Summer@ eirinika: Στην Κύθνο η Bασίλισσα Αμαλία έκανε μπάνιο για να πιάσει παιδί - Καυτό ιαματικό νερό στους 52 °C
Διαβάστε την ιστορία των Λουτρών της Κύθνου και δείτε φωτό από τη σημερινή τους κατάσταση
10 Ιουνίου 2016 - 11:36 πμ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ
Το πιθανότερο είναι ότι υπήρχαν μεν στην αρχαιότητα, αλλά δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο κατά τους ρωμαϊκούς ή βυζαντινούς χρόνους. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι αρχαιολόγοι λόγω της ύπαρξης διαφόρων ευρημάτων: ενός πλίνθινου λουτήρα, στον οποίο διοχέτευε νερό ένα αυλάκι που ερχόταν από την πηγή των Αγ. Αναργύρων, πέντε τάφων γύρω από τις πηγές καθώς και ενός μικρού γυάλινου αγγείου.
Όλα αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η χρήση των λουτρών γίνονταν και σε εποχή κατά την οποία ο χριστιανισμός δεν ήταν ακόμα διαδεδομένος στη Κύθνο.
Τα ερείπια των αρχαίων λουτήρων ήταν εμφανή μέχρι το 1782. Τότε ένας ντόπιος αρχιτέκτονας, ο Κωνσταντίνος Ζανάκης, με την επιμέλεια του Νικολάου Μαυρογένη διερμηνέα του τουρκικού στόλου, και με δαπάνες της κοινότητας των Μεσσαριωτών, έχτισε θολοσκεπή δεξαμενή αντί λουτήρα και αποδυτήριο στην πηγή των Αγ. Αναργύρων.
Υπάρχει δε από τότεμια εντοιχισμένη επιγραφή στην οποία αναγράφεται: ¨"Οικοδομή δι’ εξόδων και δαπάνης του ενδοξότατου πανευγενεστάτου και περιβλέπτου άρχοντος δραγουμάνου του μεγάλου στόλου κυρίου Νικολάου Μαυρογένους.
Το πολύτιμο "κακκάβειον ύδωρ" έμενε παραμελημένο από τους Κύθνιους . Πίστευαν ότι εκεί κάτω στις πηγές αυτές εργάζονταν οι διάβολοι της κόλασης και ότι τα Κόκκινα, όπου βρίσκονταν οι θερμές πηγές, ήταν η κατοικία των νεράιδων τις οποίες πολλοί από τους ντόπιους βεβαίωναν ότι τις είδαν να χορεύουν και να τραγουδούν.
Οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τις πηγές για το πλύσιμο και το πάτημα όπως οι ίδιοι λένε των μάλλινων κυρίως χειροποίητων κουβερτών αλλά και χαλιών.
Την σπουδαιότητα και τον θεραπευτικό χαρακτήρα των θερμών πηγών της Κύθνου διαπίστωσαν πρώτοι οι γερμανοί γιατροί και χημικοί, που ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα.
Η Αμαλία πήγαινε τακτικότατα γιά να καταφέρει να συλλάβει παιδί αφου οι πηγές φημίζονταν γιά την θεραπεία των γυναικολογικών προβλημάτων Τελικά δεν τα κατάφερε Αγαπησε ομως την Κύθνο πολύ και ερχόταν εδώ τακτικότατα με τον Οθωνα.
Με δικές τους συστάσεις και με επιστημονικό τρόπο οικοδομήθηκε η δεξαμενή της πηγής των Αγ.Αναργύρων το 1838, αφού πρώτα, το 1830 και το 1833, έγιναν χημικές αναλύσεις που απέδειξαν τις ιαματικές δυνατότητες των πηγών.
Το 1836 έφθασε στην Κύθνο ο βασιλικός αρχιτέκτονας Christian Hansen, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρώνμαζί με τον βοηθό του Laurent.. Επιθυμία της κυβέρνησης, ύστερα από εισήγηση της ιατρικής σχολής, ήταν να εκσυγχρονισθούν οι εγκαταστάσεις.
Στόχος τους ήταν η ανέγερση μιας κατασκευής που να αποτελείται από ιδιαίτερα λουτρά κοντά στις πηγές και από υγιεινά και κατάλληλα δωμάτια διαμονής των ασθενών, εναρμονισμένα με το οικοδόμημα των λουτρών.Εντέλει δεν έχτισε ο ίδιοςο Hansenαυτά τα κτίρια, γιατί είχε αναλάβει να σχεδιάσει το Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, που είχε αρχίσει το 1836 και ολοκληρώθηκε το 1864. Την εκτέλεση του σχεδίου που ξεκίνησε το 1839, ανέλαβε ο Laurent.
ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΛΥΜΠΑΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ
Τα νερά μέσα από ένα ειδικά κατασκευασμένο ρυάκι εκβάλουν μέσα στη θάλασσα, της οποίας ένα μικρό κομμάτι έχει κλειστεί με πέτρες, ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή «μπανιέρα» στην οποία εγκλωβίζεται το καυτό νερό της πηγής, αναμιγνύεται με το θαλασσινό και αποτελεί μια πραγματική απόλαυση για όλους όσους αφεθούν στη ζεστασιά τους. Προσοχή όμως: Δεν πρέπει να παραμείνετε παραπάνω από δέκα λεπτά και αποφύγετε να βουτήξετε αμέσως μετά στα παγωμένα νερά της θάλασσας.
Η θερμοκρασία του νερού της σιδηρούχας πηγής «Κακάβου» είναι 52ο C
H θερμοκρασία του νερού της αλατούχας πηγής «Αγίων Αναργύρων» είναι 38ο C
Χαρακτηρισμός: Υπέρθερμο Cl- Na- K-Fe- Br-CO2 υπερτονικό, ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό (πηγή Κακάβου)
Θερμό Cl- Na- K-Br-CO2 ιαματικό νερό (πηγή Αγίων Αναργύρων)
Θεραπευτικές ενδείξεις: Χρόνιοι και υποξείς ρευματισμοί, γυναικολογικές παθήσεις, αρθροπάθειες, νευραλγίες, δερματοπάθειες, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγίες - ισχυαλγίες, χρόνια ουρική αρθρίτιδα
ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ
Το λιτό υδροθεραπευτήριο διαθέτει ιδιωτικά δωμάτια με μαρμάρινες μπανιέρες παλαιάς κοπής – μάλιστα τις δύο ακριανές στα δεξιά λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν οι βασιλείς Όθωνας και Αμαλία. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το παροπλισμένο «Ξενία», έργο του αρχιτέκτονα Τσίλερ – προσέξτε στην πίσω αυλή τις λότζιες με τα πέτρινα τοξωτά ανοίγματα.
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ
Τι κρίμα! Εκανα το μπάνιο μου βέβαια στην εκβολή της πηγής στην θάλασσα Ειναι καταπληκτική εμπειρία Σαν spa φυσικό Είναι τόσο ζεστό το νερό που κάποια μικρά ψαράκιαπου ξεστρατίζουν απο την θάλασσα " σβήνουν "εγκλωβισμένα στη ζέστη του φυσικού ιαματικού νερού.
Εμαθα οτι κάποιοι Νορβηγοί και κάποιοι Γερμανοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά προσκρούουν σε τοπικές αντιδράσεις; Γιατί πάλι; Προτιμάτε να τα βλέπετα κλειστά και μαραζωμένα; Δεν θα έφερναν κόσμο στα Λουτρά και θα ενίσχυαν την τοπική οικονομία; Πάλι τα ίδια μικροπολιτικά και στενόμυαλα υπερισχύουν;
Επιμέλεια & φωτό: Ειρήνη Νικολοπούλου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
21 Ιανουαρίου 2025
20 Ιανουαρίου 2025