Το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει στο τιμόνι του γυναίκες - Πρώτη των πρώτων η Μ. Ντάβου!

Mπορεί οι γυναίκες να θεωρούνται το... «ασθενές φύλο», εντούτοις στον επιχειρηματικό στίβο έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δυναμικές.

Σύμφωνα με μελέτη της Icap, σήμερα περίπου 4.600 εταιρείες έχουν στο «τιμόνι» τους γυναίκες (ποσοστό 19,6% επί συνόλου εταιρειών 23.450). Συγκεκριμένα, το 2013 πέτυχαν περιθώριο κέρδους EBITDA 8,5% έναντι 6,4% του συνόλου των εταιρειών και περιθώριο καθαρού κέρδους 1,5%, όταν το σύνολο των εταιρειών παρουσίασε ζημιές. Μία από τις σχετικά άγνωστες, στο ευρύ κοινό, εταιρείες που φιγουράρουν στο top-20 της λίστας που διοικούνται από γυναίκες είναι η «Ντάβου Α.Ε.», η οποία τζιράρει περίπου 70 εκατ. ευρώ και δραστηριοποιείται στη διανομή τσιγάρων, ζαχαρωδών και αναψυκτικών σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και σημεία μικρής λιανικής πώλησης.
Στο τιμόνι
Επικεφαλής είναι η Μαρία Ντάβου, η οποία, αφού σπούδασε marketing management στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και εργάστηκε για πέντε χρόνια στην πολυεθνική Mattel, ξεκίνησε από το 1998 να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας της Γιώργος (μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο) πριν 50 χρόνια, κατορθώνοντας να την καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους διανομείς καπνικών προϊόντων.


Στο ερώτημα πώς οι γυναίκες μάνατζερ έχουν καταφέρει να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά των ανδρών, υποστηρίζει πως η διαφοροποίηση βάσει φύλου αποτελεί στερεότυπο και προσχηματισμένη κοινωνική αντίληψη του παρελθόντος. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, λέει, προκύπτει από τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των στελεχών, ανεξαρτήτως φύλου. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Μαρία Ντάβου ήταν η κάθετη πτώση της αγοραστικής δύναμης μετά το 2008, που δημιούργησε δύσκολες συνθήκες σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Για την αντιμετώπιση της κρίσης, προώθησε τον σχεδιασμό tailor made λύσεων και αποφάσεων. Το 2012 αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την επιχείρηση καθώς επιλέχθηκε τελικά από την Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. ως στρατηγικός συνεργάτης της πολυεθνικής Philip Morris, αποτελώντας έναν εκ των τριών αποκλειστικών της διανομέων προϊόντων καπνού στην Αττική.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Τζεφ Κάρι
Το πετρέλαιο δεν έχει να δώσει νέα κέρδη


Καθώς η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να κατρακυλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αυξάνονται, ο αναλυτής της Goldman Sachs- γκουρού στις αγορές εμπορευμάτων, Τζεφ Κάρι, θεωρεί αναμενόμενη την πτώση η οποία οφείλεται σε «υπερκύκλο προσφοράς». Οπως τονίζει, τον 20ό αιώνα η μέση διάρκεια του κύκλου προσφοράς του πετρελαίου ήταν 25 με 30 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το selloff που έχει σπρώξει την τιμή κάτω από 48 δολάρια, έφτασε... στην ώρα του. Παρόμοια κατάσταση, τονίζει, είχε αντιμετωπίσει η αγορά πριν από 29 χρόνια. Σύμφωνα με τον Κάρι, το 1985-1986 έγινε αντίστοιχο selloff. Τότε την υπερβάλλουσα προσφορά προκάλεσαν οι Σαουδάρα- βες, ενώ σήμερα οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου.
Σύμβουλος κυβερνήσεων
Ο Κάρι με μακρά πορεία στην αγορά εμπορευμάτων καθώς εργάζεται από το 1996 στην Goldman Sachs έχει διατελέσει σύμβουλος κυβερνήσεων, μεταξύ άλλων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας. Εκτιμά ότι η αγορά έχει φτάσει στη «φάση εκμετάλλευσης» του πετρελαϊκού κύκλου, όπου οι πολυετείς επενδύσεις που στηρίχθηκαν στις υψηλές τιμές προκαλούν μια μακροχρόνια προσφορά. Οπως αναφέρει «κινούμαστε καθοδικά στην καμπύλη κόστους και καταναλώνουμε το λίπος που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα». Λέγοντας «λίπος», εννοεί τα 90 δισ. δολάρια σε ομόλογα που έχουν εκδοθεί, με υψηλό επιτόκιο, από εταιρείες την προηγούμενη τριετία για να χρηματοδοτήσουν γεωτρήσεις όταν οι τιμές ήταν πολύ υψηλότερες.


«Οι υψηλές αποδόσεις σημαίνουν για τις αγορές ότι οι επενδύσεις αυτές έχουν "πιάσει" οροφή», με αποτέλεσμα τα κεφάλαια αυτά θα αναζητήσουν πιο ασφαλή στέγη. Χαρακτηριστικό της κινητικότητας αυτής είναι το γεγονός ότι η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κινείται παράλληλα με τις τιμές πετρελαίου. Ενα βαρέλι παραδόσεως Ιουλίου είναι ελάχιστα πιο ακριβό από την τρέχουσα τιμή του, γεγονός που αποδεικνύει ότι το «έξυπνο» χρήμα πιστεύει πως η πτώση των τιμών έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Χρήστος Στασινόπουλος
Μέρεντιθ Γουίτνεϊ
46 εκ. βάσανα για την «Κασσάνδρα» της Wall

Τη μία ψυχρολουσία μετά την άλλη δέχεται η αποκαλούμενη «Κασσάνδρα» της Γουόλ Στριτ την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, Μέρεντιθ Γουίτνεϊ. Η 45χρονη αναλύτρια που τον Οκτώβριο του 2013 έβαλε... λουκέτο στη χρηματιστηριακή της εταιρεία αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα και με το hedge fund που ίδρυσε την περασμένη άνοιξη. Από τον Ιούνιο του 2013 η Γουίτνεϊ άρχισε να στοιχηματίζει «υπέρ» της αμερικανικής ενδοχώρας. Επένδυσε, δηλαδή, σε μετοχές εταιρειών της περιοχής (μεταξύ των οποίων σε επιχείρηση που πουλάει στρώματα και στερεοφωνικά επί πιστώσει στο Τέξας) διαβλέποντας προοπτικές ανάπτυξης.


Τα στοιχήματά της, όμως, έπεσαν... έξω και πλέον ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της, ένα fund που συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Πλατ, τη σέρνει στα δικαστήρια ζητώντας τα χρήματά του πίσω, ποσό περί τα 46 εκατ. δολάρια. Παράγοντες της αγοράς της καταλογίζουν ότι εκμεταλλεύτηκε την εφήμερη -όπως οι ίδιοι λένε- φήμη της για να λειτουργήσει το fund απουσία άλλων αναλυτών που θα μπορούσαν να της προσφέρουν εμπειρία και χρήσιμες συμβουλές.
Πρώτη απ' όλους
Η Γουίτνεϊ βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, όταν τον Οκτώβριο του 2007 προέβλεψε πως η κραταιά Citigroup θα αναγκαζόταν να μειώσει το μέρισμά της, ώστε να εξισορροπήσει τον ισολογισμό της. Πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση της εκτίμησης ο επικεφαλής της Citigroup, Τσακ Πρινς, απολύθηκε. Επίσης, μίλησε για μεγάλες ζημίες και απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες αφορούσαν την Bank of America, την Lehman Brothers και την UBS. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2005, ως απλή αναλύτρια, πρώτη είχε προειδοποιήσει για πρωτοφανείς ζημίες από τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης.
Το 2009, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάδειξή της στο στερέωμα των σούπερ σταρ της Γουόλ Στριτ και των μίντια ίδρυσε την εταιρεία αναλύσεων και χρηματιστηριακών ερευνών, Meredith Whitney Advisory Group. Ομως ο καιρός είχε γυρίσματα: Η εμμονή της με την καταστροφολογία ήταν η... καταδίκη της, αφού η αγορά απλά την προσπέρασε.


Κατερίνα Κοσμά
3,5 δισ. δολάρια ...νομικές επιβαρύνσεις περιελάμβανε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 για τη Citigroup. Το αποτέλεσμα ήταν τα κέρδη να υποχωρήσουν στα 350 εκατ. δολ. από 2,46 δισ. δολ. έναν χρόνο νωρίτερα. Ανά μετοχή η τράπεζα ανακοίνωσε μέρισμα 6 σεντς, ενώ αναλυτές ανέμεναν 9 σεντς ανά μετοχή. 54,6% έχουν μειωθεί οι τιμές του πετρελαίου σε σχέση με το υψηλό των 107,26 δολαρίων το βαρέλι, τον Ιούνιο του 2014. Τις τελευταίες 7 εβδομάδες έχουν μειωθεί κατά 32%, για να διαμορφωθούν στα 47,92 δολ. το βαρέλι. Μετά τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου στη Μ. Βρετανία οι πετρελαϊκές όσον αφορά τις δραστηριότητες στη Βόρεια Θάλασσα προειδοποίησαν ότι κινδυνεύει με κατάρρευση ένας κλάδος όπου απασχολούνται 450.000. 5,6% μετρήθηκε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2008, λόγω ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και επειδή κατά τη διάρκεια της ύφεσης, πολλοί εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, οι μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 0,2% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας την πρώτη μηνιαία πτώση από το 2012. 3% έναντι 3,4% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου εκτιμάται ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2015, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η διεθνής οικονομία κινείται με μία μόνο μηχανή? την αμερικανική. Αυτό δεν δίνει μια αισιόδοξη προοπτική», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Καουσίκ Μπασού, «δείχνοντας» τους υποτονικούς ρυθμούς Ευρωζώνης και Ιαπωνίας.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr