Αντιδράσεων συνέχεια - Σκουρλέτης: ''Ακήρυχτος πόλεμος του σύγχρονου καπιταλισμού με όλα τα μέσα''
Βέβαιος ότι συμφωνία που θα προσθέτει νέα βάρη στους πολίτες δε θα υπάρξει, εμφανίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας παράλληλα για έναν «ακήρυχτο πόλεμο».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «έναν ακήρυχτο πόλεμο που «δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα, αλλά με όρους και όλα τα μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος καπιταλισμός» και κάλεσε με επικριτική διάθεση, το ΚΚΕ να σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης «εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να έχετε τη στάση του παρατηρητή σε αυτό τον πόλεμο. Ταχθείτε με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας» είπε απευθυνόμενος στο κομμουνιστικό κόμμα, για να λάβει την απάντηση από το Χρήστο Κατσώτη ότι το ΚΚΕ στέκεται ενάντια στη βαρβαρότητα που η κυβέρνηση θέλει να την εξανθρωπίσει, ενώ ο Θανάσης Βάρδαλης επίσης από το ΚΚΕ εκτίμησε ότι « έτσι κι αλλιώς η συμφωνία που έρθει δε θα πάρει πίσω μέτρα αλλά θα επιφέρει κι άλλα μέτρα στην καμπούρα του ελληνικού λαού.
«Προτρέχετε, δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει συμφωνία που θα προσθέσει νέα βάρη» ανταπάντησε ο Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Κοντός ψαλμός αλληλούια , ο πόλεμος μεγάλος, δύο σχέδια συγκρούονται για την Ευρώπη, ευθύνη της κυβέρνησης η αμφισβήτηση του φιλελευθερισμού, ευθύνη του καθενός πως πολιτεύεται και ποια στάση κρατάει.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναζητά μία ανακουφιστική και έντιμη συμφωνία, και μίλησε για πολύ σκληρή μάχη που δίνεται στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης «με επίδικο μια άλλη ισότιμη κι αξιοπρεπείς θέση των πολιτών μέσα στην κοινωνία και την Ευρώπη. Και επειδή 1η φορά έχει αμφισβητηθεί η κυρίαρχη γραμμή λιτότητας και συμπίεσης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους γι’ αυτό έχει οξυνθεί αυτή η πολιτική αντιπαράθεση αυτές τις μέρες» εκτίμησε.
Α. Γεωργιάδης: ''Εδώ μιλάμε για συντριβή δεν μιλάμε για ήττα''
«Έχουν πάρει όλα όσα ζητούσαν όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθούσαμε να αποκρούσουμε και τα έχουν βάλει όλα σε μια πρόταση», είπε μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Mega και υποστήριξε ότι δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του μεγαλύτερο «διαπραγματευτικό Βατερλό».
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης «είχαμε λιγότερα μέτρα και ελάφρυνση χρέους», ενώ με το τωρινό σχέδιο «έχουμε περισσότερα μέτρα και περισσότερο χρέος».
«Εδώ μιλάμε για συντριβή δεν μιλάμε για ήττα. Ο Ναπολέων στο Βατερλό τα πήγε καλύτερα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το σχέδιό μας στο mail Χαρδούβελη θα το βλέπει ο ελληνικός λαός στις μελλοντικές γενιές όπως την Αγιά Σοφιά, περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις».
Χατζηδάκης: «Τα σκληρά μέτρα των Βρυξελλών βασίζονται στο email Βαρουφάκη»
Τα σκληρά μέτρα που παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες δεν έπεσαν από τον ουρανό, βασίζονται στο email Βαρουφάκη, ο οποίος έλεγε ότι «με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου κρατήσαμε το 70% του μνημονίου και το εμπλουτίσαμε με δικά μας, φρέσκα μέτρα» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε: «Σε εμάς ζητούσαν μέτρα 2 δισ. ευρώ και τώρα πάμε στα 3 δισ. ευρώ επειδή έχουμε γυρίσει πίσω στην ύφεση λόγω της 'λεβέντικης διαπραγμάτευσης'» δήλωσε δηκτικά ο βουλευτής της ΝΔ.
«Η κυβέρνηση έπρεπε να στηρίξει πρώτα τον εαυτό της, αν είχε συμφωνήσει σύντομα δεν θα είχαν χειροτερεύσει τα οικονομικά μεγέθη» πρόσθεσε.
Επικριτικός για τη στάση και τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, εμφανίστηκε μέσω του ΣΚΑΪ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
«Χθες πήραμε μια πολύ σκληρή απάντηση στο άρθρο Τσίπρα στη Le Monde κατεβάζουν τους στόχους οι δανειστές στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά τα μέτρα αυξάνονται. Έχουμε το αποτέλεσμα των τεσσάρων μηνών ακυβερνησίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μητρόπουλος: "Τα χειρότερα μέτρα που είδαμε ποτέ - Μας εξαναγκάζουν σε ευρώ"
«Δεν έχουν προηγούμενο αυτά τα μέτρα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης.
Επίσης, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως «είναι τα σκληρότερα μέτρα που έχουν ποτέ ζητηθεί, τα οποία μας εξαναγκάζουν σε έξοδο από το ευρώ» και συνέχισε λέγοντας πως «στο βάθος των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού είναι οι εκλογές».
Βούτσης: Το e-mail Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο
Πολύ λιγότερο επώδυνο χαρακτήρισε το mail Χαρδούβελη από τα όσα προτάθηκαν στην ελληνική πλευρά χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, εμφανιζόμενος απαισιόδοξος για την προοπτική της διαπραγμάτευσης και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
"Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα εδέχετο αυτούς τους όρους, δηλαδή το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και με αυτή την έννοια ο κ. Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή και προτίμησε να πάει στη ρώσικη ρουλέτα της προεδρική εκλογής που περίπου ήξερε και το αποτέλεσμα", σημείωσε ο κ. Βούρσης, μιλώντας το πρωί στον Σκάι.
Εμφανίστηκε πάντως απαισιόδοξος λέγοντας πως ακόμα και αυτός που συνήθως είναι αισιόδοξος βλέπει το ποτήρι "μισοάδειο" καθώς "μισογεμάτο", όπως είπε, δεν μπορεί να το δει κανείς.
"Αυτό που ήρθε ως πακετάκι και το οποίο έγινε προφανώς αφού είχε τελειώσει η συζήτηση της Δευτέρας ανάμεσα στους θεσμούς αλλά που αντανακλά το πνεύμα αυτής της συζήτησης και γι' αυτό είναι επικίνδυνο δεν μπορεί να είναι βάση οποιασδήποτε συζήτησης, αναζήτησης του μέσου της διαδρομής", είπε.
Έκανε πάντως λόγο για "παράταση στον ορθό λόγο, στην πολιτική διαπραγμάτευση και στον ρεαλισμό" αναφορικά με τις πληροφορίες περί νέας συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αύριο.
Κάνοντας και ένα είδος αυτοκριτικής ανέφερε ότι οι διαφορές μεταξύ των θεσμών είναι τέτοιες που δεν ήταν εύκολο να γεφυρωθούν κάτι που είχε υποτιμηθεί αλλά όπως είπε δεν γεφυρώθηκαν γιατί "κάνουν κάθε προσπάθεια για να υπάρχει στη συμφωνία το ΔΝΤ" για να τίθενται ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Πρόσθεσε ότι "δεν είναι ώρα γενικού απολογισμού αλλά σίγουρα πρέπει να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας σε σχέση με το επόμενο βήμα" και τόνισε ότι απαιτήθηκε χρόνος ώστε να διεθνοποιηθεί ένα ζήτημα που εξ αρχής ήθελε η άλλη πλευρά να μείνει στην τεχνική του διάσταση.
Κέρδισε η Ελλάδα είπε ο κ. Βούτσης το γεγονός ότι κατέστη εμφανές στη διεθνή κοινή γνώμη ότι το ελληνικό θέμα είναι θέμα της Ευρώπης αλλά και ότι η Αθήνα έκανε πολλές παραχωρήσεις "έστω τακτικού χαρακτήρα" στο πρόγραμμά της τη στιγμή που η άλλη πλευρά επέδειξη ασάφεια και έλλειψη αυτοκριτικής για τη λανθασμένη θεραπεία που ακολουθήθηκε τα περασμένα χρόνια.
Σημείωσε πάντως ως λάθος της ελληνικής πλευράς το γεγονός ότι στις 20 Φεβρουαρίου δεν "συνομολογήθηκε ρευστότητα" ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκλογών όχι όμως αναγκαστικά με το διακύβευμα της ρήξης με τους εταίρους, παρά μόνο με αυτό της περαιτέρω ισχυροποίησης της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr