We Politics: Η διαδικτυακή επανάσταση στη δημοκρατία & στην πολιτική έκφραση - Το Made in Greece των Βασίλη Ζούπα & Γιάννη Ευμολπίδη!
Το eirinika.gr παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το WEPOLITICS, ένα νέο μέσο που πολιτικής έκφρασης μέσα απο το διαδίκτυο. Δημιουργοί του είναι 2 νέοι μηχανικοί με σπουδές σε όλο το κόσμο, ο Γιάννης και ο Βασίλης, με μότο τους ''Όλοι εμείς μαζί (WE), μπορούμε να φέρουμε την επανάσταση στη πολιτική έκφραση (POLITICS)''. Χωρίς αμφιβολία, το WEPOLITICS είναι η πιο πρωτοποριακή σύνδεση πολιτών - εξουσίας.
Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησαν στο eirinika.gr οι δημιουργοί του WEPOLITICS, Γιάννης Ευμολπίδης & Βασίλης Ζούπας με κυριότερα σημεία τα εξής:
- Όλοι εμείς μαζί (WE), μπορούμε να φέρουμε την επανάσταση στη πολιτική έκφραση (POLITICS)
- Από τις 8 κατηγορίες θεμάτων του WEPOLITICS, "κοινωνία" και "πολιτική" συγκεντρώνουν τις περισσότερες ερωτήσεις
- Κάθένας από εμάς έχει πολιτικά δικαιώματα, τα οποία εξασκεί δυστυχώς μόνο την ημέρα των εκλογών. Στο WEPOLITICS πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε η πολιτική έκφραση να γίνει πιο σαφής και συνεπώς η δημοκρατία να γίνει αμεσότερη
- Όπως είπαμε και πιο πριν, είμαστε μια γενιά που βλέπει γύρω της τον κόσμο να αλλάζει πολύ γρήγορα, την ώρα που ο χώρος της πολιτικής έχει μείνει εντυπωσιακά «στατικός», με παραδοσιακά μοντέλα και πρότυπα συμμετοχής
Ειρήνη Νικολοπούλου: Ποιος είναι ο κυριότερος στόχος της πλατφόρμας;
Γιάννης Ευμολπίδης: To WEPOLITICS είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων που πιστεύουν στη δημιουργία ενός νέου εργαλείου πολιτικής έκφρασης, βασισμένο στο διαδίκτυο και στις νέες τεχνολογίες. Πιστεύουμε ότι μόνο με μια αλλαγή του μέσου έκφρασης μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα που σχετίζεται με τη σύνδεση των απόψεων των πολιτών με τον χώρο άσκησης της εξουσίας. Τα υπάρχοντα μέσα είναι απαρχαιωμένα ή αναποτελεσματικά και καθιστούν τη σύνδεση αυτή ανέφικτη.
Ε.Ν: Ποιος είναι ο δημοφιλέστερος τίτλος μέχρι στιγμής;
Γ.Ε: Τα θέματα (σε μορφή ερωτήσεων) δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες, οπότε και αποτυπώνουν τις πιο σημαντικές ανησυχίες και "αναζητήσεις" του κόσμου. Δημοφιλέστερα θέματα αυτή την περίοδο είναι φυσικά οι επερχόμενες εκλογές, το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου, το ατύχημα του Norman Atlantic - αλλά και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα όπως η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο νέος ποδηλατόδρομος που θα συνδέσει την Κηφισιά με το Φάληρο, το τρομοκρατικό χτύπημα που υπέστη η Charlie Hebdo στο Παρίσι, κ.α.! Σαν γενική παρατήρηση, από τις 8 κατηγορίες θεμάτων του WEPOLITICS, "κοινωνία" και "πολιτική" συγκεντρώνουν τις περισσότερες ερωτήσεις.
Ε.Ν: Για ποιο λόγο η πλατφόρμα ονομάστηκε wepolitics;
Γ.Ε: Κάθένας από εμάς έχει πολιτικά δικαιώματα, τα οποία εξασκεί δυστυχώς μόνο την ημέρα των εκλογών. Στο WEPOLITICS πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε η πολιτική έκφραση να γίνει πιο σαφής και συνεπώς η δημοκρατία να γίνει αμεσότερη. Πλέον έχουμε τα εργαλεία ώστε αυτό να πετύχει - εξαιρετική συνδεσιμότητα, υψηλή ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας και διαφανείς, online κοινότητες. Όσον αφορά τη γενικότερη δυναμική των social networks σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, αυτή είναι πλέον εμφανής. Εξαιρετικό παράδειγμα έχει υπάρξει ο ρόλος του Twitter και του Facebook στην εκρηκτική διάδοση της Αραβικής άνοιξης.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το WEPOLITICS στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και της επιρροής της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, όχι μόνο δηλαδή στην κεντρική πολιτική της χώρας αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου (Δήμος) και δεύτερου βαθμού (Περιφέρεια).
Όλοι εμείς μαζί λοιπόν (We) μπορούμε να φέρουμε την επανάσταση στην πολιτική έκφραση (Politics).
Ε.Ν: Ποιο είναι το background των δημιουργών;
Βασίλης Ζούπας: Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια από τον Γιάννη και το Βασίλη, 2 παιδικούς φίλους, 2 μηχανικοί με σπουδές και διαμονή σε διάφορες χώρες του εξωτερικού σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Δύο ανήσυχα πνεύματα που μοιράζονται όμως το ίδιο όραμα.
Σήμερα η ομάδα πλαισιώνεται από ανθρώπους διαφόρων backgrounds, με όρεξη και νέες ιδέες, συμπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το παζλ του WEPOLITICS.
Ε.Ν: Υπάρχουν κάποια θέματα που απαγορεύεται να ερωτηθούν ή να ανοιχτούν αντίστοιχα;
Β.Ζ: Φυσικά και όχι. Αντιθέτως ενθαρρύνουμε τον χρήστη να θέσει ερωτήσεις για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί, για κάτι που μπορεί να διάβασε στο διαδίκτυο και του έκανε εντύπωση, για απλά θέματα της καθημερινότητας και της επικαιρότητας μαθαίνοντας σε πραγματικό χρόνο την άποψη του κόσμου σε στατιστικά διαγράμματα. Οι ερωτήσεις που τίθενται πρέπει όμως να ανήκουν σε μία από τις 8 κατηγορίες θεμάτων: Αθλητισμός, Κοινωνία, Οικονομία, Περιβάλλον, Πολιτική, Πολιτισμός, Τεχνολογία, Τουρισμός. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα σχολίων σε κάθε ερώτηση προωθώντας έτσι την ανάπτυξη διαλόγου.
Ε.Ν: Πως εμπνευστήκατε την δημιουργία του wepolitics;
Β.Ζ: Όπως είπαμε και πιο πριν, είμαστε μια γενιά που βλέπει γύρω της τον κόσμο να αλλάζει πολύ γρήγορα, την ώρα που ο χώρος της πολιτικής έχει μείνει εντυπωσιακά «στατικός», με παραδοσιακά μοντέλα και πρότυπα συμμετοχής. Πρώτη σκέψη ήταν να δημιουργήσουμε ένα νέο εργαλείο που θα βοηθούσε στη δημόσια διαβούλευση και το δημόσιο διάλογο. Μία πλατοφόρμα στην οποία οι πολιτικές απόψεις θα είναι συγκεντρωμένες και δεν θα χάνονται ανάμεσα σε άλλες αναρτήσεις.
Παράλληλα, στην διάρκεια των τελευταίων ετών διαπιστώνουμε πόσο έντονα ο κόσμος αγκάλιασε τις εφαρμογές και τις δυνατότητες του διαδικτύου. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από εμάς έχουν δημιουργήσει πλέον μια εντυπωσιακά διευρυμένη ταυτότητα στον ψηφιακό κόσμο (ας την πούμε Digital ID) με διάφορα κοινωνικά δίκτυα που επιτελούν συγκεκριμένους σκοπούς ανάλογα με την περίσταση. Φίλοι, επαγγελματικές αναζητήσεις, αγάπη για τη φωτογραφία, άμεση ενημέρωση, βρίσκουν έδαφος αντίστοιχα στα Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, για να αναφέρουμε μόνο ορισμένα δίκτυα. Μέσα σε αυτό το ευρύ φάσμα της νέας ψηφιακής ταυτότητας, υπάρχει λοιπόν χώρος για μία κοινωνική πλατφόρμα με έμφαση στην πολιτική έκφραση.
Ε.Ν: Υπάρχει η ιδέα επέκτασης και στο εξωτερικό;
Β.Ζ - Γ.Μ: «Η έκφραση είναι παγκόσμια. Η πολιτική είναι τοπική.»
Χρησιμοποιούμε τη δύναμη του διαδικτύου για να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε, οπουδήποτε, σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε την πολιτική έκφραση ως ένα ζήτημα που απαιτεί τοπική παρουσία και κατανόηση. Γι' αυτό σχεδιάσαμε το WEPOLITICS ως ένα κοινωνικό δίκτυο που μπορεί να εστιάσει όχι μόνο σε σημαντικά εθνικά και διεθνή ζητήματα, αλλά και στις απλές αποφάσεις που μπορούν να κάνουν τη γειτονιά μας καλύτερη.
Ξεκινάμε με την Ελλάδα σαν πιλοτικό στάδιο. Σκοπός μας είναι το WEPOLITICS, να επεκταθεί και σε άλλες χώρες με την ίδια δομή ερωτήσεων και διαλόγου για θέματα τοπικά (δήμος), υπερτοπικά (περιφέρεια) αλλά και εθνικά.
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr