Carrot Hunger, η εφαρμογή καταμέτρησης θερμίδων που κάνει πάταγο στο διαδίκτυο - Με το που φας λίγο παραπάνω αρχίζει και σε βρίζει!

Ο Βρετανός διαιτολόγος και υπνοθεραπευτής Steve Miller δέχθηκε πολλές επικρίσεις την προηγούμενη εβδομάδα επειδή επιχείρησε να ανακηρύξει επισήμως την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, ως «Ημέρα να προειδοποιήσεις ένα φίλο σου ότι φαίνεται χοντρός», προκειμένου υποτίθεται να ενθαρρυνθεί η «υγιεινή διατροφή». 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κοινότητα των εύσωμων οργισμένη του είπε να πάει να γαμηθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του βάρους τους, δεν θέλουν να ακούσουν από έναν φίλο ότι το σώμα τους ή η διατροφή τους είναι απαράδεκτη. Όμως θα θέλατε να το ακούσετε από μια εφαρμογή; Το να πεις σε ένα φίλο ή σε έναν ερωτικό σύντροφο ότι είναι σαν αγελάδα είναι ο εύκολος τρόπος για να ανοίξεις την Πύλη της Κολάσεως. Όμως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν πρόθυμοι να υπομείνουν την κακοποίηση από ένα τρίτο, ουδέτερο μέρος που έχει προσληφθεί ειδικά για να τους κάνει να πετάξουν το μάφιν που κρατούν στο χέρι και να ανέβουν στο διάδρομο της γυμναστικής. Τουλάχιστον, αυτό είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί της νέας εφαρμογής Carrot Hunger.

Οι αποφάσεις για τη νέα χρονιά, ιδιαιτέρως εκείνες που σχετίζονται με την απώλεια βάρους και τη σωστή διατροφή μπορεί να είναι εύκολο να ληφθούν αλλά δεν είναι εύκολο να τηρηθούν. Ο λόγος που ως κοινωνία έχουμε αγκαλιάσει την ιδέα των προσωπικών γυμναστών ή των διατροφολόγων είναι για να μας βάλουν στον «σωστό» δρόμο χρησιμοποιώντας ένα είδος σκληρής αγάπη, την οποία δεν μπορούμε να εμφανίσουμε ως δια μαγείας από μέσα μας. Το Carrot Hunger αγκαλιάζει αυτή την ιδέα, βομβαρδίζοντας σε με προσβολές, γεμίζοντας σε με ντροπή, ζητώντας σου ακόμα και χρήματα όταν παρεκκλίνεις από το στόχο σου.

Η Carrot έχει δημιουργήσει στο παρελθόν κι άλλες «εφαρμογές σκληρής αγάπης» (όπως αυτοχαρακτηρίζονται με χαρά) που στόχο έχουν την αύξηση της παραγωγικότητας ή την εφαρμογή του προγράμματος εκγύμνασης. Όπως το Carrot Fit, μια εφαρμογή εκγύμνασης που σε κακοποιεί προφορικά (με ένα ημιφιλικό τρόπο) ως μέσο κινητοποίησης. (Παράδειγμα προσβολής: «Εκτός κι αν πεθάνεις, συνέχισε»). «Γεια σου κρεατοσακούλα» μου λέει η νέα εφαρμογή Carrot (εάν ο ήχος είναι ανοιχτός) κατά τη λήψη του αρχείου. «Είμαι ο νέος κριτής σου για την πρόσληψη τροφής».

Παρατηρώ ότι όταν εισάγω το ύψος μου, οι γυναίκες κάτω από 1,57 μ. χλευάζονται όπως και εκείνες με ύψος μεγαλύτερο από 1,75 μ. Καθώς σκρολάρεις για να επιλέξεις το βάρος σου, το απρόσωπο άβατάρ σου φουσκώνει ή συρρικνώνεται αναλόγως. Τα «παχύσαρκα» και «νοσηρά παχύσαρκα» γυναικεία άβαταρ μοιάζουν με την Violet Beauregarde, ενώ εκείνα κάτω των 50 κιλών ονομάζονται «σκέλετορ» και οπτικά αντιπροσωπεύονται αναλόγως.

«Εάν γίνεις σαν μπαλόνι θα αναστατωθώ» με προειδοποίησε. Το να εισάγεις τα γεύματα σου είναι απλό, καθώς υπάρχει μια εμπεριστατωμένη βάση δεδομένων με τις θερμίδες όλων των ειδών των νόστιμων και επικίνδυνων πραγμάτων που κάποιος θα μπορούσε να φάει. Λέω στην εφαρμογή ότι θέλω να χάσω μισό κιλό την εβδομάδα και προτείνει να καταναλώνω περίπου 1.400 θερμίδες την ημέρα. Αλλά, όπως είναι αναμενόμενο, συνεχώς προστίθενται θερμίδες. Το σάντουιτς με αυγό και τυρί και ο χυμός πορτοκαλιού με την προσθήκη ζάχαρης που απόλαυσα το πρωί εκτόξευσαν το μετρητή πολύ κοντά στο ανώτερο επιτρεπτό όριο της καθημερινής μου θερμιδικής μου κατανάλωσης. Νιώθω άγχος. Νιώθω την... ανάσα της κρίσης του Carrot στο λαιμό μου.

Για να κάνω πλάκα, προσπαθώ να πω στην εφαρμογή ότι μόλις κατανάλωσα 11 μπάρες Milky Way μετά το σχεδόν φτωχό πρωινό μου. Αυτό το «σνακ» εκτοξεύει το ημερήσιο θερμιδικό όριό μου. Μου δίνεται η ευκαιρία είτε να δωροδοκήσω την εφαρμογή να μην λάβει υπόψη της τι έκανα, καταβάλλοντας 99 λεπτά (ένα έξυπνο μοντέλο νομισματοποίησης, θα παραδεχθώ) ή να «αποδεχθώ τις συνέπειες».
Μη όντας μεγάλος οπαδός των αγορών έξυπνων εφαρμογών, επέλεξα το τελευταίο - προκαλώντας την εμφάνιση μιας ειδοποίησης για «Θυμωμένο Mode». «Η τιμωρία» μου λέει το Carrot «για την επόμενη παρτίδα τροφίμων θα είναι η αύξηση των πιθανοτήτων να πέσεις πάνω σε διαφήμιση πλήρους οθόνης».

Έπειτα αλλάζει το χρώμα της οθόνης μου από πράσινο σε κόκκινο και μου λέει ότι «θα ευχόμουν να μην είχα ποτέ γεννηθεί» καθώς φουσκώνει γρήγορα το αβατάρ μου. Το κείμενο στο «Ημερολόγιό» μου ανανεώνεται επίσης και γράφει «Ο έλεγχος της μερίδας είναι κακός και θα έπρεπε να αισθάνεσαι άσχημα». Γιατί μου αρέσει αυτό;Παρόλο που στην πραγματικότητα δεν έφαγα τόσες Milky Way, νιώθω λιγάκι ότι βρίσκομαι σε άμυνα, είμαι αγανακτισμένη και (ναι) ντρέπομαι. Αλλά για να πω την αλήθεια, απολαμβάνω αυτή την αίσθηση της τιμωρίας. Το περιβάλλον είναι τόσο ευχάριστο που σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο ότι δέχεσαι παιχνιδιάρικες ξυλιές στο μυαλό από ότι να σε καταρρακώνει.

Μια εναλλακτική τιμωρία είναι ένα σημείωμα που κοινοποιείται στους φίλους σου και σε εκθέτει λέγοντας ότι ο αυτοέλεγχός σου είναι θλιβερός. Αν και δεν είμαι σίγουρη εάν συνδέονται αυτά τα δυο, οι διαφημίσεις στο κάτω μέρος της οθόνης αλλάζουν και από το «φιδέλαιο» και ένα μυστηριώδες ποτό που ονομάζεται «Slusho», βλέπω ξαφνικά ένα γραφικό που με ενθαρρύνει να «αγοράσω μια μάσκα αλόγου». Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η διαπόμπευση για το πάχος στην πραγματικότητα δεν έχει αποτέλεσμα και μπορεί να ωθήσει προς τη λήψη κι άλλου βάρους από κατανάλωση φαγητού λόγω στρες. Αλλά για να πούμε την αλήθεια, είναι πολύ πιο εύκολο να σε λέει κρεατοσακούλα ένα κινούμενο σχέδιο στο τηλέφωνό σου παρά κάποιο online ραντεβού σου.

Πηγή: vice.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr