Η γέμιση... έκπληξη της γαλοπούλας - Με μήλο, με γλυκιά γέμιση φρούτων, με λουκάνικο, με ''άρωμα δάσους''!

Όταν προετοιμάζεις ένα γιορτινό γεύμα, ξέρεις πως δεν αρκεί να μαγειρέψεις ένα νόστιμο φαγητό. Πρέπει να του προσθέσεις και εκείνα τα στοιχεία που θα του δώσουν τον αέρα του γιορτινού: μια γέμιση που αποκαλύπτεται ως έκπληξη μέσα από την κοιλιά της γαλοπούλας και σε σαγηνεύει με τα γλυκόξινα, ζεστά αρώματά της.

Κι από δίπλα, να βάλεις εκείνο το συνοδευτικό που θα δείχνει το ίδιο λαχταριστό με το φαγητό που συνοδεύει. Παραδοσιακά, η γέμιση θέλει κιμά, σταφίδες, κουκουνάρι, κάστανα και το λίγο της ρυζάκι, που για κάποιους μπορεί και να πλεονάζει. Μετά από αυτά τα βασικά υλικά, αρχίζουν οι παραλλαγές: με δαμάσκηνα, με συκωτάκια πουλιών, με λουκάνικα, με άλλα φρούτα με πολλά ή καθόλου μπαχαρικά. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες παραλλαγές, που στην ουσία δεν έχουν καμιά σχέση με τη δική μας παράδοση, αλλά ενδέχεται να ενδιαφέρουν όσους θα ήθελαν να επιχειρήσουν κάτι το διαφορετικό. Μερικές, στηρίζονται στο προφίλ των φρούτων που επιλέγουμε. Κάποιες άλλες φορές, η αλλαγή αφορά το άμυλο, οπότε το ρύζι αντικαθίσταται με ψωμί, τραχανά, κινόα ή πλιγούρι. Όμως, ακόμα και τα μπαχαρικά της γέμισης, με διαφορετικούς συνδυασμούς μπορούν να της προδώσουν μια πιο έθνικ διάσταση. Στην εικόνα της «διαφορετικότητας» συμβάλουν και τα συνοδευτικά, γι' αυτό, όπου χρειάζεται παραθέτουμε κάποια προτεινόμενα συνοδευτικά για να συμπληρώσουμε την εικόνα.

Γέμιση γαλοπούλας "όλα με μήλο"

Γέμιση γαλοπούλας 
Υλικά (για μια γαλοπούλα μέχρι 3 κιλά -χωρίς τα εντόσθια της) 
1/2 μπουκάλι ξηρό μηλίτη 
25 ml ξίδι από μηλίτη ή μηλόξιδο 
25 ml απόσταγμα μήλου Calvados 
25 γρ. βούτυρο 
1 κ. σ. ζάχαρη άχνη 
αλάτι και πιπέρι 

Για τη γέμιση 
250 γρ. κιμά με τα μυρωδικά του 
1 μήλο γκόλντεν ή ρενέ 
2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 
1/2 κ. σ. σταφίδες 
1 κ. σ. απόσταγμα μήλου Calvados 
25 γρ. ψίχα ψωμιού
100 ml γάλα 
15 γρ. βούτυρο 
1 αβγό 
1 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
αλάτι και πιπέρι 

Για συνοδευτικά 
6 μήλα γκόλντεν ή ρενέδες 
50 γρ. βούτυρο 
50 γρ. σταφίδες 
50 ml απόσταγμα μήλου Calvados 
1 κ. σ. ζάχαρη άχνη 
αλάτι και πιπέρι 

Παρασκευή

Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τις σταφίδες να μουλιάσουν μέσα στο απόσταγμα Calvados. Θρυμματίζουμε το ψωμί και το μουλιάζουμε στο γάλα, σε ένα άλλο μπολάκι. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα συκωτάκια και την καρδιά της γαλοπούλας, το μήλο και τα κρεμμυδάκια. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε τον κιμά σε μια λεκανίτσα μαζί με το ψωμί, που θα έχουμε στραγγίσει καλά, το αβγό, τον μαϊντανό και τις σταφίδες μαζί με το Calvados. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μείγμα με τα συκωτάκια στον κιμά και τα ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα, τη ράβουμε με χοντρή κλωστή και μια μεγάλη βελόνα ( ή σακοράφα), τη δένουμε με σπάγκο, τη βάζουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά. Μόλις περάσει αυτή η ώρα, περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τον μισό μηλίτη, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1,5 ώρα, φροντίζοντας να τη βρέχουμε συχνά με τα υγρά του ταψιού της. Στο μεταξύ μουλιάζουμε με τον ίδιο τρόπο στο Calvados και τις σταφίδες που θα χρησιμοποιήσουμε για τα συνοδευτικά της. Μόλις περάσει και η δεύτερη ώρα γυρνάμε τη γαλοπούλα, την περιχύνουμε με τον υπόλοιπο μηλίτη και συνεχίζουμε το ψήσιμό της. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα μήλα για 10 λεπτά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με την άχνη. Τα αφήνουμε να μελώσουν για άλλα 10 λεπτά, φροντίζοντας να τα ανακατεύουμε από καιρού εις καιρόν. Προσθέτουμε και τις σταφίδες μαζί με το καλβαντός και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά μαζί. Ανακατεύουμε καλά, βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ταψί, τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να την κρατήσουμε ζεστή και ρίχνουμε το υπόλοιπο καλβαντός και το ξίδι στο ταψί της και με μια σπάτουλα ξύνουμε τις «καραμέλες» της για τις να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του ταψιού. Μεταγγίζουμε το υγρό που προέκυψε (από το ντεγκλασάρισμα) σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνει το μισό. Μοιράζουμε τα ψημένα μήλα γύρω από τη γαλοπούλα και τη σερβίρουμε, συνοδεύοντας την με τη σάλτσα που μόλις βράσαμε. 

Γαλοπούλα πολύ σιγανά ψημένη με γλυκιά γέμιση φρούτων
 

Υλικά 
1 γαλοπούλα γύρω στα 4,5 κιλά 
125 γρ. μπέικον, κομμένο σε φέτες 
50 γρ. βούτυρο 
θυμάρι 
αλάτι και πιπέρι 

Για τη γέμιση 
1 κιλό ξινόμηλα, κομμένα σε κυβάκια 
3 πορτοκάλια, κομμένα σε κομμάτια 
100 γρ. σταφίδες 
2 αβγά 
200 ψίχα ψωμιού, θρυμματισμένη 
2 κ. σ. κονιάκ 
αλάτι και πιπέρι 

Για τη σάλτσα 
250 ml πλήρη κρέμα γάλακτος 
2 πορτοκάλια 
1 κ. σ. κορνφλάουρ 
1 πρέζα μοσχοκάρυδο 
αλάτι και πιπέρι 

Παρασκευή

Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα μέσα-έξω, την αλείφουμε με το βούτυρο και την πασπαλίζουμε με θυμάρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C. Βάζουμε τα μήλα και τα πορτοκάλια σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αβγά, το ψωμί και το κονιάκ κι ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με αυτό το μείγμα, τη ράβουμε ή την κλείνουμε με τις ειδικές μεταλλικές «βελόνες», την τυλίγουμε με το μπέικον και τη βάζουμε στον καυτό φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το μπέικον και την αφήνουμε να σιγοψηθεί σε πολύ χαμηλό φούρνο, στους 100°C για 22 ώρες. Στη συνέχεια τη βγάζουμε, μαζεύουμε τους χυμούς του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και την ψήνουμε σε δυνατή φωτιά, για άλλα 15 λεπτά. Χτυπάμε λίγο την κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και την ανακατεύουμε με το ζωμό της γαλοπούλας, το χυμό των 2 πορτοκαλιών, αλάτι και πιπέρι, το κορνφλάουρ (διαλυμένο σε 2 κ.σ. κρύο νερό) και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Την αφήνουμε να πάρει μια βράση και τη βάζουμε σε μια ζεστή σαλτσιέρα για να τη σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα. 

Πατήστε εδώ για να δείτε και τις υπόλοιπες συνταγές - athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr