Μπερνάρ Πιβό: Πέθανε ο Γάλλος δημοσιογράφος & κριτικός βιβλίου σε ηλικία 89 ετών - Έγραψε ιστορία ως μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της τηλεόρασης (φωτό & βίντεο)

Οι «Απόστροφοι» του "άφησαν" εποχή!

«Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 89 ετών, ο Γάλλος δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, Μπερνάρ Πιβό.

Ο Μπερνάερ Πιβό ήταν από τις πιο εμβληματικές μορφές του γαλλικού μιντιακού τοπίου, που έκανε με τις τηλεοπτικές του εκπομπές «Apostrophes» και «Bouillon de culture» εκατομμύρια Γάλλους να αγαπήσουν το βιβλίο.

Δυστυχώς, ο συγγραφέας πέρυσι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο.

Η αρχή

Ο Πιβό γεννήθηκε στη Λυών στις 5 Μαϊου του 1935 σε οικογένεια μπακάληδων. Όταν οι Ναζί αιχμαλώτισαν στην κατεχόμενη Γαλλία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου τον πατέρα του, μετακόμισαν με τη μητέρα του σε ένα χωριό της περιοχής Beaujolais, απ’ όπου καταγόταν η οικογένειά της και ήταν γνωστός ως γνώστης των κρασιών της περιοχής – άλλωστε έγραψε και το βιβλίο «Dictionnaire amoureux du vin» (Plon, 2006).

Λάτρευε τα βιβλία, τόσο που χωρίς υπερβολή διάβαζε ένα την ημέρα.

Ο Μπερνάρ Πιβό ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά στη Λυών, αλλά συνέχισε με σπουδές δημοσιογραφίας αποφοιτώντας το 1957 με έπαινο από την πολύ υψηλού κύρους σχολή του Κέντρου Δημοσιογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris-Panthéon-Assas.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στο Le Progres, προτού μεταπηδήσει στο λογοτεχνικό ένθετο Figaro littéraire της ομώνυμης εφημερίδας σε ηλικία 23 ετών όταν «όλοι οι υπόλοιποι συντάκτες είχαν, ο νεότερος, την ηλικία του πατέρα μου», όπως είχε πει. Ο νεαρός δημοσιογράφος έδειξε γρήγορα το ταλέντο του στις συνεντεύξεις. Το 1961, σε ηλικία 26 ετών, πήρε συνέντευξη από τη νομπελίστρια Δανέζα συγγραφέα Κάρεν Μπλίξεν.

Οι «Απόστροφοι»

Η τηλεόραση έμελλε να κάνει γνωστό στους συμπατριώτες του τον Μπερνάρ Πιβό, όταν άρχισε να παρουσιάζει λογοτεχνικά ένθετα σε τηλεοπτικές εκπομπές και σύντομα τη δική του εκπομπή με τίτλο «Ouvrez les guillemets» («Ανοίγετε εισαγωγικά») που παρουσιάσε από τον Απρίλιο του 1973 μέχρι τον Νοέμβριο του 1974 στο πρώτο κανάλι της γαλλικής ραδιοτηλεόρασης.

Δημιουργός και οικοδεσπότης στη συνέχεια της εκπομπής «Apostrophes» («Απόστροφοι») στο δίκτυο Antenne 2 από το 1975 μέχρι το 1990 ο δημοσιογράφος έφερε την επανάσταση στον λογοτεχνικό κόσμο της τηλεόρασης προσκαλώντας φημισμένους λογοτέχνες για live συζητήσεις.

Η εκπομπή του, την οποία παρουσίαζε ζωντανά μετά το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 του Ραχμάνινοφ, ήταν αγαπημένη τα βράδια της Παρασκευής και πέρασαν από αυτήν φημισμένοι συγγραφείς όπως η Μαργκερίτ Ντυράς, η Φρανσουάζ Σαγκαν, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Λε Κλεζιό, και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι - ο οποίος έφυγε μεθυσμένος από το πλατό σε μια επεισοδιακή εκπομπή του 1978 - παρέχοντας ένα θέαμα ζωηρών και ενίοτε έντονων συζητήσεων, που καθήλωσε εκατομμύρια θεατές.

Το τελευταίο του έργο, «Mais la vie continue, προσφέρει μια ματιά στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου που γερνά και είναι δείγμα της ζωηρής, ερευνητικής ευφυϊας του.

Το αντίο της δημοσιογράφου Valerie Trierweiler

Η δημοσιογράφος Valerie Trierweiler τον αποχαιρέτησε με μία συγκινητική ανάρτηση στο Instagram.

Στην λεζάντα της ανάρτησης έγραψε: «Αντίο στον Bernard Pivot που ήταν, για μένα, οδηγός ανάγνωσης. Σαν παιδί, μετά έφηβη, δεν έχασα ποτέ την εκπομπή της Αποστρόφοι. Αγαπούσα πολύ αυτόν τον άνθρωπο. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ