Ιδού το πακέτο ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια που κατέληξαν κυβέρνηση - εταίροι - Εκτόξευση στα 84 δισ.

Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες για την εφαρμογή του πλαισίου που στοχεύει σε ρύθμιση καθυστερούμενων οφειλών ύψους 84 δισ. ευρώ.

 

Πακέτο ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν εκτοξευτεί στα 84 δισ. ευρώ.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει με δήλωσή του στην εφημερίδα «Το Εθνος» τη «σύγκλιση απόψεων» στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.  

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ετοιμάζει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ισχύσει το νέο πλαίσιο με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς.

Αυτό θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

-Επιτάχυνση της εκδίκασης των προσφυγών στον «νόμο Κατσέλη»

-Προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς με υποχρεωτική καταβολή ελάχιστης δόσης

-Διαγραφές δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ρυθμίσεις με φορολογικά κίνητρα

Σε τρία χρόνια
Περίπου 170.000 δανειολήπτες έχουν προσφύγει στις διατάξεις του νόμου, αλλά οι ημερομηνίες που έχουν οριστεί στα δικαστήρια φτάνουν ακόμη και τα 15 χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης. Σκοπός είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το διάστημα να μειωθεί στα τρία χρόνια.

Λύσεις
Ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών απαριθμεί σειρά συγκεκρι- μένων λύσεων που μπορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύ- ματα να επιλέγουν και να διευθετούν τις οφειλές των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρηματιών. Αυτές οι λύσεις κατηγοριοποιούνται σε άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. (π.χ. επιμήκυνση αποπληρωμής, μείωση επιτοκίου κ.λπ.)

Προστασία
Το υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει να καταθέσει νομοθετικές διατάξεις ώστε να προ- στατεύεται η κύρια κατοικία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Έτσι θα καθοριστούν συγκεκρι- μένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr