Oι πιο λαχταριστές πατάτες ογκρατέν με αμύγδαλο, από τη χρυσοχέρα Ντίνα Νικολάου!
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Βάζω την κρέμα γάλακτος με το λαρδί ή το μπέικον σ’ ένα κατσαρολάκι.
Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβω στη μέση και αφαιρώ το φίτρο τους. Καρφώνω το πρώτο μισό του σκόρδου σε ένα πηρούνι και το τρίβω μέσα στο ταψί μου. Όσο περισσέψει το ρίχνω στην κρέμα. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια σκόρδου.
Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί η κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνω φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και αφήνω το μίγμα να κρυώσει ελαφρά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βουτυρώνω το ταψί. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Στρώνω στο ταψί τις πατάτες και πασπαλίζω με πούδρα αμυγδαλόσκονης. Αλατοπιπερώνω και απλώνω μια στρώση τυρί. Ρίχνω λίγη από την κρέμα με το λαρδί. Συνεχίζω με μια στρώση ζαμπόν. Επαναλαμβάνω τη διαδικάσια (πατάτες, αμυγδαλόπουδρα, τυρί, ζαμπόν, τυρί, κρέμα γάλακτος). Τελειώνω με μια στρώση πατάτες. Ρίχνω την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και πασπαλίζω με αμυγδαλόπουδρα.
Ψήνω για 1 ώρα περίπου.
Υλικά
Για 4 – 6 άτομα
1 κιλό πατάτες
10 φέτες ζαμπόν
200 γρ. λαρδί ή μπέικον κομμένο σε κυβάκια
700 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα σε πούδρα
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Who is Who:
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου. Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης. Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr