Τι είπε χθες ο Γ. Βαρουφάκης στη Συνέντευξη Τύπου & όλο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων

«Η Ελλάδα παρουσίασε μια πρόταση που αν γίνει δεκτή θα βάλει τέλος στο δράμα» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να καταθέτει στους ομολόγους τους νέα πρόταση για συμφωνία. 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε:
 
Εξηγήσαμε ότι ήρθαμε κοντά με τους θεσμούς. Οι μικρές μας διαφορές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν έλλειψη συμφωνίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε ισχυρό μήνυμα στο Eurogroup, παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση που εφόσον γίνει αποδεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών.
 
Όπως είπε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, οι ελληνικές προτάσεις μάς έφεραν 0,5% πιο κοντά στις θέσεις των θεσμών και τόνισε ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει έλλειψη συμφωνίας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη, συμβιβαστική πρόταση στους Θεσμούς, αλλά όπως τόνισε το Eurogroup επέλεγε να εστιάσει στις ευθύνες μόνο της Ελλάδας και όχι της Ευρωζώνης. «Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές», είπε χαρακτηριστικά.
 
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου με τους απεσταλμένους του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν γιατί οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευθούν περαιτέρω ώστε να καλυφθεί  η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό». 
 
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι πολιτική ευθύνη όλων των εκλεγμένων Υπουργών Οικονομικών και των ηγετών να βρουν λύση. 
 
 
Όπως είπε, η ελληνική πλευρά κάλεσε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο αρχηγών. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά αρκετός για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
 
Ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι παρουσίασε στο Eurogroup ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, βάση του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία,  με άμεσες μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
 
«Παρακαλέσαμε θερμά τους ομολόγους μας να δώσουν έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στις περικοπές. Τους εξήγησα ότι το πρόβλημα με τον ΦΠΑ είναι η εισπραξιμότητα και όχι το ύψος των συντελεστών» τόνισε.
 
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα:
 
Η ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη την ευθύνη των στιγμών, ζητήσαμε από το Eurogroup να προβούμε όλοι μαζί σε μια πολύ γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ ή ακόμα καλύτερα σε επίπεδο αρχηγών για να υπάρξει συμφωνία. Δεν είναι πολύς ο χρόνος που απομένει, αλλά είναι αρκετός.
 
Σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε πως ο δανειζόμενος δεν επιλέγει τους πιστωτές του, ωστόσο αποτελεί ερώτημα αν το ίδιο το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει, εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που απαγορεύει το καταστατικό του.
 
Όλο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Δείτε όλη την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη εδώ

 
 
 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr