Άρχισαν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group - Αισιοδοξία για υπογραφή συμφωνίας
Με καθυστέρηση, λόγω τεχνικού προβλήματος στα βελγικά αεροδρόμια που εμπόδισε την προσγείωση του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης (27/5) ο νέος γύρος των διαβουλεύσεων στο Brussels Group στις Βρυξέλλες.
Στόχος είναι η συμφωνία να υπογραφεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και η Αθήνα να προλάβει να πληρώσει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών εισέρχονται στη φάση συγγραφής της συμφωνίας, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
"Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να διασφαλίσουμε μία συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Δεν είμαστε ακόμη εκεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντομπρόφσκις.
Οι ίδιες πηγές περιγράφουν το πλαίσιο της συμφωνίας, το οποίο θα προβλέπει:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα, που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Ακόμη, στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.
Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι, «αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά"».
«Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα» καταλήγουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Ωστό, αν και νωρίτερα ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώνσε τηλεοπτική του συνέντευξη ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: «Δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα ο κύριος Σόιμπλε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, δίχως να κρύψει την έκπληξή του για την αισιοδοξία των Ελλήνων αξιωματούχων.
Όπως εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε, είναι ωραίο που ακούγονται θετικά νέα από την Αθήνα, ωστόσο διευκρίνισε ότι, επί της ουσίας, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει παραπέρα.
«Γι' αυτό εκπλήσσομαι από τα όσα λέγονται στην Αθήνα συνεχώς, ότι δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Στο ίδιο μήκος κλίματος, το σχόλιο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμέσως μετά τις δηλώσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, καθώς η εκπρόσωπος Τύπου του ταμείου που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε:
«Δεν έχω τίποτα να πω, να απευθυνθείτε στην ελληνική κυβέρνηση».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr