Ο fashion editor Μιχάλης Πάντος υμνεί τις γυναίκες: "Αγαπώ τις rebel γυναίκες που διαχέουν έντονο - σχεδόν πανηδονιστικό- sex appel" (Φωτό)
Ο fashion editor Μιχάλης Πάντος, με πολυετή θητεία στην ελληνική Vogue και προσωπική λατρεία στις γυναίκες-προβοκάτορες, αναλύει την εγχώρια κατάσταση της μόδας και τη διεθνή τάση για αέναη αναζήτηση της νέας φόρμας.
1. Το όνομά σας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική μόδα τα τελευταία 20 χρόνια. Ποιες είναι οι αλλαγές που εντοπίζετε σε σχέση με το ξεκίνημά σας;
Οι αλλαγές πολλές. Θα αναφερθώ όμως, σε κάποιες ομοιότητες που διακρίνω τότε (1989) και τώρα, όπως η τρομερή δυσχέρεια της αγοράς να καλύψει το κομμάτι των editorials, η περιορισμένη δυνατότητα νέων projects και η δυσφορία των δημιουργικών ομάδων. Εύχομαι ναι είναι όμοια και η πραγματοποίηση της ελπίδας για κάτι μεγαλύτερο.
2. Κατά τη γνώμη σας, ποιος καθορίζει τη μόδα σήμερα;
Το χρήμα και το ταλέντο.
3. Πρέπει να ακολουθούν οι στυλίστες τις τάσεις που επιβάλλουν οι οίκοι και σε ποιο βαθμό;
Τις τάσεις δεν τις επιβάλλουν οι οίκοι, αλλά η αγορά. Όπως οι σχεδιαστές (των οίκων ή των δικών τους ονομάτων) δίνουν την δική τους ερμηνεία στις τάσεις, έτσι και οι fashion editros πρέπει να δίνουν τη δική τους εκδοχή με τις επιλογές τους.
4. Σε αυτό το τεύχος, ασχολούμαστε με το pandrogeny πρότυπο, που παρουσίασαν οι Prada, Saint Laurent και Lanvin. Αυτό το πρότυπο προτείνει την ύπαρξη ενός νέου φύλου, το οποίο είναι ουδέτερο, υπό την έννοια ότι δεν έχει έντονα χαρακτηριστικά ούτε γυναικεία, ούτε ανδρικά. Πως αντιλαμβάνεστε αυτή την τάση;
Δεν θεωρώ ότι οι Prada, Saint Laurent κλπ. Αναφέρονται σε ένα pandrogeny πρότυπο –όπως ορίζετε, αλλά σε ένα χαρακτήρα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, απλά είναι λιγότερο ιδωμένος. Εκτιμώ ότι πιο κοντά στο θέμα σας, βρίσκεται ο Rick Owens. Στα πλαίσια του διαλόγου για μια νέα γεωμετρία και «φόρμα», κάποιοι σχεδιαστές προσεγγίζουν τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική.
5. Σε ποιο πρότυπο γυναίκας στοχεύετε; Υπάρχει κάποια δουλειά σας που θεωρείτε ότι το προσεγγίζει περισσότερο;
Αγαπώ τις rebel γυναίκες που διαχέουν έντονο –σχεδόν πανηδονηστικό- sex appeal και μια αίσθηση bourgeois δεύτερης ανάγνωσης. Όμως δεν γίνεται να αναφέρεται σε αυτές και το κάθε project.
Γ. Τριανταφύλλου - Μιχάλης Πάντος - Στέλιος Παρλιάρος
6. Πως εξισορροπούν το καλλιτεχνικό και το εμπορικό κομμάτι στη δουλειά σας;
Πολύ δύσκολα. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ των 2. Προσωπικά, ανέκαθεν διαφωνούσα με τον τρόπο που «πουλούσαν» τα εμπορικά τμήματα των περιοδικών τους αντίστοιχους τίτλους.
7. Υπάρχει κάποιος επαγγελματικός στόχος που θέλετε να εκπληρώσετε;
Φυσικά! Μετά από ένα restart, το οποίο αναγκάστηκα να κάνω βίαια πριν από μια διετία, οι επαγγελματικοί μου στόχοι άλλαξαν άρδην και είμαι στον δρόμο για να τους κατακτήσω!
Συνέντευξη: Δήμητρα Παπανίκα, Φωτογραφία: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr