Χάκερς κλωνοποίησαν το αποτύπωμα της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν
Το αποτύπωμα του δείκτη της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, ισχυρίζεται ότι «κλωνοποίησε» ομάδα χάκερ.
Η ομάδα, γνωστή ως Κλαμπ Κομπιούτερ Χάος (CCC), χρησιμοποίησε εμπορικές εφαρμογές ηλεκτρονικού υπολογιστή και εικόνες τις οποίες εξασφάλισαν από συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του μέλους του CCC, Γιαν Κρίσλερ, η ομάδα αντέγραψε το αποτύπωμα του δείκτη της κ. Φον ντερ Λάγεν, αξιοποιώντας φωτογραφίες τις οποίες τράβηξε με «συμβατική ψηφιακή φωτογραφική μηχανή». Ο Κρίσλερ δεν διέθετε αντίγραφο του αποτυπώματος της υπουργού. Ο ισχυρισμός του επιβεβαιώνει προειδοποιήσεις ειδικών της ηλεκτρονικής ασφάλειας, που υποστηρίζουν ότι οι βιομετρικές αποτυπώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν προσφέρουν ασφάλεια.
Ο Κρίσλερ, γνωστός με το ψευδώνυμο Starbug, παρουσίασε το «επίτευγμά» του σε συνέδριο χάκερ-μελών του CCC, που έχει ήδη ηλικία 31 ετών. Το δίκτυο επαίρεται πως είναι η μεγαλύτερη ομάδα χάκερ στην Ευρώπη.
Στην ομιλία του, ο Κρίσλερ αποκάλυψε ότι εξασφάλισε κοντινή φωτογραφία των χεριών της υπουργού, την οποία συνδύασε με άλλες εικόνες των χεριών της από άλλη δημόσια εμφάνισή της τον Οκτώβριο.
«Αναμένω από τους πολιτικούς να αρχίσουν να φορούν γάντια, όταν θα μιλούν δημόσια, αφού μάθουν για την έρευνά μου», είπε ο Κρίσλερ.
Η αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων χρησιμοποιείται σήμερα ως μέσον κλειδώματος σε τηλέφωνα των εταιρειών Apple και Samsung, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως εναλλακτική ταυτότητα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας.
«Οι βιομετρικές μέθοδοι αναγνώρισης, που βασίζονται σε στατικές πληροφορίες, όπως η αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων, μπορούν να αντιγραφούν και για τον λόγο αυτό δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλείς.
Πιο ασφαλείς μέθοδοι
Ασφαλέστερες μέθοδοι είναι όσες βασίζονται σε ζωντανά βιομετρικά στοιχεία, όπως η αναγνώριση φλεβών στα δάχτυλα ή ανάλυση της σωματικής κίνησης, τις οποίες ο άνθρωπος πρέπει να επιδείξει διά ζώσης», εξηγεί ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, Αλαν Γούντουορντ.
Πηγή: Η Καθημερινή
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr