κατά την περίοδο 2007-2013 και 150 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη από το 1998.



Η πολιτιστική κληρονομιά έχει μια ξεχωριστή - και συχνά υποτιμημένη - συμβολή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος των πολιτιστικών και των δημιουργικών τομέων, οι οποίοι παρέχουν θέσεις εργασίας σε 8 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ και συμβάλλουν με ποσοστό έως και 4,5% στο ΑΕγχΠ της Ευρώπης.



Ο υπεραιωνόβιος αειθαλής Καθηγητής Κ. Δεσποτόπουλος που μας έδινε μαθήματα Ευρωπαϊκού πολιτισμού με επίκεντρο την Ελλάδα φυσικά, γεννηθείς το 1913 !!!


Οι δαπάνες για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κοστολογούνται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι το 40% του παγκόσμιου διεθνούς τουρισμού έχει πολιτιστική διάσταση. Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί επίσης κύριο πόρο για την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.



Ο Μίμης Πλέσσας με τη σύζυγο του και η Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ