Live: Αναχώρησε ο Πρωθυπουργός για Βρυξέλες- Συνάντηση με Γιούνκερ, Λαγκάρντ το πρωί – Eurogroup στις 13:30
Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες, σε λιγότερο από 24 ώρες , αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - θεσμών που κράτησαν ήδη 4 μήνες & αναμένεται η υπογραφή ή μη της συμφωνίας με τους δανειστές στο πλαίσιο του Eurogroup η της Συνόδου Κορυφής που θα ακολουθήσει.
Το eirinika καταγράφει λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο γράφονται η σχολιάζονται για την κρίσιμη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας.
22:30 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα έχει νωρίς το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τη Κριστίν Λαγκάρντ. Στις 13:30 υπολογίζεται να ξεκινήσει το Eurogroup για να συζητηθούν οι νέες προτάσεις της Ελλάδας, προκειμένου στις 8 να ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των 28 χώρων - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφασιστεί η τελική αποδοχή αλλά και η πολυαναμενώμενη υπογραφή της συμφωνίας, καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Απόψε η διαπραγματευτική ομάδα των Βρυξελλών περιμένει να λάβει από στιγμή σε στιγμή το νέο σχέδιο και τις νέες προτάσεις της Αθήνας οι οποίες φαίνεται ότι μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν επιδοθεί.
21:00 Αποχώρησε γύρω στις 20:30 από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.
Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πρώτον ότι η Αθήνα ζητά μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, δεύτερον ότι η ελληνική πλευρά ζητεί οριστική και βιώσιμη λύση του προβλήματος και τρίτον ότι δεν επιθυμεί μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος , δηλαδή απορρίπτει όποια σενάρια για παράταση του προγράμματος.
Σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συμμετάσχει αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τουσκ.
Το απόγευμα θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Summit) με θέμα την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
19:43 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.
15: 33 Συνομιλίες Αλ. Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ για τις ελληνικές προτάσεις
Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Παράλληλα, ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.
14: 13 Χρεοκοπία εντός ευρώ βλέπει η Goldman Sachs για την Ελλάδα
Tην εκτίμηση ότι ούτε στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εκφράζει ο αναλυτής της Goldman Sachs, Huw Pill.
Σε έκθεση του ο οίκος επισημαίνει ότι αυτό παραμένει το βασικό του σενάριο, δηλαδή μια χρεοκοπία της Ελλάδας με τη χώρα να παραμένει ταυτόχρονα εντός Ευρωζώνης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, υπάρχει πιθανότητα ο συνδυασμός τεχνικής χρεοκοπίας/ έκδοσης IOUs/ επιβολής περιορισμών στις καταθέσεις να επισπεύσει την έλευση μια χαοτικής κατάστασης που ίσως καταστεί ανεξέλεγκτη και οδηγήσει σε μία -ακούσια- έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα
Στο τέλος Ιουνίου, υπενθυμίζει η Goldman Sachs, οι ελληνικές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται σε 1,6 δις. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβληθούν συντάξεις και μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Αν στο μεταξύ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει: να καθυστερήσει την πληρωμή προς το ΔΝΤ, να πληρώσει συντάξεις και δημοσίους υπαλλήλους με IOUs και, κατά πάσα πιθανότητα, να μπλοκάρει τις αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς
Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και στο αίσθημα εμπιστοσύνης του κόσμου, σχολιάζει η Goldman Sachs, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι οι συνέπειες των παραπάνω θα επιφέρουν αλλαγές στο εγχώριο πολιτικό ισοζύγιο, με τρόπο που θα επιτρέψει τελικά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.
10: 54 Ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ: Μιάμιση ώρα νωρίτερα το αυριανό Eurogroup
Στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) και όχι στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί τελίκά τη Δευτέρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα εξετασθούν οι νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Πάντως, η Σύνοδος Κορυφής παραμένει σταθερά προγραμματισμένη για τις 20:00.
Την αλλαγή ανακοίνωσε μέσω του Twitter του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς να δώσει κάποια περαιτέρω εξήγηση για την απόφαση αλλαγής της ώρας.
Δείτε το tweet του:
10: 25 FAZ: δεν θα πληρωθούν συντάξεις τον Ιούνιο - έγιναν εσωτερικοί υπολογισμοί
Οι Έλληνες συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι οι μισθοί τους για τον Ιούνιο δεν θα καταβληθούν πλήρως αναφέρει δημοσίευμα της FAZ η οποία επικαλείται έκθεση με εσωτερικούς υπολογισμούς των δανειστών.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση από την Αθήνα λείπουν από 2 έως 3,6 δισ. ευρώ τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει.
Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει και τη δόση των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ αν δεν μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.
10: 24 Μισέλ Σαπέν: οι Έλληνες κάλυψαν τα3/4 του δρόμου, δράμα να αφήσουν το τελευταίο
Σε συνέντευξή του στην JDD, ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επιμένει στους "μιας άγνωστης έκτασης" κινδύνους που θα εγκυμονούσε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη και υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.
Επίσης σημειώνει ότι οι Γάλλοι έχουν "πολύ καλή αίσθηση" των πραγμάτων. "Θέλουν σταθερότητα και ανάπτυξη. Έχουν επίσης συνείδηση του γεγονότος ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ και έχουν καλύψει τα τρία τέταρτα του δρόμου και ότι θα ήταν ένα δράμα να μην καλύψουν το τελευταίο τέταρτο", επισημαίνει.
10:18 «H Ευρώπη αποφάσισε να δανείσει την Ελλάδα πριν απο περίπου 6 χρόνια τα χρήματα που χρειάζονταν για να πληρώσει τα χρέη της προς αυτήν. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τα χρέη της όμως το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες. Κι αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει το ευρώ» γράφει στο άρθρο της η Washington Post.
Οπως επισημαίνει «η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια δανείστηκε πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορεί να τα αποπληρώσει. Και τώρα δεν μπορεί να δανειστεί περισσότερα από τις τράπεζες οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να δανείζουν σε μια κυβέρνηση που ξέρουν ότι δεν θα τους δώσει τα χρήματα τους πίσω».
Το πρόβλημα όμως για τους Ευρωπαίους είναι ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας & Grexit η Ελλάδα ίσως να μην θέλει να αποπληρώνει το χρέος της σε ευρώ αλλά σε δραχμές γεγονός που θα επιφέρει απώλεια περίπου 100 δισ. ευρώ στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Κι αυτός είναι ένας καλός λόγος για να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»
«Το τελευταίο διάστημα έχουν «πετάξει» από τις ελληνικές τράπεζες 3 δισ. ευρώ, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Αυτό δημιουργεί μια επιπλέον πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, όπως συνέβη και στην Ιρλανδία, γιατί παραμένει άγνωστο εάν οι τράπεζες θα έχουν αρκετή ρευστότατη τη Δευτέρα όταν θα ανοίξουν.
Οπότε, ίσως χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε capital controls όπως στην περίπτωση της Κύπρου. Αυτό όμως δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για αποδοχή των μεταρρυθμίσεων ή αλλιώς μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές και είναι σαφώς αντιλαϊκά» καταλήγει η Washington Post.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr