Αφιέρωμα στο Δ. Τριχόπουλο - Αγκαλιά κάτω από την ελιά με την αγαπημένη του Αντωνία, η σελίδα του στο κορυφαίο παν/μιο Harvard & τα 650 άρθρα του!

Ο σπουδαίος ερευνητής και καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας πέθανε στις 2 τα ξημερώματα, στην καρδιολογική μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 19 Νοεμβρίου.

Η συμβολή του Δημήτρη Τριχόπουλου στην ιατρική έρευνα είναι ανεκτίμητη με σπουδαίες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, οι οποίες αφορούν κυρίως τους περιβαλλοντικούς παράγοντες της καρκινογένεσης. Μάλιστα, οι εργασίες του για την πρόληψη των νοσημάτων, με έμφαση στη διατροφή, ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. 

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος και η σύζυγός του, Αντωνία, είναι οι Έλληνες επιστήμονες που αντελήφθησαν την αξία της μεσογειακής διατροφής σε μια εποχή που στην Ελλάδα απορρίπτονταν καθετί ελληνικό και παραδοσιακό και την ενέταξαν με πείσμα και υπομονή στην επιστημονική και ερευνητική τους ατζέντα. Εργάστηκαν πάνω σε αυτό επί δεκαετίες και έκαναν πολλές δημοσιεύσεις για τη συσχέτιση της μεσογειακής διατροφής με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συνοδοιπόροι και στη ζωή και στην επιστήμη με την αγαπημένη του Αντωνία, αγαπούσαν πολύ τα ταξίδια. Άνθρωπος δημιουργικός και ακαταπόνητος ο Δημήτρης Τριχόπουλος, μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ταξίδευε για τις ανάγκες της εργασίας του και των ερευνών του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, όπου ήταν καθηγητής.

Η σελίδα του Δημήτρη Τριχόπουλου στο διαδικτυακό ιστότοπο του Harvard

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Δημήτρης Τριχόπουλος κατέδειξε, μεταξύ άλλων, τη συμβολή του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς επίσης και την επίδραση που έχει η καταναλώση κόκκινου κρέατος στην ανάπτυξη ασθενειών - συνέντευξη στο vita.gr. Είχε συγγράψει περισσότερα από 650 επιστημονικά άρθρα και είχε λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων. 

Για έναν επιστήμονα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε τη χώρα διεθνώς κάνει λόγο ο υπουργός υγείας, Μάκης Βορίδης, στη δήλωση του για τον θάνατο του ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου. 
«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα. Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε τον χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ιατρούς, διεθνώς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην προσωπικότητα του εκλιπόντος επισημαίνει στο in.gr «o Δ. Τριχόπουλος υπήρξε φωτεινό παράδειγμα της Ακαδημαϊκής Ιατρικής. Με την πρωτοποριακή έρευνά του τίμησε διεθνώς την Ελλάδα, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μέχρι το τέλος και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε υπέβαλλε τον εαυτό του στη δοκιμασία των αεροπορικών πτήσεων προς τις ΗΠΑ, παρά τις συστάσεις των θεραπόντων ιατρών του. Κατά τη γνώμη μου είναι παράδειγμα για τους νεότερους συναδέλφους που έχουν πραγματικές ακαδημαϊκές ανησυχίες». 

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι «ο Δημήτρης Τριχόπουλος, ήταν από τους επιστήμονες που διατηρούσε τον τίτλο του καθηγητής για πολλά χρόνια, έως και 30. Θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Επιδημιολογίας και Υγιεινής στην Ελλαδα, και με την μακροχρόνια παρουσία του στην Ιατρική Σχολή κατάφερε να αναπτύξει τη σύγχονη Ιατρική Στατιστική, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας. Σε επιστημονικό επίπεδο το όνομά του συνδέθηκε με σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής και του ρόλου της στον καρκίνο. Επίσης, εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παράλληλα με την Ελλάδα, και αυτό δείχνει την σημαντική του θέση στην σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Τέλος, να επισημάνουμε ότι υπήρξε για περισσότερα από 20 χρόνια μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είχε δε διακριθεί για το κοινωνικό του έργο, καθώς είχε το χάρισμα να εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ρόλου της μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας». 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr