Εκλογή Σταύρου Δήμα: Τα διλήμματα για βουλευτές & εκλογείς και οι στόχοι του Αντώνη Σαμαρά!
Στην τελική ευθεία με κατάληξη είτε την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 29 Δεκεμβρίου, είτε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, από την επομένη κιόλας, έχει εισέλθει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, μετά τη χθεσινή συναινετική πρόταση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο «οδικός χάρτης» απεμπλοκής που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός περιλαμβάνει την εκλογή Προέδρου, την ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή με τη συμμετοχή και στελεχών που σήμερα βρίσκονται εκτός των ορίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης συνταγματικής αναθεώρησης και το ορισμό χρόνου εκλογών «ακόμη και στα τέλη του 2015». Ο κ. Σαμαράς έκανε ένα βήμα πίσω από τη «σκληρή» γραμμή των «καθαρών λύσεων», στέλνοντας μήνυμα ότι ο ίδιος επιθυμεί την εκλογή Προέδρου, χωρίς ωστόσο να προσχωρήσει σε θέσεις που αντιστρατεύονται την πολιτική του ανάλυση. Έτσι, δεν προχώρησε σε ορισμό εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό θα εγκλώβιζε την κυβέρνηση και, συνολικά, την πολιτική ζωή της χώρας σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της υποψηφιότητας Δήμα, δεν αποδέχτηκε προφανώς σενάρια «κυβέρνησης ειδικού σκοπού».
Με τη χθεσινή πρόταση, αποτέλεσμα συνεχών ζυμώσεων στο εσωτερικό του Μαξίμου όπου και καταγράφονταν αποκλίνουσες εισηγήσεις, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να επιτύχει μία σειρά από στόχους ενόψει των δύο εκκρεμών ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ό,τι θα επακολουθήσει.
Συγκεκριμένα:
* Aυξάνει τη δυναμική της υποψηφιότητας Δήμα. Ήδη οι κ.κ. Βασ. Οικονόμου και Γ. Κουράκος δήλωσαν, δημοσίως, ικανοποιημένοι από την πρόταση Σαμαρά, η οποία και ανταποκρίνεται εξάλλου στην πρόταση των «8 βουλευτών» για συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Θετική ψήφο αναμένεται να δώσει και ο κ. Π. Μελάς (σ.σ. το ειχε προαναγγείλει) ενώ αναμένεται να φανεί η δυναμική των πολιτικών ζυμώσεων που ξεκίνησαν από χθες και στους υπόλοιπους, ανεξάρτητους ή μη, βουλευτές.
*Aποκτά στρατηγικά επιχειρήματα ενόψει της τελικής έκβασης των ψηφοφοριών στη Βουλή. Εφόσον παραμείνει η αρνητική στάση των ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ αλλά και αρκετών εκ των ανεξαρτήτων (σ.σ. μεταξύ αυτών οι Β. Πολύδωρας, Β. Καπερνάρος, Π. Τατσόπουλος) ο στόχος των 180 βουλευτών για την εκλογή του κ. Στ. Δήμα μοιάζει με ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο Πρωθυπουργός έχει πετύχει να εξασφαλίσει για τον ίδιο και την κυβέρνησή του το επιχείρημα ότι εξήντλησε κάθε περιθώριο προς αναζήτηση συμφωνίας, υπερβαίνει την πίεση που του ασκείτο για την ανάληψη πρωτοβουλιών ενώ το βάρος των ευθυνών για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ό,τι αυτή συνεπάγεται μεταφέρεται, πολιτικά, στο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
*Διαμορφώνει ένα σαφές επικοινωνιακό και πολιτικό σχέδιο ενόψει εκλογών. Το πιθανότερο σενάριο παραμένει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πιθανά στις 25 Ιανουαρίου.
Με τη χθεσινή του πρόταση, ο κ. Σαμαράς απευθύνεται, πλην των βουλευτών, και στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν επιθυμούν εκλογές. Προς αυτούς θα απευθυνθεί και από τα τέλη Δεκεμβρίου, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να ανακόψει την πορεία εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και επιστροφής της σε σταθερή πορεία. Ακροατήριο για την, εκλογική πλέον, επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού υπάρχει, όπως δείχνουν και τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία που θέλουν την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων να μειώνεται και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν την έκπληξη.
Μέχρι τότε, όμως, ο πολιτικός χρόνος είναι πολύς. Το πρώτο «έμπρακτο» αποτέλεσμα της πρότασης Σαμαρά αναμένεται να καταγραφεί την Τρίτη, στις 12:00 το μεσημέρι, όταν και έχει προγραμματιστεί η δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr