Καταφθάνει η Λαγκάρντ στη Γερμανία & επανέρχεται στο μενού των G7 το ελληνικό ζήτημα

Μπορεί στην ατζέντα των G7 να κυριαρχούν τα θέματα της ενότητας ενάντια στην τρομοκρατία και τις διεθνείς εστίες κρίσης, όπως αυτή στην Ουκρανία, ωστόσο το θέμα που δεν απουσιάζει είναι η Ελλάδα.

Προκειμένου λοιπόν να εξετάσει με τους υπόλοιπους ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου το αδιέξοδο της ελληνικής κρίσης καταφθάνει στη Γερμανία και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τι είπαν χτες Μέρκελ - Ομπάμα

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ γνωστοποίησε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν για το ελληνικό ζήτημα, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές. Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, όπως υποσχέθηκαν οι εκπρόσωποι του στην Ομογένεια την Πέμπτη, έθεσε στην Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ισχυρά το ελληνικό πρόβλημα, καθώς και ο ίδιος κι οι αρμόδιοι υπουργοί του πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επηρεάζει σημαντικά την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Τι είπε για την Ελλάδα η Ανγκελα Μέρκελ 

Το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα  αν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι την G7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Τι είπε νωρίτερα ο Γιούνκερ για την Ελλάδα

Πριν την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την απογοήτευσή του για την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή και κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για στρέβλωση των προτάσεων των διεθνών πιστωτών προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία.

Αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα από την Σύνοδο G7 

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εκτίμησαν σήμερα ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι η Μόσχα να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πριν την έναρξη της Συνόδου στη Γερμανία δήλωσε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την επιθετική στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις απειλές του εξτρεμισμού αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, στην γερμανική ατζέντα προβλέπεται ότι θα συζητήθούν θέματα σχετικά με την παγκόσμια υγεία, από τον ιό Έμπολα μέχρι αντιβιοτικά και τροπικές ασθένειες.

«Τις επόμενες δύο ημέρες θα συζητήσουμε για το κοινό μας μέλλον, την παγκόσμια οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, καθώς και το πώς η Ε.Ε. θα παραμείνει ισχυρή σφυρηλατώντας νέες εμπορικές συνεργασίες στον Ατλαντικό, αλλά και για το πως θα “απαντήσουμε” στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και για το πώς θα καταπολεμήσουμε τις απειλές του εξτρεμισμού αλλά και της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως «σε όλα αυτά τα ζητήματα είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με την Αγκελα Μέρκελ».

Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν επίσης το ζήτημα της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μία διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου και την επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή εντός του έτους.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «φίλη-χώρα και σημαντικό εταίρο» παρά τις περιστασιακές διαστάσεις απόψεων.

«Αν και είναι αλήθεια ότι μερικές φορές έχουμε διαφορετική άποψη, παρόλα αυτά οι ΗΠΑ είναι “φίλος”, εταίρος με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά», είπε η Αγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, ότι η μόνη πιθανή συζήτηση σχετικά με κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα αφορά την ενίσχυσή τους.

«Πρόθεσή μου είναι σήμερα να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα της G7 σχετικά με την πολιτική των κυρώσεων. Επομένως επιτρέψτε μου να αναφέρω ξεκάθαρα, δεδομένης της παρούσας κατάστασης, ότι αν κάποιος θελήσει να ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος των κυρώσεων, θα μπορούσε να είναι μόνο για την ενίσχυσή τους», είπε ο Τουσκ.

Οι οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση πρόκειται να λήξουν τον Ιούλιο. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, ουσιαστικά δηλαδή θα παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση γι αυτό.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη προκειμένου να διατηρηθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας παρά τον όποιο αντίκτυπο είχαν αυτές στην ΕΕ και κάλεσε τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη (G7) να στείλουν στη Μόσχα ένα αυστηρό μήνυμα σχετικά με την ουκρανική κρίση.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη», είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τις εργασίες της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr