Ο Α. Τσίπρας στο 48ωρο εκκρεμές της αγωνίας: Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής & τετ α τετ για τη συμφωνία

Στις Βρυξέλλες πηγαίνει σήμερα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει  συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν το κρίσιμο Eurogroup απόψε στις 8 για την Ελλάδα.

 

Ο πρωθυπουργός το  μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, Μ. Ντράγκι Κρ. Λαγκάρντ. 

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές και με αμφίβολα τα αποτελέσματα γιά σήμερα η αύριο στη Σύνοδο Κορυφής αφού η κυρία Λαγκάρντ δείχνει δυσαρεστημένη και εμμένει στις θέσεις του ΔΝΤ ενώ άγνωστο είναι τι θα προκύψει από το αποψινό Eurogroup.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις, που αναφέρονται στην πρόταση, όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup και επανέλαβε χθες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς.

Πότε θα ψηφίσουν τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια την εκταμίευση 

Οι ρυθμοί εργασίας ήταν πολύ εντατικοί ώστε να καλυφθούν οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές  αλλά η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών (staff level agreement) έως το Eurogroup που συνέρχεται στις 20.00 ώρα Ελλάδος εκτιμάται ότι δεν είναι ρεαλιστική. 

Στόχος είναι να υπάρξει staff level agreement έως αύριο, Πέμπτη, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής και να ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες σε μία σειρά από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια να κληθούν να ψηφίσουν ταυτόχρονα την εκταμίευση δόσης και μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. 

Που διαφωνούν  Κομισιόν  με ΔΝΤ και ΔΝΤ με ελληνική πρόταση 

 Δεν είναι κατανοητό στις Βρυξέλλες, στις οποίες παραμένει η Κριστίν Λαγκάρτντ, πως από τις ρήτρες αναδρομικής εφαρμογής της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, φτάσαμε στην σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2025.

Οι δανειστές επιθυμούν την πλήρη κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων και όλων των κινήτρων για την έξοδο από την αγορά εργασίας ή δυνατόν από την 1η Ιουλίου και συμβιβαστικά από την ημερομηνία που θα προκύψει μετά την πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού αργότερα μέσα στο χρόνο 

Η πρόταση - λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μεταφέροντας εκτίμη ση των θεσμών -  βασίζεται σε εισπρακτικά μέτρα, που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση απ’ ό,τι οι περικοπές δαπανών  και κατά συνέπεια απαιτούνται κι άλλα μέτρα. 

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, με το πρώτο να κατηγορεί τη δεύτερη ότι είναι πολύ επιεικής με την Αθήνα και αποδέχθηκε ως βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την άλλη επικρίνουν το ΔΝΤ ότι δείχνει να μην ενδιαφέρεται για μια συμφωνία. Το Ταμείο επιμένει σε περικοπές ασφαλιστικών δαπανών, καθώς και σε αλλαγές στον ΦΠΑ, που θα αποδίδουν 1% του ΑΕΠ ετησίως και όχι 0,74% που προβλέπει η ελληνική πρόταση και «δείχνει» την υπαγωγή της εστίασης στο 23%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr