600 και πλέον καταγγελίες κακοποίησης 1254 παιδιών μέσα σε 10 μήνες έφτασαν στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
Μέσα σε 10 μήνες (Ιανουάριος 2014-Οκτώβριος 2014) στο «Χαμόγελο του Παιδιού» έφτασαν περισσότερες από 600 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών.
19 Νοεμβρίου 2014 - 11:19 μμ
Από αυτές, 98% ήταν ανώνυμες και αφορούσαν συνολικά 1.254 παιδιά εκ των οποίων τα 597 (47%) ήταν αγόρια, 503 (40%) κορίτσια και 157 (13%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους.
Να σημειωθεί ότι 42% των παιδιών αυτών ήταν το πολύ 6 χρόνων. Σε ποσοστό 43% οι καταγγελίες αφορούσαν σωματική κακοποίηση και σε ποσοστό 91% θύτες ήταν οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο.
Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την διεθνώς αναγνωρισμένη Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης (19 Νοεμβρίου).
«Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι απλοί αριθμοί.
«Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά» σημείωσε ο πρόεδρος του φορέα, Κώστας Γιαννόπουλος, και πρόσθεσε:
«Με αφορμή και την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα ήθελα για μία ακόμα φορά να τονίσω ότι 'Το Χαμόγελο του Παιδιού' 20 χρόνια βρίσκεται εδώ, ακριβώς για αυτό, για την προάσπιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των 896.990 παιδιών στα οποία έχουμε ουσιαστικά σταθεί δίπλα τους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, στο διάστημα 1/1/2014 έως και 31/10/2014, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 92 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού.
Αφορούσαν 151 παιδιά από τα οποία σε ποσοστό 91% είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον, 8% είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και 1% άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Από το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, 17 (11%) παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού.
Σημειώνεται ότι σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλονται (ICMEC). Επίσης 20.9 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Επιπλέον, 2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC).
Η εκδήλωση του Χαμόγελου συνδυάστηκε με την παραμονή, για τέσσερις ημέρες (έως τις 22 Νοεμβρίου) στην πλατεία Αριστοτέλους, του «ΟΔΥΣΣΕΑ», του 1ου Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας και έχουν ήδη προγραμματιστεί πολλές παρεμβάσεις σε μαθητές από σχολεία, εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης και φυσικά στο ευρύ κοινό.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
«Είναι επιτακτική η ανάγκη να θυμηθούμε πως η παιδική κακοποίηση δεν έχει γεωγραφικά σύνορα, ούτε όρια ανοχής και μη. Ανάμεσα στις επικρατέστερες μορφές της, σωματική, συναισθηματική/ψυχολογική, σεξουαλική, παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο, δεν υπάρχει διαβάθμιση βαρύτητας.
«Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας είναι κρίσιμες και καθοριστικές για την κοινωνικοποίηση και διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και την ακολουθούν δια βίου, ενώ η οικογένεια οφείλει να αποτελεί τον 'φυσικό' χώρο προστασίας για τα παιδιά, προφυλάσσοντάς τα από εικόνες και εμπειρίες βίας καθεμιάς από τις αναφερθείσες μορφές, όχι μόνο άμεσα και με θύματα τα ίδια, αλλά και από αυτές που έχουν αποδέκτες μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως η μητέρα, και έχουν άμεση αρνητική επίδραση στον ψυχισμό του παιδιού.»
Ο απολογισμός του Συνήγορου του Πολίτη
Τα δικαιώματα του παιδιού εξακολουθούν να παραβιάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, επισημαίνει για μία ακόμη φορά ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που συμπληρώνονται στις 20 Νοεμβρίου.
Ταυτόχρονα τονίζει ότι «η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες σε βάρος της ευημερίας των παιδιών και της πρόσβασής τους σε αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες».
Ο Συνήγορος αναφέρει, ότι κρίνει πως είναι απαραίτητη η υιοθέτηση εθνικού σχεδίου δράσης, για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, μέσα από διυπουργική δέσμευση και συνεργασία, με μετρήσιμους στόχους, χρονοδιαγράμματα και μηχανισμό παρακολούθησης.
Μέσα σε 11 χρόνια, από τότε που η ανεξάρτητη Αρχή ανέλαβε και την αποστολή της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού, με τον Συνήγορο του Παιδιού, έχει εξετάσει περίπου 5.400 αναφορές, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, όπως σημειώνει, ενώ με την ευκαιρία αναφέρει ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη Δημόσια Θέση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού με τίτλο «Παιδιά και Λιτότητα» συστήνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ετοιμάσουν και να υιοθετήσουν ένα Εθνικό Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο, για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
19 Δεκεμβρίου 2024
19 Δεκεμβρίου 2024