Live οι εξελίξεις για την τελική συμφωνία - Τσακαλώτος από Βρυξέλλες στην ΕΡΤ: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην συμφωνία
48 ώρες πριν την τελική Σύνοδο Κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα και 24 ώρες πριν το Eurogroup, το Eirinika παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στις δηλώσεις των αξιωματούχων τόσο στην Βελγική πρωτεύουσα όσο και στην Αθήνα.
22:55 Η συμφωνία στο σύνολο της δεν θα είναι υφεσιακή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη μάχη για δικαιότερη κατανομή των βαρών για να σηκώσουν τα βάρη αυτοί που δεν τα σήκωσαν μέχρι σήμερα.
Βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης το χρέος είπε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως το κριτήριο που έχουμε στην διαπραγμάτευση είναι μια βιώσιμη λύση και κοινωνικά δίκαιη.
Ο ΦΠΑ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είπε ο κ.Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την διαπραγμάτευση του Αντώνη Σαμαρά.
Όσον αφορά τη αποπληρωμή των δόσεών μας ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η συμφωνία θα έχει ένα χρηματοδοτικό κομμάτι και άρα θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.
22:00 Ο Μίκης Θεοδωράκης στέλνει το μήνυμα «σ' αυτούς που θέλουν να μας στήσουν στον τοίχο». Σε εκτενή συνέντευξη για τη ζωή και το έργο του στο ένθετο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Θεοδωράκης καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να μην πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του».
«Η Ευρώπη, η οποία διευθύνεται από το χρήμα, μου φαίνεται εν τω μεταξύ σαν μια τεράστια αράχνη και ο καθένας ο οποίος πέφτει στα δίχτυα της είναι χαμένος. Εμείς οι Έλληνες έχουμε καταφέρει πολλά», τονίζει ο διάσημος συνθέτης και προσθέτει: «Από την αρχαιότητα είναι έτσι: η προδοσία ήρθε συχνά από μέσα. Οι προκάτοχοι της σημερινής κυβέρνησης τα υπέγραψαν όλα, πούλησαν τα ελληνικά ασημικά και μας είπαν ότι ο Σόιμπλε είναι ο αρχηγός. Τώρα εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να τα πάρει πίσω. Ελπίζω ότι δεν θα πάει στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους του».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή του πλέον σε μαζικές κινητοποιήσεις, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στην τελευταία διαδήλωση που συμμετείχε, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, στην οποία βρέθηκε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο. «Εκείνος περπατούσε, εγώ ήμουν στο αμαξίδιο.
Ξαφνικά βρεθήκαμε μέσα στο πλήθος, όπως πρέπει και να συμβαίνει, όταν συμμετέχεις σε μια διαδήλωση. Ήταν κατά της πολιτικής λιτότητας, η οποία μας έσπρωξε στην δυστυχία. Σήμερα είμαστε πάλι εκεί όπου ξεκινήσαμε μετά την Χούντα: στο μηδέν. Μετά έγινε αναταραχή.
Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και εγώ δέχτηκα μια γερή δόση στο πρόσωπο, διότι είχα σηκωθεί και έπεσα πίσω στο αμαξίδιό μου.
Νεαροί που ήθελαν να βοηθήσουν μου φόρεσαν μια μάσκα οξυγόνου, αλλά ήταν πολύ αργά. Τα πνευμόνια μου έπαθαν μεγάλη ζημιά και έπρεπε να μείνω επί εβδομάδες στο κρεβάτι, δεν είμαι πλέον ο παλιός Μίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
18:51 «Η Κυβέρνηση για να προχωρήσει χρειάζεται μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας σήμερα Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».
«Αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή», συνέχισε και τόνισε πως «η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό».
Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία η οποία θα είναι μια συμφωνία αρκετά δύσκολη αλλά απαραίτητη κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Φλαμπουράρης. Για το κατά πόσον η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία αν δεν ενσωματώνει μια ρητή δέσμευση για το χρέος, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Οι χθεσινές δηλώσεις έδειχναν ότι το στοιχείο του χρέους έχει μπει στο τραπέζι.
Και έχει μπει από την πλευρά τη δική μας. Βεβαίως, ούτε περιμέναμε ούτε περιμένουμε ότι το χρέος θα λυθεί μέσα σε δύο ημέρες. Αλλά το ότι έχει μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων, το ότι κάποιοι από του ευρωπαίους, όπως ο Ολάντ, όπως ο Πρόεδρος της Αυστρίας, το συζητάνε, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ θετικό και εγώ ελπίζω και πιστεύω ότι θα υπάρχει μια δέσμευση η οποία δεν θα λύνει σήμερα το πρόβλημα αλλά θα το αναγνωρίζει και θα βλέπει ότι πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να ξεκινήσει η διαδικασία για τη λύση του.
Αυτό είναι στοιχείο το οποίο το ζητάμε. Επιμένουμε σε αυτό και νομίζω ότι θα το πετύχουμε».
18:30 Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποστήριξε ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές και χαρακτήρισε «πολιτικό και οικονομικό λάθος» ένα ενδεχόμενο Grexit
Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να εκβιαστούν από την Αθήνα, υποστήριξε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός αντικαγκελάριος εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τώρα που οι προτάσεις είναι στο τραπέζι και συμπλήρωσε ότι θα εξετάσει αν οι νέες προτάσεις επαρκούν. Σε αντίθετη περίπτωση οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, προσέθεσε.
Σχετικά με το κούρεμα χρέους δήλωσε ότι δεν θα πετύχαινε τίποτα αν η Ελλάδα συσσώρευε νέα.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός Grexit, ο Γκάμπριελ είπε ότι θα ήταν «πολιτικό και οικονομικό λάθος» να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
16:32 Eπίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι οδηγεί την ελληνική οικονομία σε νέα ύφεση, εξαπέλυσε η ΝΔ, κάνοντας λόγο για μια «πολύ κακή συμφωνία», αφού όπως επισημαίνει «χάθηκαν πέντε μήνες με ψέματα και ο λογαριασμός που θα πληρώσει η χώρα ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη».
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά διαπραγματεύεται επί της ουσίας η κυβέρνηση, δηλαδή με αριθμούς και στοιχεία» καθώς «ανοίγει πιθανότητα συμφωνίας, χωρίς την οποία η χώρα καταστρέφεται».
Την ίδια ώρα, όμως, επισημαίνει πως αυτό είναι και θλιβερό, «γιατί χάθηκαν πέντε μήνες με ψέματα και ο λογαριασμός που θα πληρώσει η χώρα ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, η ΝΔ θα κρίνει τη συμφωνία όταν αυτή υπάρξει, όμως, τονίζει πως η «τραγική αλήθεια είναι ότι για στόχο πολύ μικρότερο, η κυβέρνηση προτείνει οκταπλάσια μέτρα από όσα διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση και αντικαθιστά μεταρρυθμίσεις με φοροκαταιγίδα, διαλύοντας την ιδιωτική οικονομία υπέρ του μεγάλου κράτους».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση οδηγούν σε νέα ύφεση» καθώς «έχουμε, ήδη, επιστρέψει στην αύξηση της ανεργίας και στα ελλείμματα».
«Παγίδευσαν τη χώρα στο δίλλημα ανάμεσα σε μία πολύ χειρότερη συμφωνία και στην καταστροφή της ρήξης. Και δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν ούτε μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» καταλήγει ο κ.
16:30 Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Οι ελληνικές προτάσεις, έστω κι αν αποτελούν προϊόν έντονων πιέσεων από μέρους των πιστωτών της χώρας, θα αποφέρουν ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία και την αγορά. Τα μέτρα είναι άκρως υφεσιακά, καθώς συνιστούν μια άγρια φοροεπιδρομή, κυρίως στις επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία» τονίζει ο κ. Μίχαλος.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισημαίνει πως «η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% σε 29% σε συνδυασμό με την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% είναι βέβαια ότι θα οδηγήσουν σε σωρεία νέων λουκέτων στην αγορά, με θύματα και αυτή τη φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και οι ισχυρότερες επιχειρήσεις, όμως, τιμωρούνται με επιπρόσθετο φόρο 12% στα κέρδη τους, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουν στο «πηγάδι» του χρέους πολύτιμα κεφάλαια που θα μπορούσαν να διαθέσουν για νέες επενδύσεις.
Βαρύ θα είναι και το πλήγμα στην απασχόληση, από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που θα αποτελέσουν ισχυρό αντικίνητρο για νέα προσλήψεις»
Μάλιστα ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι «η κυβέρνηση, έστω και την τελευταία ώρα, θα πρέπει να αναθεωρήσει τις θέσεις της αυτές που βάλλουν κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας και να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, στην κατεύθυνση κυρίως της πάταξης της φοροδιαφυγής και του περιορισμού της κρατικής σπατάλης, όπου υπάρχει.
Άλλωστε, διαχρονικά έχει αποδειχτεί ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν επιφέρει αύξηση και των φορολογικών εσόδων, αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Και προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου».
Ο κ. Μίχαλος σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους πιστωτές της χώρας ότι πράγματι θέλει και μπορεί να πατάξει την παραοικονομία, ενισχύοντας τον ελεγκτικό μηχανισμό και εφαρμόζοντας σύγχρονα συστήματα συλλογής των φόρων.
Παράλληλα, αναφέρει πως πρέπει να γίνει ένας εκ βάθους εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη και να καταστεί και το Δημόσιο χρήσιμο στην κοινωνία προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες κυρίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας που νοσούν βαρέως.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αποτελεί ουσιαστική βοήθεια για τη φυγή από την ύφεση, η αναπτυξιακή βοήθεια, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υποσχέθηκε στην χώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Επιμελητηριακή Κοινότητα, τέλος, επαναλαμβάνει ότι θέση της εξακολουθεί να παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους από μια καταστροφική ρήξη, αλλά θα συνεχίσει να επιζητεί και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, ώστε αυτή η συμφωνία να αποδώσει καρπούς για την οικονομία και την κοινωνία και να μην σύρει την χώρα βαθύτερα στην ύφεση», αναφέρει ο κ. Μίχαλος.
Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα στους δανειστές για να κλείσει η συμφωνία συνιστούν μια άγρια φοροεπιδρομή στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία, κάνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.
16:20 Κριτική στην ηγεσία της Ευρώπης, συνολικά, και της Γερμανίας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη νομισματική και πολιτική ένωση, αλλά και για τους χειρισμούς τους απέναντι στην Ελλάδα, ασκεί ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, με σημερινό του άρθρο στην Suddeutcsche Zeitung.
Αποδίδει δε εύσημα στον Μάριο Ντράγκι γιατί «προστάτευσε το απειλούμενο από καταστροφή κοινό νόμισμα», καλύπτοντας την «ανικανότητα», όπως λέει, των ηγετών της Ε.Ε.
Ο Γερμανός φιλόσοφος κάνει εκτεταμένη αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα «ψήφο κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας». Με αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση, γράφει στο άρθρο του ο Χάμπερμας, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη, αλλά «βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ξεροκέφαλη επιμονή σε μία πολιτική λιτότητας που έχει βάρβαρες συνέπειες στην Ελλάδα και έχει αποδεδειγμένα αποτύχει».
Ο Χάμπερμας δεν φείδεται κριτικής, πάντως, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λάθος στρατηγική που ακολούθησε, αλλά και στην Άγκελα Μέρκελ, την οποία θεωρεί συνυπεύθυνη για την κρίση, καθώς όπως λέει τα συμφέροντα των επενδυτών είναι γι’ αυτήν σημαντικότερα από την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηρίζει δε σκάνδαλο τη δυστοκία με την οποία αντιμετωπίζει τον ηγετικό της ρόλο η γερμανική κυβέρνηση και επισημαίνει πως η Γερμανία οφείλει την ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη στην εξυπνάδα των δανειστών-εθνών, τα οποία διέγραψαν περίπου το μισό των οφειλών της με το σύμφωνο του Λονδίνου το 1953. Ο Γερμανός φιλόσοφος καταλήγει ότι είναι οι πολίτες και όχι οι τράπεζες οι οποίοι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο.
15: 03 Τζ. Πιτέλα: Συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης θέλουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα
Ο Τζιάνι Πιτέλα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά ορισμένων «συντηρητικών δυνάμεων» που υπάρχουν στην Ευρώπη, οι οποίες όπως είπε «θέλουν να ταπεινώσουν πολιτικά την Ελλάδα».
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμα συντηρητικές δυνάμεις που εναντιώνονται στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις αυτές είναι λίγες και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία. «Θα ήθελα να τους πω ότι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με το μέλλον μας. Διότι δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά όλων μας», συνέχισε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών. Ανέφερε, επίσης, ότι όποιος σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, βάζει σε κίνδυνο την ίδια την ΕΕ και την ευρωζώνη και ότι πρέπει να σταματήσουν τα τελεσίγραφα τύπου «είτε η Ελλάδα δέχεται τους όρους μας, είτε την πετάμε έξω από την ΕΕ».
Όσον αφορά στα κενά και τις διαφορές της διαπραγμάτευσης, όπως π.χ. ο ΦΠΑ στην εστίαση και κάποιοι εμπορικοί φραγμοί, ο κ. Πιτέλα είπε ότι είναι «για γέλια». Πρόσθεσε ότι οι διαφορές αυτές δείχνουν ότι υπάρχει συμφωνία και το ότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί σημαίνει ότι κάποιες ομάδες αντιστέκονται και θέλουν να ταπεινώσουν την Αθήνα.
Ο Τζ. Πιτέλα κατέληξε λέγοντας πως δεν έχει σημασία αν θα νικήσει ο Τσίπρας ή η λιτότητα των Βρυξελλών. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση που θα είναι βιώσιμη για όλους τους πολίτες, Έλληνες και Ευρωπαίους. Αν αποτύχει όλοι θα υποστούμε βλάβες», δήλωσε ο κ. Πιτέλα και πρόσθεσε ότι επιθυμία των σοσιαλιστών είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών να έχει υπογραφεί ως την Πέμπτη.
14: 43 «Εποχή»(Τσίπρας) VS Iskra (Λαφαζάνης)
Σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ιστοσελίδα iskra, που απηχεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και την εφημερίδα «Εποχή» που ανήκει στην εκδοτική ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο αναλυτικά, η Εποχή έκανε λόγο για κάνοντας λόγο για «στυλ "μπολσεβίκ"» της Αριστερή Πλατφόρμας και του iskra, ενώ το iskra αμέσως μετά έκανε λόγο για «λιβελογράφημα» και «αφοριστικό» κείμενο.
Δείτε τα 2 άρθρα:
ΕΝΑ ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ISKRA ΣΤΗΝ ''ΕΠΟΧΗ''(20/6)
(Κυρ. 21/6/15 - 19:59)
Η ΤΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟ ''ΣΤΥΛ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚ''
Με πραγματική έκπληξη διαβάσαμε στην εφημερίδα ''Εποχή''(!!!) της 20ης Ιουνίου ένα λιβελογράφημα, στην κυριολεξία, κατά της Iskra και της ''Αριστερής Πλατφόρμας'', το οποίο φέρει την υπογραφή της Τζίνας Πολίτη. Θεμιτή η κριτική ακόμα και η πιο σκληρή επίθεση ανάμεσα σε αριστερά έντυπα και ιστοσελίδες. Το κείμενο, όμως, αυτό υπό το ''μεταμοντέρνο'' τίτλο ''Το στυλ μπολσεβίκ'' στην ''Εποχή'' δεν ασκεί ούτε κριτική ούτε επίθεση, όσο σκληρή και αν είναι. Το αφοριστικό αυτό κείμενο βρίθει αποκλειστικά από εμπαθείς χαρακτηρισμούς, ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις και μειωτικές αναφορές στην κομματική διαδρομή συλλήβδην και συλλογικά (πλην των δεκαετιών στο ΚΚΕ!), αρκετές εκ των οποίων λέγονται και γράφονται κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνήθως από δεξιά και ακροδεξιά χείλη και έντυπα.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τους λόγους και τις αφορμές που υποκίνησαν ένα τέτοιο λιβελογράφημα, που έχει οσμή από άλλες σκοτεινές περιόδους μέσα στην Αριστερά όπου το επιχείρημα το αντικαθιστούσαν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι μειωτικές προσωπικές αναφορές.
Ας μην δίνουμε όμως προεκτάσεις σε ασήμαντα περιστατικά. Παραδίδουμε απλώς αυτούσιο το κείμενο στην κρίση των αναγνωστών μας.
ΤΟ ΣΤΥΛ ''ΜΠΟΛΣΕΒΙΚ''
Της ΤΖΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗ*
Το στυλ «μπολεσβίκ» δεν έπαψε ποτέ να εξασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά του γεγονός ότι ο προσωπικός βίος αυτών των στελεχών και μελών δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον ενός μικροαστού γραφειοκράτη. Έτσι, αν όχι οργή, προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα είχε το θράσος να ονομάσει το μέσο επικοινωνίας της Ίσκρα, θεωρώντας πως έτσι επικυρώνει την επαναστατική της ταυτότητα! Σίγουρα, τα κόκκαλα του Λένιν θα τρίζουν από το σύνδρομο «επαναστατικής» μεγαλομανίας που έχει καταλάβει τα κομματικά εκείνα στελέχη, τα οποία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους στρογγυλοκαθισμένα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στα βουλευτικά έδρανα και τώρα σε υπουργικούς θώκους!
Ίσως να πρέπει να ξαναδιαβάσουν το «Τι να κάνουμε;» για να καταλάβουν ότι αυτό που ο Λένιν αποκαλεί «αποκαλυπτική φιλολογία», η οποία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση κάθε επαναστατικού έντυπου λόγου που στοχεύει στην ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης και δράσης, αφορά στην ολόπλευρη ανάλυση και μετάδοση γνώσης των σημαντικών εκείνων πολιτικών, θεσμικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και ιδεολογικών πρακτικών, που καθορίζουν τη συνείδηση και όχι τη ζωή μόνο των εργαζομένων, αλλά όλων των τάξεων. Με άλλα λόγια , αυτό που θεωρεί καθήκον κάθε επαναστατικού έντυπου λόγου ο Λένιν, είναι να μάθει στους αναγνώστες πώς να διαβάζουν την πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούνται να ζήσουν και να την κατανοήσουν, προκειμένου να την υπερβούν.
Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν εξυπηρετεί το ψευδεπίγραφο έντυπο που διακινείται. Η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται αφενός σε ένα άγονο, εσωστρεφή, εσωκομματικό ανταγωνισμό, και αφετέρου στην «καθοδήγηση» εκείνων των συντρόφων και συντροφισσών, που έχουν αναλάβει την ανέξοδη αναπαραγωγή στο φαντασιακό των Οργανώσεων Μελών του στυλ «μπολσεβικ». Πέρα από το «Τι να κάνουμε;» δεν θα έβλαπτε και μια ανάγνωση της σημαντικής μελέτης του Τρότσκι Η πάλη ενάντια στον φασισμό στη Γερμανια.
Οι καιροί ζητούν από την κυβέρνηση και την κομματική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ αταλάντευτη πολιτική περίσκεψη και όχι «επαναστατικούς» φαμφαρονισμούς στα τηλεπαράθυρα. Στην Ελλάδα, και όχι μόνο, το πολιτικό σύστημα καταρρέει. Μια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει δεν θα σημάνει μόνο το τέλος της Αριστεράς και της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Θα σημάνει και το τέλος του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα. Η ευθύνη είναι βαριά.
*Πηγή: ''Εποχή''(20/6)
14: 24 Deutsche Bank: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χάσει 10-40 βουλευτές
Λίγο πριν καταφέρει να φτάσει στο τέρμα του δρόμου και υπογράψει τη συμφωνία με τους δανειστές, αναφέρει το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκινάει ένα αρκετά ευαίσθητο έργο το οποίο έχει να κάνει με την εδραίωση της δική του κυβέρνησης που έχει σχηματοποιηθεί από σοσιαλιστές, μαοϊστές και διάφορες άλλες ομάδες.
Θα προσπαθήσει να καλμάρει την Αριστερή Πλατφόρμα
«Ο Τσίπρας προσπαθεί να καλμάρει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, καθώς αρκετοί εξ αυτών είναι υπέρ της χρεοκοπίας έναντι των δανειστών. Και προσπαθεί να το κάνει αυτό λέγοντας ότι τα μέτρα που πρότεινε στους δανειστές έχουν να κάνουν με αυξήσεις φόρων στις επιχειρήσεις και τους υψηλόμισθους και όχι με δημόσιες δαπάνες. Η Αριστερή Πλατφόρμα που κατέχει περίπου 40 βουλευτές στο κοινοβούλιο και αποτελείται από παλαιούς κομμουνιστές και άλλους σκληροπυρηνικούς που βρίσκονται κοντά στα εργατικά σωματεία, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση, αν τα μέλη της ψηφίσουν ενάντια στο σχέδιο», αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου.
Εσωτερική αντιπολίτευση
Τη στιγμή που οι διεθνείς πιστωτές, αλλά λογής αναλυτές σημειώνουν πως οι νέες ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια καλή βάση για διαπραγμάτευση, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να ακούγονται δημόσια οι πρώτες φωνές αντίδρασης. Το Bloomberg σημειώνει τις δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ γιατί απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει το άρθρο: «Οι δηλώσεις του καταδεικνύουν την εσωκομματική αντιπολίτευση της οποίας ο Τσίπρας θα πρέπει να επικρατήσει για να εξασφαλίσει τη συμφωνία που πηγαίνει κόντρα στις υποσχέσεις του κόμματός του κατά της λιτότητας».
Πρόκληση πόσους θα χάσει
Είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα που έστειλε η Deutsche Bank στους πελάτες της για να τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Ο αναλυτής της τράπεζας, Γιώργος Σαράβελος, αναφέρει:
«Θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Έλληνα πρωθυπουργό να περάσει μια πιθανή συμφωνία από τη Βουλή. Το ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από το πόσους βουλευτές θα χάσει η κυβέρνηση».
Μάλιστα, σημειώνει πως αν υπάρχουν σημαντικές «λιποταξίες», θα απαιτηθεί η υποστήριξη των μεγάλων κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης. Όλα αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank μπορούν να ανοίξουν το θέμα ευρύτερων αλλαγών στην κυβέρνηση ή ακόμα και στην προώθηση ενός δημοψηφίσματος.
10-40 βουλευτές
Ο κ. Σαράβελος, στο σημείωμα που έστειλε στους πελάτες της τράπεζας, υπολογίζει 10-40 βουλευτές που θα μπορούσαν να διαφωνήσουν με τις επιλογές της κυβέρνησης.
Από την μεριά της, η Γερμανία ζητάει με επίταση να περάσει η συμφωνία πρώτα από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να περάσει από τα κοινοβούλια των πιστωτριών χωρών. Το Bloomberg αναφέρει επ' αυτού:
«Με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να περάσει η συμφωνία, αλλά αυτό θα σηματοδοτούσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαρκή υποστήριξη στις τάξεις της, επομένως θα μπορούσε να χάσει την ικανότητά της να παραμείνει στην εξουσία».
14: 22 Σταθάκης: Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και αναχρηματοδότηση του χρέους
Αποτρέπονται τα υφεσιακά μέτρα και δημιουργείται ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο, με τη συμφωνία που συζητάει η κυβέρνηση δήλωσε ο υπουργός Οικοκομίας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε συγκεκριμένα για την συμφωνία με τους εταίρους και τα μέτρα που την συνοδεύουν «Αυτό καθαυτό το γεγονός ότι επιτυγχάνεται συμφωνία έχει τεράστια σημασία καθώς θα αποδεσμευτούν οι περιορισμοί που υφίσταται η ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα θα είναι μια συμφωνία με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, απόλυτα ασφαλή και εγγυημένο. Θα είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την αναχρηματοδότηση του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου. Αποτρέπονται τα υφεσιακά μέτρα και δημιουργείται ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο».
14: 18 Μ. Σχοινάς: Στόχος η καταγραφή των προαπαιτούμενων σε λίστα
Στην αποσαφήνιση των προαπαιτούμενων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα προχωρούν από κοινού οι θεσμοί και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγο από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ερωτηθείς για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για το χρόνο επίτευξης συμφωνίας ο κ. Σχοινάς είπε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ θεωρεί πως οι ελληνικές θέσεις είναι ένα βήμα μπροστά και μια καλή βάση για να υπάρξει πρόοδος.
«Γίνεται τεχνική εργασία ανάμεσα στους θεσμούς και τα κλιμάκια των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στην εβδομάδα. «Θέλουμε να δούμε τα προαπαιτούμενα μέσα σε μια λίστα», προσέθεσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως η Κομισιόν εργάζεται επί της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Ερωτηθείς για το εάν η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή θα περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα ο κ. Σχοινάς δεν θέλησε να απαντήσει παραπέμποντας στο Eurogroup.
«Δεν θέλω να προδικάσω ότι δεν αντιστοιχεί στην Κομισιόν να προσδιορίσει» είπε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr