Γ. Αλαφούζος στο BBC για τη βία στα ελληνικά γήπεδα: «Στην Ελλάδα υπάρχει ανομία»
Στην εκπομπή World Football του BBC φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Αλαφούζος και μίλησε για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο φέτος. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού έκανε λόγο για ανομία αλλά και για τις σκέψεις δημιουργίας μιας κλειστής νέας λίγκας ποδοσφαίρου.
Αναλυτικά η ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιάννη Αλαφούζου
Για την δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος: «Ιδέες σαν κι αυτές έχουν συζητηθεί. Μερικές από τις μεγάλες ομάδες θα δημιουργήσουν μία νέα λίγκα ώστε να τελειώνουμε με αυτή την απόγνωση που νιώθουν πολλοί από μας και τους οπαδούς μας. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Δεν λέω ότι αυτό είναι κάτι που υπάρχει στα σχέδια ή ότι το σκεφτόμαστε πράγματι στα σοβαρά. Είναι μία από τις πιο ακραίες πιθανές λύσεις που έχουν συζητηθεί, αλλά υπάρχουν φυσικά πρακτικά και ηθικά ζητήματα για να ξεκινήσουμε ένα νέο ξεχωριστό πρωτάθλημα. Εμείς προσπαθούμε να επικοινωνούμε με τους οπαδούς και τους έχουμε εξηγήσει απεγνωσμένα ότι η βία "πληγώνει" μόνο την ομάδα της οποίας οι οπαδοί ή οι χούλιγκαν γίνονται βίαιοι».
Για το τί πρέπει να συμβεί για να γίνει αυτή η νέα λίγκα: «Εάν η Ελλάδα τιμωρηθεί και δεν συμμετάσχει στους αγώνες της UEFA για κάποιους λόγους και τελικά αποκοπούμε από την Ευρώπη, τότε αυτό ίσως θα επέτρεπε δυνητικά σε κάποιες ομάδες να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή λίγκα».
Για το τι προκαλεί τη βία: «Πρώτα απ' όλα, όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες που έχουν πρόβλημα με τη βία, συμπεριλαμβανομένου και του Παναθηναϊκού, πρέπει να αποδεχτούν τις ευθύνες τους και να δράσουν με τον καλύτερο τρόπο και να προσπαθήσουν να μειώσουν τη βία στα γήπεδά τους. Όμως, αν οι οπαδοί δεν ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους ότι οι αγώνες που παίζονται εντός των γηπέδων διεξάγονται με τιμιότητα και ότι τα αποτελέσματα δεν είναι προαποφασισμένα και ότι αυτό που βλέπουν, συμβαίνει στα αλήθεια, δεν νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Έχουμε μεγάλα προβλήματα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλοι το ξέρουν στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να έχεις έρευνες για εγκλήματα που έχουν ξεκινήσει από το 2011 και να είμαστε στο 2015 και να μην έχουν αρχίσει οι δίκες. Είναι γελοίο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αθώοι και συκοφαντούνται καθώς κατηγορούνται για σημαντικά εγκλήματα. Η φήμη τους "καταστρέφεται" και άτομα που θα καταδικαστούν είναι ελεύθεροι να φύγουν και να συνεχίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα. Δεν προσπαθώ να βρω δικαιολογίες ή να αγνοήσω τις ευθύνες που έχουν οι ομάδες στην Ελλάδα, αλλά η Πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει το νόμο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε να προκαλούνται σκάνδαλα».
Για το αν οι θύτες γίνονται και θύματα: «Αν κάποιος είναι βίαιος δεν μπορεί να είναι το θύμα. Μπορεί να έχουν προκληθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο και πάλι δεν μπορούν τέτοιες ενέργειες να θεωρηθούν σωστές. Είναι θύματα υπό την έννοια ότι είναι πολύ απογοητευμένοι, και αν δεν διελευκάνουμε με τη βοήθεια της UEFA και την Πολιτείας τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε η ανομία δεν θα φύγει. Η απελπισία δεν θα φύγει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αποτελεί και άδεια ώστε να είναι κανείς βίαιος».
Για τη συνάντησή που είχε με τον υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη: «Είχαμε μια πολιτισμένη συζήτηση. Μία συνάντηση δεν σημαίνει ότι λύνει όλα τα προβλήματα που έχουμε, αλλά με το να συζητάνε δύο άνθρωποι που έχουν έντονο ανταγωνισμό είναι μόνο κάτι θετικό».
Για το αν αποτελεί καλό παράδειγμα για τους οπαδούς το να αποκαλεί «αντίπαλο» τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Είναι απολύτως ένα τραγικό παράδειγμα. Γι' αυτό λέω ότι αν δεν αποδεχθούμε ότι όλοι πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες και το νόμο, τότε σίγουρα οι οπαδοί μας παίρνουν το χειρότερο παράδειγμα από μας, τους ηγέτες των ομάδων»
Για το νόημα του να γίνονται αγώνες κεκλεισμένων των θυρών: «Είναι κίνηση απελπισίας, καθώς έχουμε πολλά περιστατικά βίας. Για παράδειγμα πριν λίγες ημέρες είχαμε ένα επεισόδιο μεταξύ οπαδών της Θεσσαλονίκης που κατέληξε στον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός οπαδού. Είχαμε επεισόδια σε αγώνα βόλεϊ. Η ελληνική κοινωνία δυστυχώς δεν σέβεται τους νόμους όπως θα έπρεπε. Εκτός αν οι νόμοι γίνουν αυστηροί, θα έχουμε περιστατικά βίας. Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει κανείς είναι πως στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, δεν έχουμε περιστατικά βίας. Οι φιλάθλοι μας συμπεριφέρονται καλά. Αυτό κάνει το όλο πράγμα, ακόμα πιο τρελό.
Γιατί τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την αλλαγή συμπεριφοράς: Ξέρουν οτι η UEFA θα τιμωρήσει την ομάδα τους, ενώ στην Ελλάδα δεν γίνεται το ίδιο. Το δεύτερο είναι οτι οι φίλαθλοι πιστεύουν οτι τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι «καθαρά». Ζείτε στην Αγγλία και μπορεί να έχετε γνωρίσει κάποιους Έλληνες, που σίγουρα θα ακολουθούν τους νόμους. Εδώ δεν γίνεται αυτό... Εδώ οι νόμοι είναι... διαπραγματεύσιμοι. Κάτι που είναι περίεργο».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr