Γιάννης Βούρος: ''Εκπέμπω SOS για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος & ζητω 1,2 εκ € πίσω''!
Μας αποκάλυψε ότι ξεκίνησε να παίρνει ηρεμιστικά μόλις ανέλαβε το τιμόνι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ). Μοιράστηκε μαζί μας, λίγα λεπτά προτού συναντηθεί (χθες, 16/2/2015) με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, τη λίστα των αιτημάτων του χρεοκοπημένου Κρατικού Θεάτρου, που δίνει μάχη επιβίωσης.
Και υπερασπίστηκε την επιλογή του Κρατικού να ανεβάσει τη ροκ όπερα Alexander the great, αρνούμενος ότι χαϊδεύει εθνικιστικοπατριωτικά σύνδρομα. Η είδηση παρ’ όλα αυτά δεν είναι ούτε οι ακροαριστερες καταβολές τού Γιάννη Βούρου, ούτε οι δυο μήνες στάσης πληρωμών που έχουν σπείρει πανικό στο Κρατικό, αλλά το εξώδικο που ετοιμάζεται να κάνει με τις νομικές υπηρεσίες του ΚΘΒΕ κατά του θεατρικού επιχειρηματία Θεοφάνη Κιρκινέζου (Ακροπόλ Α.Ε).
Τι θα ζητήσετε από τον κ. Ξυδάκη; Μετά από την έκθεση των ορκωτών λογιστών μας, καταλήξαμε στο ότι ιεραρχικά θα πρέπει να ζητήσουμε το 1,2 εκατομμύριο του χρέους της Όπερας της Θεσσαλονίκης -είναι τρελό που μας φορτώθηκε-, την επιστροφή του 1 εκατομμυρίου ΦΠΑ, που η Πολιτεία το αναβάλλει με διάφορα προσχήματα εδώ και 18 μήνες, και τις 750 χιλιάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης από τα Δημήτρια. Και τα τρία ζητήματα μπορούν με μια νομοθετική ρύθμιση του υπουργού να λήξουν.
Το χρέος σας είναι 5 εκατομμύρια; Ακριβώς. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε κάθε μήνα 300.000 για το ΙΚΑ. Επί 12 μήνες είναι 3,6 εκατομμύρια, την ώρα που η ετήσια επιχορήγησή μας είναι 5,8 εκατομμύρια. Είναι παλαβό. Τη σχετική ρύθμιση που εξορθολογίζει τη δόση σκοπεύω να τη ζητήσω από τον υπουργό.
Δεν θα ζητήσετε να διευθετηθεί η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επιχορήγησης; Μια υπογραφή που δεν έχει μπει στο υπουργείο σας εγκλωβίζει μήνες. Ναι. Θα πρέπει η επιχορήγηση να φτάνει στα ταμεία του Κρατικού Θεάτρου χωρίς να πρέπει να περάσει από 5 γραφεία για την εξασφάλιση 5 υπογραφών. Γιατί τόσες απαιτεί σήμερα!
Βάσει των στοιχείων που δίνετε, αυξήθηκαν στο Κρατικό κατά 39,65% οι θεατές και τα έσοδα κατά 34,2 %. Δεν πήρατε μια μικρή ανάσα; Μια τρύπα στο νερό έγινε! Λόγω των χρεών.
Από τον έλεγχο που κάνατε στα χρέη του ΚΘΒΕ βρήκατε κάποια τρύπα; Ψάχνουμε να βρούμε 300.000 χιλιάδες απ΄τη συνεργασία του Χατζάκη (προγενέστερου διευθυντή στο Κρατικό) με τον Κιρκινέζο.
Ο Κιρκινέζος έχει πει ότι δεν οφείλει τίποτα στο ΚΘΒΕ. Είχε ξεκινήσει ο έλεγχος της αντιπαραβολής των τιμολογίων μας, αλλά σταμάτησε, γιατί η εταιρία του έκλεισε. Το επόμενο βήμα μας είναι το εξώδικο εναντίον του Κιρκινέζου. Δουλειά από εδώ και πέρα έχουν οι δικηγόροι μας.
Αν δεν διευθετηθούν με το υπουργείο όλα όσα προαναφέρατε, το Κρατικό Θέατρο μπορεί να οδηγηθεί και σε λουκέτο; Φυσικά. Καταρχάς, σήμερα που μιλάμε, τώρα, αυτή τη στιγμή, πρέπει να υπογραφεί η επιχορήγηση από τον Ξυδάκη. Από 1/1 του 2015 δεν έχουμε πάρει μισό ευρώ. Μοιράζουμε στον κόσμο όλες τις εισπράξεις, αλλά ο κόσμος δεν αντέχει. Είναι στα όριά του. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άλλο τους εργαζόμενους που λένε «δεν έχω λεφτά για το εισιτήριο ως το θέατρο». Πρέπει η επιχορήγηση να σταθεροποιηθεί, αν όχι να επανέλθει στα περσινά επίπεδα (κόπηκε έκτοτε ένα εκατομμύριο). Δεν συζητάω για μείωση, ασφαλώς. Είναι casus belli.
Το ότι μοιράζετε όλες τις εισπράξεις του ταμείου του ΚΘΒΕ στον κόσμο, δεν είναι κάτι που προβλέπεται απ΄το νόμο. Θα βρεθώ απολογούμενος σίγουρα. Αλλά είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου, παρόλο που ξεκίνησα να παίρνω ηρεμιστικά. Δεν είχα πάρει ποτέ στη ζωή μου και τα παίρνω τώρα!
Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ είστε φαλιρισμένοι, αναλαμβάνετε το ρίσκο και φέρνετε για μόλις τρεις παραστάσεις τη ροκ όπερά σας Alexander the Great στο Μέγαρο Μουσικής (27-28/2 και 1/3). Δεν είναι μια δαπανηρή ιστορία; Δαπανηρή είναι οποιαδήποτε μετακίνηση. Θα μας στοιχίσει 50.000 ευρώ αλλά θα τα βγάλει τα έξοδά της. Αν μπούμε στη λογική του «δαπανηρού» θα αναστείλουμε όλες τις λειτουργίες μας. Πρέπει όμως να τίθεσαι ενώπιον των προβλημάτων δηλώνοντας «παρών» .
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr