Ξεκινούν μαζικές ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων - χιλιάδες επιστολές προς οφειλέτες με καθυστερημένες δόσεις
Τις ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, ξεκινούν συντονισμένα οι τράπεζες, ύστερα από μια μακρά περίοδο αναμονής για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πρόκειται να αποστείλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης επιστολή με την οποία θα περιγράφουν τους τρόπους ρύθμισης των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν άμεσα οι ρυθμίσεις. Μάλιστα, η επιστολή θα επεξηγεί ακριβώς και τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και στην ουσία θα είναι η επιστολή που θα απευθύνουν οι τράπεζες στη συνέχεια στους πελάτες τους, καλώντας τους να προβούν στη ρύθμιση των δανείων τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας τα προσχέδια των επιστολών των τραπεζών θα έχουν υποβληθεί στην ΕΕΤ και αυτή με τη σειρά της θα τα διαβιβάσει στο αρμόδιο υπουργείο. Όπως εκτιμάται, μέχρι τις 15 Ιουνίου οι τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν μαζικά τις πρώτες επιστολές προς τους δανειολήπτες. Σε πρώτη φάση αναμένεται να «φύγουν» επιστολές προς 25.000 – 30.000 δανειολήπτες και κατόπιν ανά δίμηνο θα καλούνται σε ρυθμίσεις ισάριθμες ομάδες δανειοληπτών.
Ο σχεδιασμός που δρομολογείται για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια σηματοδοτεί πλέον τη συνεργασία της κυβέρνησης με τις τράπεζες για την επίλυση του θέματος, ύστερα από την απόρριψη της ΕΚΤ στα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης για πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης του δανειολήπτη.
Όπως είχε γράψει το Capital.gr στις 15/4 (De facto άνευ προστασίας η πρώτη κατοικία), η ΕΚΤ κάνοντας λόγο για διευρυμένα κριτήρια που δεν περιορίζονται στα ευπαθή νοικοκυριά, και τα οποία θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν νοοτροπία αθέτησης πληρωμών, έβαλε ουσιαστικά τέλος στις υποσχέσεις περί προστασίας της πρώτης κατοικίας για όλους, «δείχνοντας» δύο δρόμους στην κυβέρνηση:
- είτε αυτόν του αιτήματος για παράταση του νόμου Χατζηδάκη προκειμένου να συνεχιστεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι τα τέλη του 2015
- είτε αυτόν της άμεσης εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας από τις τράπεζες.
Η προστασία από τους πλειστηριασμούς, πάντως, παρέχεται ατύπως από τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς δεν έχουν κανένα συμφέρον να προχωρήσουν σε μαζικές εκπλειστηριάσεις ακινήτων σε περιβάλλον ήδη μεγάλης πτώσης των τιμών στην κτηματαγορά. Η στάση αυτή των τραπεζών δεν θα αλλάξει εντός του 2015. Στην πορεία, όμως, και με βάση τα κριτήρια της συνεργασιμότητας του οφειλέτη με την τράπεζα και το ύψος των εύλογων δαπανών για τη διαβίωσή του, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αφορά μόνο τους πραγματικά αδύναμους και άρα θα παύσει να ισχύει καθολικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τις τράπεζες, το κριτήριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που συνιστά πρώτη κατοικία θα «τοποθετηθεί» μάξιμουμ στις 200.000 ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζεται πως αξίζει τώρα ένα σπίτι 100 τ.μ. το οποίο «αναλογεί» σε άνεργο που έχει οικογένεια με τρία παιδιά.
Σημειώνεται ότι το όριο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ ή μικρότερο από αυτό, προέβλεπε ο νόμος Χατζηδάκη (4224/2013), ο οποίος είχε περάσει – υπό τις έντονες, μάλιστα, αντιδράσεις της τρόικας – προκειμένου να παράσχει προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για το διάστημα 1/1 – 31/12/2014, μετά τη λήξη της γενικευμένης αναστολής των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας που ίσχυσε από τον Σεπτέμβριο 2010 έως τον Δεκέμβριο 2013.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr