Πέρασα μια υπέροχη μέρα με όλα τα παιδιά στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ που γιόρτασε τα 25 χρόνια του
Την Κυριακή που μας πέρασε, βρέθηκα σε ένα μέρος ξεχωριστό. Σε ένα μέρος όπου το γέλιο, το παιχνίδι οι παιδικές φωνές αλλά και η μάθηση πρωταγωνιστούσαν.
Αφορμή για αυτό ήταν η σειρά από εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, από τις 15 έως 18 Μαΐου που διοργάνωσε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17 Μαΐου) την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), αλλά και τα 25 χρόνια λειτουργίας του.
Εκθέματα του Μουσείου
Φτάνοντας γύρω στις 11.30 είδα πολλά παιδιά, από 4 έως 11 ετών να περιμένουν με ανυπομονησία να αρχίσει η δράση με τίτλο «Από τις δυνάμεις της φύσης στις οπτικές ίνες» κατά τη διάρκεια της οποίας σ' ένα περιβάλλον γεμάτο ανεμόμυλους, πραγματοποιείται παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια, πειράματα με οπτικές ίνες, αποστολή τηλεγραφημάτων και με αντίγραφα μονωτήρων «κατασκευάζεται» το μουσείο του αύριο.
Και η δράση άρχισε. Τα παιδιά είδαν τον ήλιο μέσα από ένα τηλεσκόπιο, έμαθαν για την επικοινωνία στην Αρχαία Ελλάδα, έγραψαν κώδικα Μορς και σχεδίασαν ανεμόμυλους. Και πέρασαν όμορφα, ενώ έμαθαν πολλά και χρήσιμα πράγματα.
Ένα ακόμη έκθεμα αλλά και το μήνυμα του Μουσείου
Μαμάδες και μπαμπάδες πέρναγαν εξίσου καλά παίζοντας με τα παιδιά τους χωρίς να χρειαστεί να νοιάζονται για τα χρήματα - ένα μείζον πρόβλημα της εποχής μας δυστυχώς- μιας και όλα όσα προσφέρει το Μουσείο του ΟΤΕ είναι δωρεάν.
Δεν σας κρύβω ότι οι υπεύθυνοι του Μουσείου με έκαναν να νιώσω αμέσως ευπρόσδεκτη. Αρχικά, η κα Νικολέττα Λιακοσταύρου, διευθύντρια του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, με υποδέχτηκε με το πιο ζεστό της χαμόγελο και μου απάντησε πρόθυμα σε όλα όσα τη ρώτησα.
Το τρενάκι του Μουσείου που τράβηξε τα βλέμματα όλων
Μου μίλησε για το Μουσείο και τις εκδηλώσεις του, για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του αλλά και για την σημασία των δωρεάν προγραμμάτων του.
Κυρία Λιακοσταύρου θα ήθελα να μας μιλήσετε αρχικά για τις εκδηλώσεις του Μουσείου τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ αλλά και για την σημερινή εκδήλωση.
Όλο το χρόνο, το μουσείο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια και έχουν ως επίκεντρο το παιδί. Στόχος μας είναι τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν, να μάθουν και να περάσουν ευχάριστα σε ένα μουσειακό περιβάλλον.
Τα προγράμματα μας είναι όλα δωρεάν, για μεμονωμένους επισκέπτες λειτουργούν μία φορά το μήνα ενώ τα σχολικά μας προγράμματα είναι 3 φορές την εβδομάδα. Αυτό το τετραήμερο ξεκινώντας από την Παρασκευή και ολοκληρώνοντας της εκδηλώσεις μας εχτές, Δευτέρα υπάρχουν προγράμματα για να ακουμπούν το μήνυμα της ICOM για φέτος ''μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία.
Έχουμε θεματικές ξεναγήσεις, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα με τίτλο'' Από τις δυνάμεις της φύσης στις οπτικές ίνες'' όπου και ξεκινάμε με τηλεσκόπια στα οποία τα παιδιά βλέπουν τον ήλιο στον εξωτερικό χώρο του μουσείου και απευθείας μπαίνουμε σε έναν σκοτεινό θάλαμο όπου θα μπουν, θα ανακαλύψουν και θα καταλάβουν τι σημαίνει οπτική ίνα.
Συνεχίζουμε με την αίθουσα της Αρχαίας Ελλάδας, όπου υπάρχει ένα μεγάλο δρώμενο με κύβους και παζλ, συνεχίζουμε με το δωμάτιο Μορς όπου και τα παιδιά θα στείλουν το δικός τους μήνυμα και μετά πάμε στον τηλεφωνικό θάλαμο του '30.
Τέλος χρησιμοποιώντας την τεχνική του Πόλακ τα παιδιά θα φτιάξουν ανεμόμυλους τους οποίους και θα πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο.
Μου είπατε προηγουμένως ότι τα προγράμματα του μουσείου είναι δωρεάν, κάτι που είναι πολύ σημαντικό!
Όλα μας τα προγράμματα είναι δωρεάν και γι' αυτό προηγουμένως χρειάζεται μια κράτηση, μιας και δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 25- 30 άτομα σαν γκρουπ συμμετοχής.
Επιπλέον, τα προγράμματα μας ανανεώνονται κάθε χρόνο και κάθε Σαββατοκύριακο. Κάθε μήνα, μια διαφορετική ενότητα. Συνήθως είναι θεματικές ενότητες από αυτά που τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς συμπληρώνουν στα ερωτηματολόγια μας.
Βασικό μας μέλημα είναι ο συνεχής διάλογος με την κοινωνία για να αφήνουμε στο κοινό μας τις καλύτερες εμπειρίες!
Σήμερα, γιορτάζετε όμως και μια τριπλή επέτειο, σωστά;
Ακριβώς! Σήμερα, γιορτάζουμε τα 25 χρόνια λειτουργίας μας, από το 1990, επίσης γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών αλλά και την διεθνή μέρα Μουσείου.
Στη συνέχεια, παρακολούθησα την δράση για την οποία και είχα έρθει και πρέπει να σας πω ότι δεν βαρέθηκα ούτε λεπτό, κάτι που σημαίνει ότι το Μουσείο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ φροντίζει να περνάνε καλά όχι μόνο τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα παιδιά.
Αμέσως μετά συνομίλησα και με αρκετές μαμάδες και μπαμπάδες, όπως ήταν η κα. Γρηγοριάδη που μου αποκάλυψε ότι είχε έρθει με τον γιο της, τον μικρό Νικηφόρο που αν και μόλις 5 ετών πέρασε πολύ όμορφα και δεν παραπονέθηκε στιγμή! Λίγο πιο μακρυά ήταν και η Μαρία -6 ετών παρακαλώ - που είχε έρθει με την μαμά της και έδειχνε να διασκεδάζει πολύ με τις δράσεις του Μουσείου. Και οι δυο μαμάδες μου είπαν ότι η πρώτη φορά που τα παιδιά βρέθηκαν σε Μουσείο ήταν στην ηλικία των 3 ετών και γι' αυτό είναι πολύ εξοικειωμένα με τους χώρους των Μουσείων αλλά και τους κανόνες τους.
Εντύπωση μου έκανε και ο κύριος Αλεξάνδρου που είχε έρθει με την κόρη του, την 5χρονη Μαριάννα στο Μουσείο, κυρίως γιατί μου είπε πως συνηθίζει να πηγαίνει μαζί της σε πολλά Μουσεία, από εκείνο των συναισθημάτων μέχρι αυτό της Ακρόπολης την περασμένη εβδομάδα.
Το θρυλικό 141 - Ώρα Ελλάδος (Αλήθεια, το θυμάστε;)
Την παράσταση όμως έκλεψε η συνονόματη μου κυρία Αγγελοπούλου με τον μόλις 2 ετών γιο της ο οποίος αν και δεν αποχωρίστηκε την μαμά του, παρακολουθούσε τα πάντα με ενδιαφέρον.
Μικροί και μεγάλοι περάσαμε ένα καταπληκτικό πρωινό Κυριακής και ανανεώσαμε το ραντεβού μας με το Μουσείο του ΟΤΕ για το συντομότερο δυνατό.
Ελπίζω να σας δω εκεί!
Επιμέλεια: Λίλη Αγγελοπούλου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr