Π. Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη» - Το απόγευμα οι κρίσιμες διαβουλεύσεις Brussels Group - Eλλάδας!
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την υποδοχή τού νομπελίστα οικονομολόγου Πoλ Κρούγκμαν, το πρωί του Σαββάτου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στην παραμονή της στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. Θα μείνει στην ευρωζώνη και οι θέσεις και οι απόψεις σας, ιδίως στο τελευταίο σας βιβλίο 'Τέλος στην ύφεση τώρα', μάς βοηθούν προκειμένου με τους εταίρους μας να τροποποιήσουμε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος που μας έχει επιβληθεί. Ώστε με τις αλλαγές αυτές να βγούμε επιτέλους στις αγορές και να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας».
Απευθυνόμενος στον διακεκριμένο αμερικανό οικονομολόγο και αναφερόμενος στα όσα εκείνος είπε στη διάλεξή του στην Αθήνα, την Παρασκευή, συμπλήρωσε: «Με όσα είπατε και στη διάλεξή σας έχετε βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια την οποία κάνει η Ελλάδα να παραμείνει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ευρωζώνη και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμβολή του κ. Κρούγκμαν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συμβολή που αναγνωρίζεται γενικώς. «Με όλο σας το έργο έχετε καταρρίψει αυτό τον μύθο της λεγόμενης «αναπτυξιακής λιτότητας». Χάρη σε σας κατά μεγάλο μέρος, αποδείχθηκε ότι η πολιτική λιτότητας υπονομεύει την ανάπτυξη και υπονομεύει του θεσμούς. Δυστυχώς, η πολιτική αυτή αυξάνει τις ανισότητες και δεν διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Κρούγκμαν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ευγενικά του λόγια, όπως είπε. «Είναι ίσως υπερβολικά. Είμαστε, όμως, σε ένα σημείο καμπής κι εδώ και στην Ευρώπη. Γίνονται κινήσεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και θεωρώ ότι υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει μια πιθανότητα, να κινηθούμε προς τα μπρος επιτέλους. Κι εγώ, βεβαίως, προσυπογράφω κι επικροτώ τη δουλειά σας συνολικά και τις σκληρές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» σημείωσε.
Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Πολ Κρούγκμαν
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Π. Κρούγκμαν στο Μέγαρο Μαξίμου - Ο νομπελίστας οικονομολόγος επανέλαβε την ανάγκη να τερματιστεί η πολιτική αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας, όπως νέες μείωσεις σε μισθούς και συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα έκανε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας με πολύ μεγάλες θυσίες
Ο νομπελίστας οικονομολόγος επανέλαβε την ανάγκη να τερματιστεί η πολιτική αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, λίγη ώρα πριν την διάρκειας μιάμισης ώρα συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Π. Κρούγκμαν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τον τερματισμό της αυστηρής λιτότητας, όπως νέες μείωσεις σε μισθούς και συντάξεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα έκανε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας με πολύ μεγάλες θυσίες. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί, χωρίς νέα δημοσιονομική προσαρμογή, πρόσθεσε, αλλά μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. ο νομπελίστας οικονομολόγος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται πάντα άμεσα αποτελέσματα και ότι σημασία έχει η εφαρμογή τους. Η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει πρόοδο, αλλά η πολιτική αυστηρής λιτότητας δεν έχει αναδείξει την πρόοδο αυτή, είπε. Για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, είπε μεταξύ άλλων ότι και οι δανειστές της Ελλάδας αναζητούν κάποιες υποχωρήσεις από τη χώρα μας, ώστε να προχωρήσουν στην συμφωνία.
Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι μπορεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα να έχουν υψηλό ρίσκο, αλλά εάν κλείσει η συμφωνία θα έχουν τελικά πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από ό,τι σε άλλες χώρες, που κυμαίνονται σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.
Στη χθεσινοβραδινή του ομιλία ο κ. Κρούγκμαν προέτρεψε την Ελλάδα να δεχθεί έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι μια έξοδος αυτή τη στιγμή θα ήταν «κόλαση και «θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα».
Αρχίζει νέος γύρος διαπραγματεύσεων Αθήνας - Brussels Group στο Παρίσι
Στο Παρίσι, ξεκινούν το απόγευμα οι κρίσιμες διαβουλεύσεις μεταξύ του Brussels Group και της ελληνικής αντιπροσωπείας. Για πρόοδο και όχι λύση ή εκταμίευση στο Eurogroup, της 24ης Απριλίου, στη Λετονία, μιλά πλέον και η ελληνική πλευρά.
Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίθουσα προβλέπεται να είναι στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων έως την ερχόμενη Τετάρτη
Βάση της διαπραγμάτευσης είναι η συμφωνία - γέφυρα της 20ης Φεβρουαρίου επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Δεν θα κάνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ - Θα κάνουμε αυτές που θέλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.
Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή νέων εκλογών και χαρακτήρισε «σινικά τείχη αδιαπέραστα», τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
«Καμία μείωση μισθών, καμία μείωση συντάξεων, όχι σε νέους φόρους και όχι σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr