Made in Greece το "Καραβάκι" Παπουτσάνης που ξεκίνησε το ταξίδι του πριν 145 χρόνια & τώρα φτάνει σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία! (Φωτό)
Σε ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων της στις χώρες του εξωτερικού και σε ενίσχυση του αναπτυσσόμενου χαρτοφυλακίου της εκτός συνόρων επενδύει η διοίκηση της ελληνικής επιχείρησης Παπουτσάνης, επιχειρώντας νέα ανοίγματα στα πρότυπα της επιτυχημένης συνεργασίας με την ισπανική αλυσίδα DIA (Distribuidora Internacional de Alimentacion).
Από τη συνεργασία της με τον ισπανικό όμιλο, που ολοκληρώθηκε λίγο καιρό πριν κλείσει το 2014, η Παπουτσάνης προσδοκά σε ετήσια έσοδα περί το 1,2 εκατ. ευρώ, που αφορά την παραγωγή στερεών σαπουνιών τα οποία θα διατίθενται σε τρεις χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η επιχείρηση Παπουτσάνης βελτιώνει τα οικονομικά της μεγέθη, με τις εποχές των σημαντικών ζημιών και των διαδοχικών κεφαλαιακών ενισχύσεων να αποτελούν, όπως φαίνεται, πλέον παρελθόν. Το νέο μάνατζμεντ της εταιρείας σηματοδότησε αλλαγή πορείας που πλέον απεικονίζεται με σαφήνεια και στα οικονομικά της αποτελέσματα. Μετά την αναδιάρθρωση, που στόχο είχε τον περιορισμό των δαπανών μέσω συνεχούς ελέγχου κόστους και εξόδων, τη μείωση του κόστους των προϊόντων μέσω αναζήτησης εναλλακτικών προμηθευτών, την επαναδιαπραγμάτευση με τους υφιστάμενους προμηθευτές και την έμφαση στις εξαγωγές, η εταιρεία εισέρχεται πλέον δυναμικά σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης.
Του Κοσμά Ζακυνθινού - Ημερησία
Η ιστορική επιχείρηση Παπουτσάνης, έχοντας επικεντρωθεί σε τρεις κύριες κατηγορίες προϊόντων, (επώνυμα, ξενοδοχειακά και private label) επενδύει περαιτέρω στην ανάπτυξη των προϊόντων Olivia, στα φαρμακεία και στο εξωτερικό, ενώ όσον αφορά τα ξενοδοχειακά, μέσα από τα προϊόντα Olivia, Skin Essentials, Καραβάκι και Κορρέ, επιχειρεί στο μέγιστο την ενίσχυση στις ξενοδοχειακές μονάδες.
Η οικογένεια Παπουτσάνη ξεκίνησε το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο του Πλωμαρίου, στο νησί της Λέσβου. Ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Ι. Παπουτσάνη το 1870 και η παραγωγή του εκτός από εκλεκτό ελαιόλαδο ήταν και μια μικρή ποσότητα σαπουνιού. Ο Δημήτριος Παπουτσάνης ως πολυπράγμων το γενικό εμπόριο συνεργαζόταν με εμπορικούς οίκους της Μασσαλίας, της Γένοβας, της Αλεξάνδρειας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Είχε ιδιόκτητο πλοίο για τη μεταφορά των εμπορευμάτων του. Μετέβη ο ίδιος στην Αγγλία για να αποφασίσει για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου του και αντιλήφθηκε από νωρίς την ανάγκη της σαπωνοβιομηχανίας.
Τον διαδέχθηκαν στην επιχείρηση οι τρεις γιοι του, που ίδρυσαν το 1899 την πρώτη εταιρεία Παπουτσάνης. Το τμήμα εξαγωγών ανέλαβε ο Παναγιώτης Παπουτσάνης με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Ο Παναγιώτης Παπουτσάνης απέκτησε τη σαπωνοποιεία του Πειραιά το 1917. Από το 1917 έως το 1936 που ξεκίνησε η αρωματική σαπωνόποιια, το εργοστάσιο Παπουτσάνη του Πειραιά παρήγε πράσινο σαπούνι μπουγάδας και κύβους σαπουνιού Μασσαλίας. Δύο εξαιρετικά δημοφιλή προϊόντα πριν από τον πόλεμο ήταν το «Νο.2» σαπούνι ευρείας κατανάλωσης και το σαπούνι «Φλώρα», που κυκλοφόρησε τυλιγμένο σε ζελατίνα. Στη συνέχεια μπήκαν σταδιακά στην επιχείρηση οι γιοι του Παναγιώτη Παπουτσάνη, με πρώτο τον Δημήτρη, που είχε σπουδάσει χημικός μηχανικός στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και τη Χαϊδελβέργη. Το εργοστάσιο Παπουτσάνη έγινε ετερόρρυθμος εταιρεία και το 1960 ανώνυμη. Το εργοστάσιο της οδού Πολυδεύκους ήταν διώροφο κτίσμα που λειτούργησε έως τον Ιανουάριο του 1944, οπότε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά στο βομβαρδισμό του Πειραιά.
Τεχνολογικές αλλαγές...
Ένα χρόνο μετά το βομβαρδισμό του Πειραιά χτίστηκε νέο εργοστάσιο, υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Π. Παπουτσάνη. Την εποχή αυτή έγιναν στην επιχείρηση σημαντικές τεχνολογικές ανακαινίσεις, όμως η κορεσμένη βιομηχανική ζώνη του Πειραιά δεν επέτρεπε νέες επεκτάσεις.
Η Σαπωνοποιία από τη Λέσβο με την υπογραφή Παπουτσάνης δεν έσβησε άδοξα, αλλά τροφοδότησε με τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό την ελληνική σαπωνοποιία, στην οποία έδωσε αποφασιστική ώθηση. Το 1967 μετέφερε τις νέες εγκαταστάσεις που χτίστηκαν στην Κάτω Κηφισιά και συμπεριέλαβαν νέες μονάδες λιπαρών οξέων-γλυκερίνης, τμήμα καλλυντικών και κλάδο βρώσιμων ελαίων και λιπών. Σήμερα το νέο σύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας Παπουτσάνης (με πιστοποιητικά ποιότητας) λειτουργεί στη Χαλκίδα σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. καθιστώντας τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σαπουνιού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον μεγαλύτερο προμηθευτή ξενοδοχειακών προϊόντων προσωπικής περιποίησης στην Ελλάδα. Σήμερα, στις σύγχρονες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, συνεχίζει να παράγει καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα.
Success story
Τα πρώτα θεμέλια της επιχείρησης μπαίνουν το 1870, στο νησί της Λέσβου, από τον Δημήτρη Παπουτσάνη.
Το 1913 η παραγωγική μονάδα μεταφέρθηκε στον Πειραιά, όπου ξεκινά και η πρώτη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής σαπουνιού.
Το εργοστάσιο της οδού Πολυδεύκους ήταν διώροφο κτίσμα που λειτούργησε έως τον Ιανουάριο του 1944, οπότε και καταστράφηκε ολοκληρωτικά στον βομβαρδισμό του Πειραιά. Το 1967 μεταφέρεται στις νέες εγκαταστάσεις, στην Κάτω Κηφισιά, συμπεριλαμβάνοντας νέες μονάδες καλλυντικών και βρώσιμων ελαίων - λιπών. Το 2001 εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο στα βόρεια της Αττικής, στην περιοχή της Χαλκίδας.
Επιμέλεια Οπτικοποίησης: Ε.Ν
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr