Όλη η Αθήνα ετοιμάζεται απόψε να πάει στον νομπελίστα Paul Krugman, καλεσμένο του Γεράσιμου Αρσένη: "Europe What next?"
Σήμερα Παρασκευή, 17 Απριλίου (17:30), στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» (Φίλων της Μουσικής), του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η ομιλία του διαπρεπή νομπελίστα οικονομολόγου, Paul Krugman, με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST).
Τον νομπελίστα οικονομολόγο Paul Krugman, θα προλογίσει ο πρόεδρος του ADGI- Inerpost και πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης.
Δείτε ζωντανά σε Live Streaming την ομιλία
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, επίσης, ο Ιωάννης Μάνος, Πρόεδρος ΟΜΜΑ και προλογίζει ο Γεράσιμος Αρσένης.
Έχουν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές και οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι αναμένεται να τιμήσουν τον οικονομολόγο με την Λουκά Κατσέλη να είναι και εκείνη παρούσα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο. Επίσης, αναμένεται να είναι και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και οι διοικητές των ελληνικών τραπεζών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αν και είναι καλεσμένος, είναι αμφίβολο αν θα παρευθεί.
Ο κ. Krugman στην αρθρογραφία του επικρίνει τη στάση της Γερμανίας και τους χειρισμούς της. Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, θέτει δύο στοιχήματα: το πρώτο, στο οποίο υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιβιώσει από 1-2 χρόνια μεγάλων αναταραχών θα συμπαρασύρει σε έξοδο κι άλλες χώρες του Νότου και το δεύτερο, στο οποίο διατείνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω μπροστά στη Μέρκελ που ακολουθεί τακτική... Κορλεόνε. Σε πολλά άρθρα του εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε βγει από την Ευρωζώνη στην αρχή της κρίσης.
Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, ο κ. Krugman είχε γράψει: "Τώρα, που ο κ. Τσίπρας νίκησε, και νίκησε με μεγάλη διαφορά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλό θα ήταν, να σταματήσουν το κήρυγμα και τις νουθεσίες, ώστε να φερθεί υπεύθυνα και να συμβαδίσει με το πρόγραμμά τους. Γιατί είναι γεγονός, ότι δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Το πρόγραμμα που εφάρμοσαν στην Ελλάδα δεν έβγαζε κανένα απολύτως νόημα. Και ως εκ τούτου, δεν είχε καμία πιθανότητα επιβίωσης.
Αν υπάρχει ένα πρόβλημα με τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ότι δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικά. Η ανακούφιση του χρέους και η χαλάρωση της λιτότητας θα απάλυνε τον οικονομικό πόνο, αλλά είναι αμφίβολο, το εάν θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε δυναμική ανάκαμψη. Από την άλλη μεριά, δεν είναι ξεκάθαρο τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, πέρα από το να εγκαταλείψει το ευρώ, κάτι για το οποίο όμως δεν είναι προετοιμασμένοι οι Έλληνες πολίτες. Πάντως, ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιο ρεαλιστής από τους αξιωματούχους και η Ευρώπη θα πρέπει να του δώσει μία ευκαιρία, να δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη της χώρας του".
Ποιος είναι Paul Krugman
Θεωρείται ο «σημαντικότερος πολιτικός αρθρογράφος της Αμερικής» σύμφωνα με το περιοδικό The Washington Monthly. Είναι Καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και στο London School of Economics (Centenary Professor) και ευρύτερα γνωστός ως αρθρογράφος των New York Times. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες: οι Asia Times τον αποκάλεσαν πρόσφατα «Μικ Τζάγκερ των οικονομικοπολιτικών σχολιαστών» και ο Economist τον χαρακτήρισε ως «τον πλέον φημισμένο οικονομολόγο της γενιάς του». Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Πωλ Κρούγκμαν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την πρωτοποριακή εργασία του στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, επειδή «ενοποίησε τα μέχρι τότε διακριτά ερευνητικά πεδία σε ένα νέο πεδίο διεθνούς εμπορίου και οικονομικής γεωγραφίας». Έχει επίσης λάβει το βραβείο Asturias –θεωρούμενο και ως ευρωπαϊκό βραβείο Pulitzer– από τον Βασιλιά της Ισπανίας.
Eίναι επίσης συγγραφέας ή επιμελητής 23 βιβλίων και έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πολλές από τις οποίες έχουν ως θέμα το διεθνές εμπόριο και τη χρηματοοικονομική. Η Αμερικανική Ένωση Οικονομικών (American Economic Association), αναγνωρίζοντας το έργο του, του απένειμε το μετάλλιο John Bates Clark, το οποίο δίδεται κάθε δύο χρόνια σε κορυφαίους οικονομολόγους κάτω των 40 ετών.
Πριν ενταχθεί στο δυναμικό των New York Times, αρθρογραφούσε, επί 20 χρόνια, και σε μη αμιγώς οικονομικά έντυπα και ιστοσελίδες (Fortune, The New Republic, Foreign Policy, Newsweek,The New York Times Magazine, on-line magazine Slate). Πριν γίνει καθηγητής στο Πρίνστον, δίδαξε στο ΜΙΤ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Γέιλ και Στάνφορντ. Είναι ακόμη Fellow της Econometric Society, Ερευνητικός Συνεργάτης του National Bureau of Economic Research (ΝΒER) και μέλος της Ομάδας των Τριάντα (G30). Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο του τιτλοφορείται End This Depression Now!, ενώ το προηγούμενο με τίτλο The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008 έλαβε εξαιρετικές κριτικές και αναδείχθηκεbestseller των New York Times.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr