Λίγες ώρες με τις μωρομάνες στις φυλακές γυναικών Θήβας και μια παράσταση για τα παιδιά που ζουν εκεί μαζί τους
Πριν από λίγες ημέρες, στο infokids.gr δεχτήκαμε μια αναπάντεχη πρόσκληση.
Ήταν από την Ομάδα Θεάτρου Ρετρό και σχετιζόταν με μία επίσκεψη της ομάδας στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας προκειμένου να παρουσιάσουν την παράσταση Βατραπουνζέλ στα μικρά παιδιά των κρατουμένων, που διαβιούν μαζί τους στη φυλακή. Άλλωστε, η ομάδα θεάτρου Ρετρό φημίζεται γι” αυτές τις εναλλακτικές παραστάσεις της σε χώρους αντισυμβατικούς, τις λεγόμενες »Παραστάσεις Αυξημένης Φροντίδας », όπου η αξία του θεατρικού λόγου ως πράξη και ως ψυχαγωγία έχει πραγματικά τεράστια αξία.
Και τώρα η πρόσκληση-πρόκληση προς την ομάδα του infokids.gr. Η Αγγελική και η Φένια από την ομάδα Ρετρό μάς κάλεσαν να τις συνοδεύσουμε στο χώρο των φυλακών, να δούμε το θεατρικό μαζί με τις κρατούμενες και τα παιδιά τους, να γνωρίσουμε το προσωπικό των φυλακών, ιδίως τις κοινωνικές λειτουργούς, να μιλήσουμε μαζί τους και έπειτα να μιλήσουμε εμείς γι” αυτή την εμπειρία. Εύκολο; Δεν θα το λέγαμε, αλλά η επιθυμία να συμμετάσχουμε σε αυτή την τόση ιδιαίτερη πρωτοβουλία, σύντομα μας οδήγησε έξω από τις πύλες του Σωφρονιστικού Ιδρύματος Θήβας, ένα μουντό και κρύο μεσημέρι.
10919902_10153240891235348_8760784568378241843_o
Αρκετά ανήσυχες καθώς πλησιάζαμε -οι ταμπέλες μάς καθοδηγούσαν σε ένα σημείο μακριά από κάθε οικισμό και ενώ ο βαρύς συννεφιασμένος ουρανός ενέτεινε αυτό το αίσθημα ανησυχίας- αναρωτιόμασταν πόσο «σκληρός» θα ήταν ο χώρος στον οποίο σε λίγο θα μπαίναμε μέσα. Το μόνο παρήγορο ήταν ότι μέσα, θα συναντούσαμε γνώριμες φυσιογνωμίες, την Αγγελική και τη Φένια, οπότε περνώντας τα ψηλά συρματοπλέγματα με προσποιητή άνεση προχωρήσαμε στην πρώτη πύλη εισόδου, όπου και ο πρώτος έλεγχος. Όλα καλά εδώ και ο αστυνόμος μάς κατευθύνει προφορικά σε έναν εξωτερικό διάδρομο όπου συρματοπλέγματα έκοβαν τον κόσμο στα δύο. Τον μέσα και τον έξω. Πιο πάνω η δεύτερη πύλη εισόδου. Περνώντας τη συναντάμε ένα ημικυκλικό κτιριακό συγκρότημα με φοίνικες στον προαύλιο χώρο και σιντριβάνι στη μέση, δείγμα ότι ο χώρος αυτός κάποτε εκπροσωπούσε μια πολυτέλεια που δεν έχει θέση σήμερα εδώ. Σε λίγο, η Νίκη, προϊσταμένη κοινωνική λειτουργός, επιβεβαιώνει αυτή την άποψή μας. Ο χώρος αυτός ήταν άλλοτε το Εκτυπωτικό και Συνεδριακό Κέντρο των Ιεχωβάδων, το οποίο αγοράστηκε κάποια στιγμή από το δημόσιο και το 2008 άρχισε να λειτουργεί ως φυλακή.
Με αυτές τις σκέψεις φτάνουμε στο δεύτερο κτίριο, όπου ο έλεγχος είναι και πιο αυστηρός. Το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει στα ενδότερα της φυλακής, οπότε κλειδώνεται στο ντουλαπάκι, ενώ εμείς περιμένουμε τη Νίκη να έρθει να μας παραλάβει. Ευγενική, προσιτή, καλοσυνάτη, πράα, ένας άνθρωπος που κινείται με άνεση στους χώρους της φυλακής, ενώ οι κρατούμενες την περιτριγυρίζουν προσπαθώντας να αποσπάσουν μια κουβέντα της. Την ακολουθούμε στο εσωτερικό της φυλακής πλέον, βρισκόμενες στην κυριολεξία σε επιφυλακή καθώς πηγαίνουμε προς το καφενείο για να παραγείλουμε καφέδες. Μια πολύ όμορφη και πρόθυμη κοπέλα τρέχει να μας εξυπηρετήσει κι εγώ αναρωτιέμαι πώς επέλεξε να εργαστεί μέσα στη φυλακή, πόσες ώρες να δουλεύει, πόσο να αμοίβεται κ.λπ. μέχρι που η Νίκη διαλύει τις αυταπάτες μου. «Μα, είναι κρατούμενη και έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο αυτό τον καιρό.» «Δηλαδή;» «Όταν μια κρατούμενη πρωτοέρχεται, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί την παρατηρούμε, μιλάμε μαζί της, παίρνουμε κάτι σαν το ιστορικό της και έπειτα τη στέλνουμε στην πτέρυγα που νομίζουμε ότι θα ενταχθεί καλύτερα και θα είναι αποτελεσματικότερη. Γιατί ο στόχος είναι να αναλάβει κάθε γυναίκα έναν ρόλο που την ευχαριστεί και επομένως θα τον επιτελέσει καλύτερα ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα τόσο για τις ίδιες όσο και με τις συγκρατούμενες.»
Η αλήθεια είναι πως η καλή δουλειά που γίνεται εδώ από τις ειδικούς είναι παραπάνω από εμφανής. Οι γυναίκες, νεότερες και μεγαλύτερες, έχουν συναίσθηση μιας πραγματικότητας που τις θέλει να έχουν καλή διαγωγή μήπως και πετύχουν την πολυπόθητη έξοδο νωρίτερα. Επομένως είναι υποδειγματικές, θα λέγαμε, στους ρόλους τους, χωρίς να λείπουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. «Οι ρόλοι υπάρχουν για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος», μας λέει η Νίκη. «Οι κοπέλες έχουν καταλάβει ότι με την καλή μεταξύ τους συνεργασία, μόνο όφελος θα έχουν όλοι.»
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο infokids.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr