Και οι σαλάτες έχουν ψυχή με τις 3 βινεγκρέτ που ετοίμασε η expert Ελένη Ψυχούλη!
Η κλασική πράσινη σαλάτα αποκτά ακόμη πιο νόστιμη γεύση αν την περιχύσουμε με μια ξεχωριστή βινεγκρέτ, όπως οι τρεις που ακολουθούν.
Εξωτική, γιαουρτένια ή με εσπεριδοειδή, ετοιμάστε τις όλες και θα τις λατρέψετε.
Υλικά
Για την εξωτική βινεγκρέτ
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 λάιμ
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
αλάτι, πιπέρι
Για τη γιαουρτένια βινεγκρέτ
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
Για την εσπεριδοειδή βινεγκρέτ
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. γλυκού μέλι
χυμό από ½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Ευχαριστούμε την Ελένη Ψυχούλη και το olivemagazine.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Διαδικασία
Βήμα 1
Για την εξωτική βινεγκρέτ: Ανακατεύετε σε ένα μπολ τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το χυμό λάιμ, το βαλσαμικό ξίδι, το καβουρδισμένο σουσάμι, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.
Βήμα 2
Για τη γιαουρτένια βινεγκρέτ: Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυμό λεμόνι, τη μουστάρδα και το στραγγιστό γιαούρτι. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.
Βήμα 3
Για την εσπεριδοειδή βινεγκρέτ: Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τα ξύσματα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, το ξίδι, το μέλι και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τη σαλάτα.
Who is Who
Η Ελένη Ψυχούλη γεννήθηκε το 1963 στον Βόλο. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και στην Ecole Normale του Παρισιού. Εργάστηκε για 16 χρόνια ως βοηθός του γλύπτη Τάκη, με ειδίκευση στις εκδόσεις καταλόγων και τις δημόσιες σχέσεις. Έζησε για 10 χρόνια στο Παρίσι. Μετέφρασε 10 βιβλία από τα γαλλικά για τις εκδόσεις "Λιβάνη". Το 1999 ανέλαβε τη στήλη για το εστιατόριο "Πείνα" του "Symbol", ενθέτου της εφημερίδας "Επενδυτής". Για 4 χρόνια είχε την ευθύνη της στήλης για το εστιατόριο στο "Κάπα", ένθετο της "Καθημερινής", και για 4 επίσης χρόνια τη στήλη για το εστιατόριο στο εβδομαδιαίο "Downtown" της Imako.
Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εφημερίδας "Πρώτο θέμα" έγραφε τη στήλη για το εστιατόριο στο κυριακάτικο ένθετο. Επίσης, είχε την ευθύνη των γαστρονομικών κομματιών στο περιοδικό "Blue" της αεροπορικής εταιρείας Aegean και σε όλα τα έντυπα των Ειδικών Εκδόσεων στις εκδόσεις Imako. Εργάστηκε ως συντάκτρια στο "View" της "Καθημερινής" και στον "Γαστρονόμο" της ίδιας εφημερίδας, από την αρχή της έκδοσής τους μέχρι τον Νοέμβρη του 2007.
Για 5 χρόνια είχε την ευθύνη όλων των γαστρονομικών κομματιών, των γαστρονομικών ένθετων και τη στήλη για το εστιατόριο στο περιοδικό "Esquire" των εκδόσεων Imako, καθώς και στο περιοδικό "NITRO". Για 1 χρόνο συνεργάστηκε ως γαστρονομική συντάκτρια στη free press εφημερίδα "Lifo". Το 2004, εργάστηκε ωε γαστρονομική συντάκτρια στο περιοδικό "Ευ Ζην". Τα 4 τελευταία χρόνια εργάζεται ως γαστρονομική συντάκτρια στο περιοδικό "ΗΟΜΜΕ" και στα ειδικά ένθετα της εφημερίδας "Ημερησία". Εργάζεται ως ειδική συντάκτρια στο "Βήμα Γκουρμέ" και ως γαστρονομική συντάκτρια στα περιοδικά "ΒHMagazino", "V men", τα ταξιδιωτικά ένθετα της εφημερίδας "Τα Νέα" και του "Maison & Decoration" και ως ειδική συνεργάτρια στο περιοδικό "Cook Book", ένθετο του "Έθνους".
Συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το περιοδικό "Olive" με ειδική στήλη για το εστιατόριο. Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Φερενίκη με τίτλο "25 σεφ σε 25 λεπτά". Έχει συνεργαστεί ωε μόνιμη συντάκτρια με τα περιοδικά "Marie Claire", "Maison & Decoration", "Votre Beaute", "Celebrity,", "Ρink", "Ρassport", "Grazia" και "FREE". Έχει επίσης- προλογίσει βιβλία με θέμα τη μαγειρική.
Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές, στο σαββατοκυριακάτικο μαγκαζίνο της ΝΕΤ με θέματα γαστρονομίας το 2005, στη ΝΕΤ και τον ΑΝΤ-1 στη δεκαετία του '90. Από τον Οκτώβρη του 2010 παρουσιάζει και επιμελείται την καθημερινή εκπομπή του ΣΚΑΪ "Σεφ στον αέρα" και εργάζεται με πάθος για το site της www.pirouni.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr