Capital Controls στις ελληνικές τράπεζες βλέπουν Moody's και JP Morgan

Συναγερμός έχει σημάνει μετά τις εκθέσεις διεθνών οίκων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξημένες εκροές καταθέσεων των τελευταίων μηνών. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody's και της JP Morgan, στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ο κίνδυνος capital controls, δηλαδή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, μια φημολογία που εντείνεται όσο οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τέλος τους.

Ο οίκος Moody's σημειώνει πως συνέχιση των εκροών καταθέσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι ελληνικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, κάτι που θα ήταν αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η έκθεση.

Όπως σημειώνει, τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις, πως για παράδειγμα επιβολή ορίου στα ποσά των αναλήψεων και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

«Αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθούσαν ώστε να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, ωστόσο θα αύξαναν την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους και σε ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος.

Και η JP Morgan
Αλλά και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan προειδοποιεί σε ανάλυσή της πως η πιθανότητα επιβολής capital controls ολοένα και αυξάνεται. «Το μέτρο των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων συνιστά έναν μηχανισμό που ωθεί την Ελλάδα πιο κοντά στη συμφωνία με τους δανειστές, παρά στην έξοδο από το ευρώ», σχολιάζουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Όπως επισημαίνουν, πλέον όλα δείχνουν πως η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι τα τέλη Ιουνίου, γιατί τότε η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την υποχρέωση πληρωμής των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος.

Eκροές
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι εκροές αυξήθηκαν στα 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ανακοινωθείσα μείωση των καταθέσεων τον Απρίλιο συμβαδίζει με την αύξηση του ELA κατά 5,9 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό. Με αυτό το μέτρο σύγκρισης, η αύξηση του ορίου ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ από τα τέλη Απριλίου (περιλαμβανομένων των χθεσινών 500 εκατ. ευρώ) υποδηλώνει πως οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και ενδεχομένως αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα haircuts, η ΕΚΤ τα διατήρησε για μια ακόμα φορά ανέπαφα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το μαξιλάρι ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 35 δισ. ευρώ, όμως το ποσό αυτό μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά αν υπάρξει αναθεώρηση στα haircuts.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr