Made in Greece ο κορυφαίος καθ. Ιατρικής Γιώργος Χρούσος - 37ος επιστήμονας στην Παγκόσμια κατάταξη

Ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Υγείας Μητέρας - Παιδιού και της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής, αναδείχθηκε 37ος ανάμεσα σε 669 επιστήμονες υψηλού κύρους, όσον αφορά την επιρροή του  σύμφωνα με τη βάση δεδομένων «Google Scholar Citations».

Ο Χρούσος είναι ο έλληνας επιστήμονας με την υψηλότερη θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη. 

Πρώτος στην κατάταξη, η οποία περιλαμβάνει τόσο επιστήμονες εν ζωή, όσο και αποβιώσαντες, είναι ο Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Αν και πολλοί επιστήμονες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα δημόσια παρουσία στη βάση δεδομένων «Google Scholar Citations» (κάτι που είναι εύκολο να κάνουν), η παρουσία αρκετών ελληνικών ονομάτων είναι ολοφάνερη και ενδεικτική της επιρροής που απολαμβάνουν πολλοί ελληνικής καταγωγής ερευνητές διεθνώς.

Who is Who

Ο Γ. Χρούσος γεννήθηκε, μεγάλωσε καί τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές με άριστα στην Πάτρα, εισήχθη στην Ιατρική με εισαγωγικές εξετάσεις από τους πρώτους το 1969, αρίστευσε σε όλα τα χρόνια των σπουδών του και απεφοίτησε πρώτος του έτους το 1975. Αμέσως ξεκίνησε ως αριστεύσας την ειδικότητα στην Παθολογία, καί κατά τον ίδιο χρόνο πραγματοποίησε την διδακτορική του διατριβή (Διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1977). Εν συνεχεία ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νέα Υόρκη, και στην Ενδοκρινολογία, Μεταβολισμό και Διαβήτη στό Κλινικό Κέντρο του NIH, Βηθεσδά, Maryland. Είναι κάτοχος των αντιστοίχων αμερικανικών (Specialty Boards) και ελληνικών ειδικοτήτων απο το 1981. Από το 1981 έως το 1989, πού ανέλαβε την διεύθυνση της Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και του εγκεκριμμένου (ACGME-certified) κλινικού εκπαιδευτικού της προγράμματος, ο κ. Χρούσος ήταν Senior Investigator και υπεύθυνος διεθνούς φήμης ανεξάρτητης ερευνητικής Κλινικής και Εργαστηριακής Μονάδας.

Η μονάδα αυτή συνέχισε να αναπτύσσεται και να παράγει νέα γνώση στο ΝΙΗ, και πρόσφατα στην Αθήνα, μέχρι σήμερα. Από το 1981 έως το 1985 ο κ. Χρούσος ανήλθε αστραπιαία τις κλίμακες της Ακαδημαϊκής ιεραρχίας απο επίκουρος σε αναπληρωτή και σε τακτικό καθηγητή της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown, της Ουάσινγκτον. To 1990 ο Γ. Χρούσος εξελέγη και τακτικός καθηγητής της Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και το 1999 τακτικός καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
Στην μακροχρόνια σταδιοδρομία του, ο Γ. Χρούσος έχει εστιάσει την έρευνά του στον άξονα υποθαλάμου- υπόφυσης- επινεφριδίων (ΥΥΕ) καί έχει μελετήσει εκτεταμένα τις νευροενδοκρινολογικές μεταβολές που συσχετίζονται με τις διαταραχές του συναισθήματος, ύπνου, αντίληψης του πόνου, και ανοσολογικής λειτουργίας. Η Κλινική του και το Εργαστήριό του έχουν αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την προσφορά τους με διεθνώς πρωτότυπα πορίσματα στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα ΥΥΕ, όπως το σύνδρομο Cushing, η νόσος του Addison καί η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Ενωρίς στη σταδιοδρομία του, ο Γ. Χρούσος περιέγραψε στο Journal of Clinical Investigation το σύνδρομο αντίστασης στην κορτιζόλη, μια σπάνια αλλά μοναδική και ενδιαφέρουσα νόσο του υποδοχέα τών γλυκοκορτικοειδών, που προκαλεί υπέρταση και υπερανδρογονισμό. Εν συνεχεία, ο κ. Χρούσος συνεισέφερε την πλειονότητα των διεθνών εργασιών σε αυτό το σύνδρομο, το οποίο έχει χρησιμεύσει σαν πρότυπο για την μελέτη των φυσιολογικών λειτουργιών του υποδοχέα των ορμονών αυτών που ρυθμίζουν την ομοιόσταση του οργανισμού και είναι απαραίτητες για την επιβίωσή του.
 

Ο Γ. Χρούσος έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και το έργο του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα κλινικών καταστάσεων πέραν της κλασικής ενδοκρινολογίας, όπως η εγκυμοσύνη, η ανάπτυξη, το χειρουργικό στρες, ο ύπνος και το σηπτικό σοκ, καθώς και χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές της διατροφής και οι αυτοάνοσοι νόσοι.Ο Δρ. Χρούσος έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, όπως το 1987 Richard Weitzman Award καί το 1997 Clinical Investigator Award της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, το 1997 Hans Selye Award του Ιδρύματος Hans Selye, to 1999 Novera Herbert Spector Award της Διεθνούς Εταιρείας Νευροανοσορύθμισης, το 2002 Sir Edward Sharpey-Schafer Medal των Βρεττανικών Εταιρειών Ενδοκρινολογίας, το 2004 Lifetime Achievement Award της Διεθνούς Εταιρείας Ψυχονευροενδοκρινολογίας, καί άλλα. Ο κ. Χρούσος έχει εκλεγεί μέλος των τιμητικών εταιρειών Αμερικανική

Εταιρεία Κλινικής Έρευνας (ASCI) και Ένωση Αμερικανών Ιατρών (AAP), η πρώτη για νέους και η δεύτερη για senior ειδικά διακεκριμμένους ιατρούς -ερευνητές. Πρόσφατα έλαβε τούς τίτλους του Master του Αμερικανικού Κολλεγίου Ενδοκρινολογίας (MACE) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών (MACP), ο μόνος Ελληνας ιατρός με αυτές τις υψηλότατες διακρίσεις στην παθολογία και σχετικές ειδικότητες. Είναι επίσης επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Liege και Ancona και πρόεδρος της Ευρωπαικής Εταιρείας Κλινικής Ερευνας (ESCI), κορυφαίας εταιρείας της Ευρώπης για την κλινική έρευνα.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr