Daily Telegraph: "To ΔΝΤ κατέστρεψε την Ελλάδα" - Bloοmberg: "H Ελλάδα τα θέλει"
Δύο αντιφατικά μηνύματα από δύο μεγάλα μέσα αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ απέναντι στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε το άρθρο τoυ δημοσιογράφου Αμπρόζ Ίβανς-Πρίτσαρντ που δημοσιεύτηκε από την βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph .
Ο τίτλος αυτου: «Το ΔΝΤ πρόδωσε την αποστολή του στην Ελλάδα, αιχμάλωτο στους πιστωτές της ΟΝΕ».
Πιο συγκεκριμένα το άρθρο στηλιτεύει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το ΔΝΤ και σχολιάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης:
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται σε δεινή θέση. Η κατάσταση έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο στην Ελλάδα, όπου η ίδια η αξιοπιστία και η μελλοντική επιβίωση του ΔΝΤ διακυβεύονται», ξεκινά το άρθρο του ο δημοσιογράφος.
«Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν ότι είναι τόσο ενοχλημένοι και με τόσο έντονο το αίσθημα της αδικίας, ώστε ενδεχομένως να αθετήσουν την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου. Κάνοντας κάτι τέτοιο θα φέρουν τον Οργανισμό στη δεινή θέση να κληθεί να εξηγήσει στις 188 χώρες-μέλη του γιατί έχασε τόσο απερίσκεπτα τα χρήματά τους...».
«Οι Έλληνες κατηγορούν το ΔΝΤ ότι συμφώνησε σε ένα καθεστώς επιβεβλημένης λιτότητας από την ΟΝΕ, το οποίο παραβιάζει τον ίδιο τον κανονισμό του ΔΝΤ και βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την πενταετή ανάλυση του εξαιρετικού ερευνητικού του τμήματος και του επικεφαλής οικονομολόγου του Ολιβέ Μπλανσάρ...».
«Το προπατορικό αμάρτημα του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι ότι επέτρεψε στον αστό, Παριζιάνο Ντομινίκ Στρος-Καν να επιβληθεί στον οργανισμό για να στηρίξει την νομισματική ένωση της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα όταν ξέσπασε η κρίση το 2010».
«Η αποστολή του ΔΝΤ είναι να σώζει τις χώρες. 'Οχι τα νομίσματα ή τις τράπεζες και στα σίγουρα δεν θα πρέπει να κάνει βρωμοδουλειές για μία πλούσια νομισματική ένωση, η οποία είναι απολύτως ικανή να τα βγάλει μόνη της πέρα με τις υποθέσεις της αλλά αρνείται να το πράξει για πολιτικούς λόγους».
«Η μαχητική κυβέρνηση της Ελλάδας οδηγεί τα πράγματα σε κρίσιμο σημείο για έναν οργανισμό που έχει ήδη προβλήματα, αλλά διαθέτει και εξαιρετικό προσωπικό κι αξίζει ακόμη να σωθεί. Η κυρία Λαγκάρντ θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον ρόλο ενός διπλωμάτη. Θα πρέπει να βγάλει το ευρωπαϊκό της καπέλο και αντ΄αυτού να αρχίσει να μιλάει για λογαριασμό του Οργανισμού, του οποίου ηγείται και για τον κόσμο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους πιστωτές της ΟΝΕ κατά μέτωπον και δημοσίως. Θα πρέπει να τους πει, ωμά, ότι φέρουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για το σημερινό αδιέξοδο. Θα πρέπει να τους καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται σαρρωτική ελάφρυνση του χρέους ...και ότι η άρνηση των πιστωτών να αντιμετωπίσουν αυτό το βασικό γεγονός είναι αυτή τη στιγμή το κυριότερο εμπόδιο για μία λύση...».
Aπο την άλλη πλευρά ...
«Η Ελλάδα τα θέλει όλα» υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg Λέονιντ Μπερσίντσκι, με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να ομαδοποιήσει την αποπληρωμή τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.
Ο αρθρογράφος του αμερικανικού πρακτορείου υπενθυμίζει την «προειδοποίηση», όπως χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, περί μη αποπληρωμής της δόσης των 300 εκατ. ευρώ της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ, αν δεν υπήρχε μέχρι τότε συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών. Ο Μπερσίντσκι σχολιάζει ότι τότε, «οι πιστωτές δεν πήραν στα σοβαρά» την προειδοποίηση αυτή, αλλά τελικά η Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης έκανε πράξη τα λόγια της.
Το γεγονός πως «η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου», είναι κατά τον αρθρογράφο μια «κίνηση εξ ίσου πραγματιστική και απειλητική».
«Η Ελλάδα κερδίζει χρόνιο για να συνεχίσει τον ψυχολογικό πόλεμο, εξοντώνοντας το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ» προσθέτει, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «η καθυστερημένη αποπληρωμή δείχνει επίσης την επικίνδυνη προθυμία να το παλέψει μέχρις εσχάτων».
Ο Μπερσίντσκι υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει «καμία ανησυχία» για το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κατρακυλά και ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός τηλεφωνεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον δεύτερο να «τον έχει δελεάσει με βοήθεια αν δεν βγει τίποτα με την Ευρώπη και το ΔΝΤ».
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκίτσο με το μισογεμάτο-μισοάδειο ποτήρι που συνοδεύει το άρθρο του ο αρθρογράφος του Bloomberg, με την Ελλάδα να βρίσκεται πιο κοντά στο άδειο ποτήρι το οποίο συμβολίζει τη χρεοκοπία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr