Mετά την συνάντηση Τσίπρα - Βαρουφάκη αβέβαιη η θέση της Ε. Παναρίτη στο ΔΝΤ - Η επιστολή των 42 και τα άπειρα tweet
Θέμα χρόνου είναι πλέον η ανακοίνωση της ακύρωσης του διορισμού στο ΔΝΤ της Ελενας Παναρίτη, μετά το σάλο που προκλήθηκε.
Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια της Έλενας Παναρίτη, την οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης διόρισε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε υπουργοί, βουλευτές και κάποιοι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασαν σε υψηλότατους τόνους την αντίθεσή του με την επιλογή της κας Παναρίτη, εξαιτίας του... "αμαρτωλού" μνημονιακού παρελθόντος της.
Ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν πως "πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα Παναρίτη".
Είχε προηγηθεί η επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την ίδια την κα Παναρίτη, στην οποία φέρεται να είπε πως είναι δικό της θέμα αν θα δεχτεί τον διορισμό ή όχι.
Πληροφορίες του ΒΗΜΑτος αναφέρουν ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ενόχληση για τις βολές που δέχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά η "ανταρσία" 42 βουλευτών, που μάζεψαν υπογραφές και έστειλαν κείμενο στο Μαξίμου με το οποίο ζητούσαν από τον πρωθυπουργό την ανάκληση της απόφασης, φαίνεται πως "ανάγκασε" τον Αλέξη Τσίπρα να φωνάξει στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γιάνη Βαρουφάκη, αργά το βράδυ της Κυριακής και μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Αν και ο Γιάνης Βαρουφάκης, βγαίνοντας από το Μαξίμου μετά από δυο ώρες συνάντησης, είπε πως "είχαμε πιο σοβαρά πράγματα να συζητήσουμε", το ύφος του "μαρτυρούσε" άλλα και είναι δεδομένο πως το θέμα Παναρίτη απασχόλησε τους δυο άνδρες.
Και τους απασχόλησε γιατί μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε σε θέμα μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση και το κόμμα, έβαλε φωτιά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο και έφερε αντιδράσεις ακόμη και από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, τον Νίκο Παππά και τον Σπύρο Σαγιά.
Κάποιοι μίλησαν για πρόβα ανασχηματισμού, άλλοι για τον "πόλεμο" που γίνεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάνη Βαρουφάκη, που κατηγορείται από πολλούς εντός του κόμματος, πως ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία. Ο ίδιος ο υπουργός άνοιξε και προσπάθησε να κλείσει μέσω twitter, θέμα παραίτησής του.
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο φωτιά, λοιπόν, όλα δείχνουν ότι το πρόσωπο που τελικά θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ δεν θα είναι η Έλενα Παναρίτη. Για την οποία, ακόμη και το πρωί της Δευτέρας, υπήρξαν αντιδράσεις. Χαρακτηριστική αυτή του Στάθη Λεουτσάκου, που μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, επανέλαβε την άποψη πως πρόκειται για "ατυχή επιλογή".
Και αφήνοντας αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε πως ο υπουργός Οικονομικών, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός αλλά και να έχει προστατεύσει την κα Παναρίτη και να μην την εκθέσει έτσι.
Από την άλλη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζήτησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει λεπτός χειρισμός του θέματος. "Δεν έπρεπε καν να έχει δημιουργηθεί θέμα" είπε ο κ. Κουρουμπλής, σημειώνοντας πως αυτό που προέχει είναι η ενότητα.
Έντονη ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη: «Η επιλογή Παναρίτη είναι προκλητική δοκιμασία των αντανακλαστικών του κόσμου της Αριστεράς, δυσάρεστη υπενθύμιση των μνημονίων και του εκβιασμού, παράταιρο βήμα στην προσπάθειά μας να κάνουμε την ελπίδα πράξη».
Κείμενο-φωτιά από 42 βουλευτές του κόμματος
Χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκϕράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της.».
Το κείμενο προς τον πρωθυπουργό υπογράφουν οι:
Γιώργος Ακριώτης
Σία Αναγνωστοπούλου
Ελένη Αυλωνίτoυ
Φωτεινή Βάκη
Γιάννα Γαϊτάνη
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Ηρώ Διώτη
Ζήσης Ζάννας
Κώστας Ζαχαριάς
Γιάννης Ζερδελής
Μαρία Θελερίτη
Κατερίνα Ιγγλέση
Ηλίας Ιωαννίδης
Αννέτα Καββαδία
Μαρία Κανελλοπούλου
Xρήστος Καραγιαννίδης
Βασιλική Κατριβάνου
Φάνης Κουρεμπές
Bασίλης Κυριακάκης
Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα
Βάσω Λέβα
Νίκος Μανιός
Μάκης Μπαλαούρας
Δημήτρης Μπαξεβανάκης
Θανάσης Πετράκος
Θανάσης Σκούμας
Γιάννης Σταθάς
Ελένη Σταματάκη
Αϕροδίτη Σταμπουλή
Ελένη Σωτηρίου
Αλεξάνδρα Τσανάκα
Νίκος Φίλης
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Έλενα Ψαρρέα
Πάνω από δύο ώρες τα είπαν Τσίπρας - Βαρουφάκης στο Μαξίμου
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο υπουργός Οικονομικών για να έχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό.
Η συνεργασία τους κράτησε πάνω από δύο ώρες και ο Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε από το πρωθυπουργικό μέγαρο λίγο μετά τις 11 το βράδυ.
Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν νωρίτερα ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και πως αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τοποθέτησης της Έλενας Παναρίτη στη θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Την Κυριακή, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το διορισμό της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το... τσουνάμι αρνητικών σχολίων προκάλεσε νέες έντονες φημολογίες περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, καθώς η επιλογή Παναρίτη έγινε κατόπιν απόφασής του.
Μάλιστα, 41 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν με κοινή επιστολή που υπογράφουν κατά της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο ΔΝΤ από την κ.Παναρίτη.
Ο κ.Βαρουφάκης «απάντησε» με δύο tweet στην -νέα- έντονη φημολογία ότι μπορεί η υπόθεση αυτή να οδηγήσει στην παραίτησή του... περιπλέκοντας περισσότερο την υπόθεση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr