Top Woman, η Diana Porsche: Απόγονος της δυναστείας των Porsche – Φιλόδοξη & δυναμική αμαζόνα – Αναβάτης από "κούνια" (φωτό & βίντεο)

«Ξέρω ότι αν επενδύσεις πολύ κόπο, αγάπη και υπομονή σε κάτι, τελικά θα οδηγήσει σε κάτι θετικό».

Κόρη του Gerhard και της Iris, η Diana είναι 7η γενιά της θρυλικής οικογένειας που ακόμη ελέγχει τη διάσημη φίρμα σπορ αυτοκινήτων.

Η Diana Porsche έχει στη διάθεσή της μόνο 390 δευτερόλεπτα για να δείξει τις δυνατότητες, τη δουλειά των τελευταίων εβδομάδων, μηνών, ετών. Προπονήθηκε αρκετά σκληρά και επέλεξε το σωστό άλογο; Έχει ό,τι χρειάζεται; Με οξυμένες τις αισθήσεις της, η 28χρονη αναβάτης αγωνίστηκε με τον ίππο της, τον Ντάγκλας. Παρουσίασε μια ποικιλία κινήσεων όπως αλλαγές στον καλπασμό, ημικυκλικά περάσματα, περιστροφές και άλλα.

Παρόλο που απαιτεί μεγάλη δύναμη, ειδικά για τον Ντάγκλας, η ιππασία παγκόσμιας κλάσης πρέπει να φαίνεται κομψή και αρμονική – σαν ένας ενστικτώδης χορός – με το άλογο και τον ιππέα τόσο συγχρονισμένους, που σχεδόν να μοιάζουν σαν ένα. Πώς νιώθει κατά τη διάρκεια της παράστασης; «Προσπαθώ να μείνω απολύτως συγκεντρωμένη στη στιγμή», εξηγεί η Diana Porsche, η οποία γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ. «Συνδέομαι με το άλογό μου σε βαθύτερο επίπεδο».

Ακριβώς αυτό κάνει η 28χρονη και με τον δικό της τρόπο, εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αφού έχει αφιερώσει τη ζωή της στα άλογα.

Η Αυστρία έχει μεγάλες ελπίδες για διάκριση σε διεθνείς αγώνες. «Είμαι φιλόδοξο άτομο», λέει η Diana Porsche: «Ξέρω ότι αν επενδύσεις πολύ κόπο, αγάπη και υπομονή σε κάτι, τελικά θα οδηγήσει σε κάτι θετικό».

Εργασία, αγάπη και υπομονή – αυτή η τριπλέτα ίσως να είναι η καλύτερη περιγραφή των πυλώνων της επιτυχίας της. Ίσως να κληρονόμησε την ακλόνητη αφοσίωσή της από τον παππού της, τον Ferry Porsche, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία σπορ αυτοκινήτων. Ή μπορεί απλά να είναι το γεγονός ότι ο πατέρας της, ο Gerhard, ένας από τους τέσσερις γιους του Ferry Porsche, πήρε την απόφαση όταν ήταν ακόμα νέος να ακολουθήσει το πάθος του και να γίνει αγρότης στο Salzkammergut.

Γράφει ο Τάκης Πουρναράκης στο mononews:

«Ακόμα και ως παιδί, η Ντιάνα περνούσε τις ημέρες και τις νύχτες της στον στάβλο και με τα άλογα», λέει η μητέρα της, Iris, η οποία διευθύνει ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Mondsee. Λίγο πριν τα έκτα της γενέθλια, οι γονείς της χάρισαν στην κόρη τους το πρώτο της πόνι, και της χάρισαν το πρώτο της πόνι για αγώνες όταν ήταν δώδεκα ετών.

Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε να αγωνίζεται: «Τα όνειρα πρέπει να σε βγάζουν από τη ζώνη άνεσης σου», λέει. «Αν δεν σε τρομάζουν καθόλου, απλά δεν είναι αρκετά μεγάλα». Το όνειρό της ήταν πάντα, να γίνει κάποια μέρα από τις κορυφαίες ιππείς στον κόσμο. Όλα τα άλλα έρχονταν πάντα δεύτερα. Στην ηλικία των 15 ετών, αποφάσισε να αλλάξει σε νυχτερινό σχολείο, για να έχει περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στο πάθος της.

Έχοντας περάσει το πρωί και το απόγευμα της πάνω στο άλογο, ξεκινούσε το πεντάωρο μάθημα στις 17:00. Αλλά ο βαρύς φόρτος εργασίας τελικά απέδωσε. Κατέκτησε τον τίτλο του Αυστριακού Πρωταθλήματος Νέων, τρεις φορές τα επόμενα χρόνια και μάλιστα κέρδισε Χάλκινο για τη χώρα της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για αναβάτες κάτω των 25 ετών (U25) το 2016.

Ο Ντάγκλας, ο ίππος της, αναστατώθηκε για λίγο από το drone της κάμερας, αλλά η Diana Porsche ξέρει πώς να ηρεμήσει τον σύντροφό της στην αρένα. Η Diana Porsche ξεκίνησε να προετοιμάζει τα άλογά της για αγώνες στον κτήμα Tannbrunn, εκείνη την περίοδο, είχε ήδη επτά άλογα: «Τα άλογά μου είναι σαν τα παιδιά μου», λέει με ζεστασιά, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για εκείνη να τα εκπαιδεύει η ίδια και να μεγαλώνει μαζί τους. «Αυτό επιτρέπει μια καλύτερη σύνδεση μαζί τους».

Μπαίνοντας στον φωτεινό στάβλο αυτό το απόγευμα, τα άλογα την χαιρετούν με ένα χαδιάρικο χλιμίντρισμα. Η Diana Porsche εκπαιδεύει κάθε άλογο αρκετές φορές την εβδομάδα και συνεργάζεται με τον Ντάγκλας, ο οποίος είναι τώρα 15 ετών, από παιδί. Η γλώσσα του σώματός τους είναι σχεδόν συγχρονισμένη όταν εκτελούν ασκήσεις στην αρένα. Ο Ντάγκλας χλιμιντρά νευρικά, ανασφαλής για το drone της κάμερας που βουίζει από πάνω – αλλά η αναβάτριά του τον ηρεμεί γρήγορα ξανά, μιλώντας του απαλά και τρίβοντας τον λαιμό του.

Εκεί φαίνεται, αυτή την ξεχωριστή σύνδεση. Η Diana Porsche περνάει οκτώ ώρες την ημέρα με τα άλογά της, ταΐζοντάς τα, δουλεύοντας μαζί τους και καθαρίζοντας τον στάβλο. Αυτό συνήθως ακολουθείται από προπόνηση στο γυμναστήριο για τη δική της φυσική κατάσταση. Η εργάσιμη μέρα της διαρκεί συχνά δώδεκα ώρες. «Θέλω να προοδεύω κάθε μέρα», λέει. Αν είναι δυνατό, χωρίς να βασίζομαι σε άλλους.

Η Ντιάνα, η οποία στα οκτώ της χρόνια, μπόρεσε να οδηγήσει την 911 του πατέρα της για πρώτη φορά στη φάρμα των γονιών της, υπό την επίβλεψή τους, έχει δίπλωμα οδηγού φορτηγού και μπορεί να ρυμουλκήσει 40 τόνους. Για πολλά χρόνια, μετέφερε η ίδια τα άλογά της σε τουρνουά, αλλά τώρα έχει οδηγό για να το κάνει.

Συχνά τη συνοδεύει ο σύζυγός της, Filip Stallman, ο οποίος είναι και ο ίδιος αθλητής, παίζει ποδόσφαιρο με την Union Mondsee στην Oberösterreich-Liga. Ο 28χρονος έχει πάντα μαζί του ένα μεγάλο απόθεμα χαρτομάντηλα, καθώς υποφέρει από σοβαρή αλλεργία στις τρίχες των ζώων. Αντιδρά ακόμη και στο σανό και στο γρασίδι, δηλαδή σε όλα όσα σχετίζονται με τον κόσμο των αλόγων. «Τα άλογα έρχονται πρώτα για τη Ντιάνα. Και μετά είμαι εγώ – πολύ, πολύ πίσω», λέει με ένα κλείσιμο του ματιού.

instagram

Στεκόμενος στην πύλη του προπονητικού κέντρου, παρακολουθεί τη γυναίκα του να δουλεύει με τον Ντάγκλας. Όσο απαιτητική κι αν είναι με τον εαυτό της, η Diana Porsche είναι πάντα ευγενική με τα άλογά της: «Αφιερώνω χρόνο για να τα καθοδηγήσω στις απαιτητικές κινήσεις της ιππικής επιδείξεως, μένοντας πάντα ήρεμη. Το πετυχαίνω Λειτουργεί μόνο αν παραμείνω ήρεμη».

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς η πίεση έχει αυξηθεί μόνο τα τελευταία χρόνια. Από το 2021, η Diana Porsche αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο, μαζί με αστέρια, όπως την επτάκις Ολυμπιακή πρωταθλήτρια Isabell Werth: «Ανεβαίνω σταδιακά. Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι και υπήρξαν μερικές απογοητεύσεις». Αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει πλέον την Αυστριακή – γιατί εδώ έρχεται ο τρίτος πυλώνας: η υπομονή. Ιδιαίτερα στους αγώνες ιππικής επιδείξεως, όπου πολλοί ιππείς δεν διαπρέπουν παρά μόνο όταν είναι στα τριάντα τους, η υπομονή είναι συχνά ένα καλό εργαλείο.

Η Diana Porsche έχει μάθει αυτό το μάθημα, εν μέρει χάρη στις κρίσεις. Σκέφτηκε ακόμη και να τα παρατήσει πριν από δύο χρόνια. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στην αρένα, ούτε με τον προπονητή της εκείνη την περίοδο: «Ένιωθα ότι δεν οδηγούμαι πουθενά», λέει. Αντί να τα παρατήσει, αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους της με τον προπονητή της και τώρα συνεργάζεται με έναν νέο προπονητή:  «Με εμπιστεύεται και τις ικανότητές μου, κάτι που μου δίνει δύναμη». Στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, η Diana Porsche αγωνίστηκε σε ένα τουρνουά στη Λυών με τον ίππο της, τον Ντάγκλας. Ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας της και αντιμετώπιζε μερικά μεγάλα ονόματα.

Οι δυο τους μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το άθλημα της ελεύθερης επίδειξης με μουσική, με την πλάτη της ίσια σαν βέλος και ένα χαρούμενο χαμόγελο στο πρόσωπό της: «Πρέπει να απολαύσετε αυτές τις στιγμές», της είπε ο προπονητής της. Αυτό ακριβώς έκαναν και κατέκτησαν την ενδέκατη θέση, τη μεγαλύτερη επιτυχία τους μέχρι σήμερα, μετά από χρόνια κοινής προπόνησης: «Σ ευχαριστώ, Douglas!» έγραψε η Diana Porsche στη συνέχεια στο κανάλι της στο Instagram με πάνω από 100.000 ακόλουθους. Δεν υπάρχει αμφιβολία, έκανε τα πάντα σωστά. Τα όνειρά της είναι πράγματι αρκετά μεγάλα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ