Νέα ανατροπή στους μισθούς - Τι αλλάζει με την καταβολή εισφορών - Όλο το νομοσχέδιο Υπ. Εργασίας
Προτεραιότητα στην καταβολή των δεδουλευμένων (που ήδη καθυστερούν από 1 - 5 μήνες) σε 1 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, αποφάσισε να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αφήνοντας τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να αποφασίσουν, μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, αν και πότε θα επαναχορηγηθούν οι πολυετίες.
Το τελικό νομοσχέδιο που εστάλη χθες για γνωμοδότηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή -και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου- όπως αποσαφήνισαν χθες ο υπουργός Π. Σκουρλέτης και το επιτελείο του, «καταργεί την απαγόρευση της χορήγησης αυξήσεων λόγω ωριμάσεων (πολυετιών) και δεν τις επαναφέρει... αυτόματα».
Με αυτή την απόφαση η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα «καμφθούν» οι αντιρρήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων που σύσσωμες είχαν ταχθεί εναντίον της επαναφοράς των πολυετιών επικαλούμενες το ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις (άνω των 2,9 δισ. ευρώ). Ο Π. Σκουρλέτης, ωστόσο, διεμήνυσε ότι θα ενεργοποιήσει, άμεσα, το άρθρο 39 του ν. 3863/10 που επιβάλλει στους εργοδότες να καταθέτουν ταυτόχρονα και συνολικά τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα. Η συγκεκριμένη υποχρέωση είχε προβλεφθεί να ισχύσει από την 1η Ιουλίου του 2011, αλλά η σχετική υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ, ενώ, στο διάστημα που ακολούθησε, έγιναν μειώσεις μισθών έως 40% και, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, διπλασιάστηκε ο αριθμός των αμειβομένων με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων (στο 24% από 12% για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και στο 45% από 17% αν συνυπολογιστούν και οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης).
Το νομοσχέδιο
Με αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία του υπουργείου επαναβεβαίωσε την (κυβερνητική) απόφαση: Να προωθηθεί (παρά τις ενστάσεις των δανειστών) για ψήφιση το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού την 1η Οκτωβρίου στα 650 ευρώ μεικτά (από 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και από 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών) και στα 751 ευρώ την 1η Ιουλίου 2016, αναφέρει ο Γιώργος Γάτος στην Ημερησία.
Η μη πρόβλεψη υποχρέωσης αυτόματης επαναφοράς των πολυετιών θα περιορίσει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ το δημοσιονομικό κόστος (έναντι της χορήγησης αντίστοιχα υψηλότερων επιδομάτων ανεργίας που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό) θα «αντισταθμιστεί» από τα αναμενόμενα αυξημένα έσοδα του ΙΚΑ μερικώς το 2015 (-11 εκατ. ευρώ θα είναι η απώλεια) και πλήρως από το 2016 (+12 εκατ. ευρώ όφελος). Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές και στη μεσολάβηση και τη διαιτησία εισάγοντας ως επιπλέον κριτήριο για τη χορήγηση ή μη μισθολογικών αυξήσεων όχι μόνο την κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά, και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
Να μετατεθούν για... αργότερα οι άλλες παρεμβάσεις για τις ομαδικές απολύσεις, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, την «ενοικιαζόμενη» εργασία και τους «φραγμούς» στη μερική και «εκ περιτροπής» εργασία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr