Πως η pochette - το μαντηλάκι στο πέτο του Α. Τσίπρα - φόρεσαν πριν ο Κλούνευ, ο Μπραντ Πιτ, ο Κάρυ Γκραντ & ο 007!

Η περίφημη λευκή pochette που φοράει σε όλες πια τις επίσημες δημόσιες εμφανίσεις του ο Αλέξης Τσίπρας έχει "ιστορία": ρίξτε μία ματιά στα κοστούμια με γιλέκο που φορούσαν ο Στηβ Μακ Κουήν ή ο Κάρυ Γκράντ αλλά και ο διασημότερος των Τζέιμς Μπόντ, ο Σον Κόνερυ. 

Στη νεότερη ιστορία της pochette, του κομψού λευκού μαντηλιού στο πέτο των ανδρικών κοστουμιών, ο Ντάνιελ Γκρέγκ 007 εμφανίστηκε με το όμορφο μαντηλάκι, ενώ αδυναμία στο αξεσουάρ έχει και ο Μπραντ Πιτ αλλά και ο Τζώρτζ Κλούνευ, όχι πάντα σε άσπρο αλλά σε διάφορα χρώματα μετά ή άνευ γραβάτας!

 
Όσο για τον Πρωθυπουργό, ο γνωστός ράφτης ανδρικών κοστουμιών για πολλούς πολιτικούς και γενικά επώνυμους της Αθηναϊκής κοινωνίας, σκέφτηκε να βάλει την άσπρη pochette στο κοστούμι του Αλέξη Τσίπρα, αφού ως γνωστόν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει διαζύγιο από την γραβάτα. 

Τι εγραφε για τον Γιαννέτο το ΒΗΜΑ σε ρεπορτάζ του 1998

"Ο κ. Δημήτρης Γιαννέτος γεννήθηκε το 1945 στο Αρεοχώρι της Καλαμάτας, όπου και έκανε τις πρώτες του σπουδές. Τέλειωσε το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και το 1964 αναχώρησε για τριετή θητεία στις ΗΠΑ. Εκεί εργάσθηκε στα εργοστάσια της Οξφορντ Κλοθς, όπου ο πατέρας του ήταν πρώτος σχεδιαστής. Στις ΗΠΑ απέκτησε και την πρώτη προσωπική πελατεία του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, από το 1971 δημιουργεί καταστήματα και σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕ «Γιαννέτος». Είναι παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών.

Αν νομίζει ο Αλέξης ότι η λευκή pochette στο πέτο, δική του εφεύρεση & του ράφτη Γιαννέτου, πλανάται ... 

ΠΟΙΟΣ είπε ότι οι Ελληνες προτιμούν μόνο ξένες φίρμες για το ντύσιμό τους; Ενα και μόνο ραφτάδικο της Αθήνας έχει μόνιμο πελατολόγιο με περισσότερα από 15.000 ονόματα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ανώτατα στελέχη, επιστήμονες, άνθρωποι του Τύπου κ.ά. Δικαίως λοιπόν οι αδελφοί Γιαννέτου έχουν χαρακτηρισθεί οι «ράφτες των προσωπικοτήτων».

Αποτέλεσμα αυτής της φανατικής προτίμησης είναι η δημιουργία μιας δυναμικής εμπορικής φίρμας, με πέντε καταστήματα και με έναν ετήσιο τζίρο που αγγίζει τα 600.000.000 δρχ. Η επωνυμία «Γιαννέτος» είναι ΑΕ που διαχειρίζεται καταστήματα στην Αθήνα, στην Κηφισιά και στην Καλαμάτα. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Δημήτρης Γιαννέτος. Επιχειρηματικά έχουν ένα ακόμη κατάστημα, στην οδό Σταδίου, το «Au Bon Ton», φορέας του οποίου είναι ΟΕ.

Η ιστορία της φίρμας ξεκινά από τις αρχές του αιώνα και ήδη μπαίνει στον στίβο η τέταρτη γενιά, που σχεδιάζει και εκτελεί πλέον με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε αντίθεση με τον παππού που στην πρώτη πενταετία του αιώνα μας, στο Αρεοχώρι της Καλαμάτας, με τη ρόκα του έφτιαχνε νήμα από το μαλλί των προβάτων και με αυτό έραβε ρούχα για τον εαυτό του. Ο πατέρας του κ. Γιαννέτου το 1964 πήγε στην Αμερική. Ο οίκος Οξφορντ Κλοθς ζητούσε ανθρώπους με πείρα και εκεί ήδη δούλευε ο αδελφός του. Υποβάλλει αίτηση και προσλαμβάνεται ως ξεχωριστή προσωπικότητα. Ολη η οικογένεια φεύγει για την Αμερική.

Ο κ. Δ. Γιαννέτος είναι 19 ετών. Εκεί στο Σικάγο, στο πλευρό του πατέρα του, που γίνεται τσιφ ντιζάινερ, κερδίζει και αυτός τα πρώτα προσωπικά του χρήματα. Γρήγορα αποκτούν μια δική τους πελατεία, που δεν είναι μόνο Ελληνες ­ πλειοψηφούν οι Ιταλοί, οι εβραίοι. Το 1967 επιστρέφουν και δημιουργούν το πρώτο τους ραφτάδικο στην οδό Καραγεώργη Σερβίας. Ο πατέρας και τα δύο παιδιά του, ο Δημήτρης και ο Νίκος, αρχίζουν να γίνονται γνωστοί και δημοφιλείς. Σε ένα χρόνο είχαν πρόβλημα χώρου! Ενα πρόβλημα που το αντιμετώπιζαν συνεχώς. Μητροπόλεως, Βαλαωρίτου, Πανεπιστημίου, νέα καταστήματα, νέοι χώροι. Εκαναν εξαγωγή 4.000 κοστούμια τον χρόνο στους Μπρουκς Μπράδερς. Οσο ήταν στη Βαλαωρίτου, από την οποία περνούσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλοι επώνυμοι, έδωσαν στίγμα που πέρασε και στον Τύπο: «οι ράφτες της Βαλαωρίτου». Ο,τι βγαίνει από το εργαστήριο ή πωλείται στα καταστήματα έχει τη σφραγίδα της φίρμας, γιατί, όπως λέει ο κ. Γιαννέτος, «εμείς είμαστε πιο δύσκολοι και από τους πιο δύσκολους πελάτες»!

Ο πελάτης που χαρακτήρισε μετά τη μεταπολίτευση τη φίρμα «Γιαννέτου» ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον έραβαν επί 15 χρόνια, ώσπου πήγε στο Χέρφιλντ. Ηθελε άνετα ρούχα, να αισθάνεται ελεύθερος στις κινήσεις του. Τον πρόεδρο ακολούθησαν και πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ, έτσι που ο Τύπος να γράφει ότι ο κ. Γιαννέτος ήταν ο ράφτης του ΠαΣοΚ. «Δεν είναι αλήθεια. Είχαμε και έχουμε πελάτες από όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά ο κόσμος βλέποντας τον Ανδρέα Παπανδρέου να έρχεται στο μαγαζί μας μάς ταύτισε με το ΠαΣοΚ» εξηγεί ο κ. Γιαννέτος. Ωστόσο, ήταν και άλλος από το ΠαΣοΚ που περνούσε πολλές ώρες στο μαγαζί του: ο Αντώνης Τρίτσης, με έμφυτη κομψότητα και, όπως τονίζει ο κ. Γιαννέτος, «ένας άνθρωπος που είχε ιδιαίτερο ύφος στο ντύσιμό του».

Σήμερα.....

Ο 38χρονος Παναγιώτης Γιαννέτος γιος και συνεχιστής του Δημήτρη ανέλαβε να να ανανεώσει λοιπόν την γκαρνταρόμπα του Αλέξη Τσίπρα.... Να το αποτέλεσμα! 

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr