Παράθυρο στο αδιέξοδο η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την συμφωνία με Ελλάδα - όλη η πρόταση
Με ένα πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» το οποίο έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει μπροστά για συμφωνία Ελλάδας - εταίρων.
Στο κείμενο τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.
Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, αναφέρει το Βήμα.
Οι στόχοι του προγράμματος
Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:
-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Μέτρα 5 δισ. ευρώ
Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:
-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα
-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».
Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.
Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ
Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:
-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.
Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.
Οι πόροι
Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:
- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.
- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και
- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.
Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Τι λέει η κυβέρνηση
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την πρόταση συμφωνίας από την Κομισιόν, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε «εμείς δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία πρόταση για συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά στο Brussels Group, το οποίο ξεκινά στις 10:30 το βράδυ».
Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί πρωτοβουλίας Γιούνκερ
Το περιεχόμενο του σημειώματος που αποδίδεται στον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών
Τα σχόλια του δημοσιογράφου και οικονομικού αναλυτή Πολ Μέισον
Τη συμφωνία που φέρεται να προτείνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε μέσω Twitter ο δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής Πολ Μέισον, του Channel 4, αμέσως μόλις «διέρρευσε» η είδηση του «σημειώματος βοήθειας για την Ελλάδα» από τον πρόεδρο Γιούνκερ.
Συγκεκριμένα, ο γνωστός αναλυτής έγραψε τη δική του εκτίμηση για ορισμένα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας στο λογαριασμό του στο Twitter:
1. Το ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να το χρηματοδοτήσει (το σχέδιο)
2. Είναι μια μεγάλη «ζαριά» από τον Γιούνκερ.
3. Χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι, αλλά καθυστερεί την αναδιάρθρωση χρέους μέχρι το φθινόπωρο.
4. Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ - «Οι Έλληνες τον μισούν» παρατηρεί ο Μέισον.
5. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» - Χαλάρωση (σ.σ. στο πρόγραμμα και τους στόχους του) για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ.
6. Δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ χρονικό περιθώριο για το συνταξιοδοτικό και του παραδίδει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επειδή ο ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) στηρίζει την ελληνική θέση.
7. Η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στην Ελλάδα σε πέντε δισ. ευρώ τώρα, αλλά ανοίγει και την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «μισήσει» ορισμένες από τις λεπτομέρειες, αλλά είναι μια μεγάλη ανακούφιση.
8. Εάν ο Σόιμπλε απορρίψει αυτή τη συμφωνία, θα θερωρηθεί ότι «σπρώχνει» την Ελλάδα σε δημοψήφισμα.
Στο τέλος ο ίδιος ο Μέισον «παραδέχεται» ότι δεν έχει το κείμενο και απλά το αναζήτησε στο Google και βάσισε τις εκτιμήσεις του πάνω στη μετάφραση του κειμένου που δημοσιεύει η ιστοσελίδα της εφημερίδας
Πήτερ Σπήγκελ: Θα έχει την τύχη του σχεδίου Ρεν για την Κύπρο...
Δεν βλέπει «φως» ούτε σε αυτήν την πρόταση εκ μέρους της Κομισιόν ο αρθρογράφος των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ, που προβλέπει μάλιστα πως θα έχει την τύχη αντίστοιχου σχεδίου που είχε παρουσιάσει το ο τότε Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν για την Κύπρο: Θα απορριφθεί εντελώς.
Δεν είναι μυστικό, σχολιάζει ο Σπήγκελ σε άρθρο του, ότι η Κομισιόν και ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσπαθούν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο και μετά να εμπλακούν ενεργά στις διαπραγματεύσεις και να γεφυρώσουν τις τεράστιες διαφορές, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των «σκληρών» εταίρων, του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Επίσης είναι κοινώς γνωστό ότι η απόπειρα αυτή ανάμειξης εκ μέρους του Γιούνκερ δεν έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους υπολοίπους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση, οι οποίοι και τώρα κατά τον Σπήγκελ, δηλώνουν «κεραυνοβολημένοι» από το νέο σχέδιο.
Η Κομισιόν, επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, «δεν έχει καλό προηγούμενο με τέτοιου είδους προτάσεις» και θυμίζει την περίπτωση της Κύπρου. Ο τότε Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν είχε επιχειρήσει να συμβιβάσει το ΔΝΤ και το Βερολίνο, χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρει και τελικά να αναγκαστεί να δεχτεί αυτό που επέβαλλαν εκείνοι, με την στήριξη της ΕΚΤ.
«Το νέο σχέδιο Γιούνκερ φαίνεται πως θα έχει παρόμοια τύχη. Τελικά, το Eurogroup και το ΔΝΤ, οι δύο οργανισμοί που ουσιαστικά πρέπει να πληρώσουν την χρηματοδότηση οποιουδήποτε προγράμματος, είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα θα κερδίσει την τόσο απαιτούμενη ρευστότητα» καταλήγει το άρθρο του Πήτερ Σπήγκελ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr