Οι κανόνες της σωστής μετάβασης από τη νηστεία στην κρεοφαγία!
Η απότομη μετάβαση από την κρεοφαγία στη νηστεία συνδέεται με σημαντικά παθολογικά προβλήματα. Έτσι στη μαχόμενη κλινική πράξη, η νοσηρότητα του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τυπική μείωση κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και απότομη άνοδο κατά το Πάσχα και την εβδομάδα που ακολουθεί την Ανάσταση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του ενήλικου πληθυσμού, που είναι οι χρονίως πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι.
Η απότομη μετάβαση από την κρεοφαγία στη νηστεία συνδέεται με σημαντικά παθολογικά προβλήματα. Έτσι στη μαχόμενη κλινική πράξη, η νοσηρότητα του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τυπική μείωση κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και απότομη άνοδο κατά το Πάσχα και την εβδομάδα που ακολουθεί την Ανάσταση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του ενήλικου πληθυσμού, που είναι οι χρονίως πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι.
Η αύξηση της κατανάλωσης θερμίδων, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η αύξηση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, η μείωση στην κατανάλωση φυτικών ινών, η κατάχρηση αλκοόλ, συνδέονται με διαταραχή της μεταβολικής ισορροπίας του οργανισμού και συχνή εμφάνιση παθολογικών προβλημάτων κατά την περίοδο αμέσως μετά την Ανάσταση.
Τα πιο συχνά από τα παθολογικά προβλήματα στην κλινική πράξη είναι:
- Η απορρύθμιση του διαβήτη, η άνοδος του σακχάρου, χοληστερόλης ουρικού οξέος και τριγλυκεριδίων
- Η κρίση χολής και η παγκρεατίτιδα
- Ο κολικός νεφρού
- Η ηπατική δυσλειτουργία
- Η κρίση γαστρίτιδας και γαστρεντερίτιδας
- Η έξαρση αιμορροΐδοπάθειας, δυσκοιλιότητας και ειλεών
- Οι υπερτασικές κρίσεις
Για την πρόληψη εμφάνισης των προβλημάτων αυτών είναι σημαντικό:
- Η μετάβαση από τη νηστεία στην κανονική διατροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά όχι απότομα
- Να αποφεύγετε την ταυτόχρονη υπερκατανάλωση αλκοόλ
- Να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά και τα νυχτερινά γεύματα
- Να προτιμάτε πολλά μικρά γεύματα και όχι λίγα και μεγάλα
- Να προτιμάτε να απολαύσετε το γλυκό σας το πρωί και όχι μετά από ένα βαρύ γεύμα, ιδιαίτερα το βράδυ
- Να πλένετε, να συντηρείτε σωστά και να μαγειρεύετε το κρέας και το ψάρι επαρκώς, χωρίς προσθήκη υπερβολικών λιπαρών, μπαχαρικών και άλατος
- Να τρώτε οπωσδήποτε καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση
- Να μασάτε καλά την τροφή σας
- Να πλένετε καλά τα χέρια σας.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr