Deutsche Bank: "Τι θα συμβεί μετά το... Grexit"
Μπορεί τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να έχουν αναβιώσει τις τελευταίες ημέρες, όμως, η Deutsche Bank κάνει ένα επιπλέον βήμα αναπτύσσοντας τρεις υποθέσεις για την χώρα μετά το Grexit.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του οικονομικού-χρηματιστηριακού blog ZeroHedge που παραθέτει τις τρεις αυτές υποθέσεις, η τύχη της Ελλάδας αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες.
Το πρώτο σενάριο, λοιπόν, δεν προβλέπει κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς «ισχύει η αντίληψη πως το Grexit πρόκειται για μία ιδιοσυγκρασιακή περίπτωση που προκλήθηκε κυρίως από την ελληνική κυβέρνηση».
Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως η σταθερότητα της Ευρωζώνης μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδυναμωθεί, καθώς η παραμονή στην ζώνη του ευρώ μπορεί να μην κρίνεται σταθερή. Επομένως, προβλέπεται πως ένα «πολιτικό ατύχημα» μπορεί να επαναληφθεί.
Το δεύτερο σενάριο της Deutsche Bank κάνει λόγο για μετάδοση, καθώς όπως επισημαίνει, μετά το Grexit θα σημειωθεί αρνητική αντίδραση των αγορών, ενώ αναμένεται πως η Ευρωζώνη θα είναι πιο ευάλωτη μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε μία νέα ενδεχόμενη κρίση.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ισχυρότερη νομισματική ένωση. Στην υπόθεση αυτή, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών αντιλαμβάνονται πως το Grexit καταρρίπτει τη λογική μίας μόνιμης παραμονής στην Ευρωζώνη, ενώ η άνοδος των κομμάτων λαϊκισμού στην Ευρώπη θα ενισχύσει τους κινδύνους για μία ακόμα κρίση.
«Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να θέσουν ως παράδειγμα την Ελλάδα - αποκλείοντας τη χώρα από την ΕΕ και κάνοντας την έξοδό της όσο οδυνηρή γίνεται», αναφέρει η Deutsche Bank που επισημαίνει πως αυτή δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική.
Αναλογιζόμενοι το τρίτο σενάριο κι έχοντας επίγνωση της απειλής, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα σχετικά με την ένταξη στην ζώνη του ευρώ, ανεξαρτήτως από το βραχυπρόθεσμο επίπεδο της μετάδοσης.
Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να «λάβει τη μορφή ενός ισχυρότερου μακρο-οικονομικού συντονισμού, δηλαδή την εκχώρηση περισσότερης εθνικής κυριαρχίας -με αντάλλαγμα την ευρύτερη χρηματοδότηση με ομοσπονδιακά ομόλογα».
Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να ενισχύσει την σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, επισημαίνει η Deutsche Bank, ενώ προβλέπεται πως η ένταξη στην νομισματική ένωση μπορεί να έχει φορολογικά οφέλη εφόσον τηρούνται οι κανόνες. Παράλληλα, όπως αναφέρει το κείμενο των τριών σεναρίων, το ελληνικό παράδειγμα μπορεί να παρακινήσει για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr