Καλαμάτα – Πολιτιστική πρωτεύουσα 2021: Συστράτευση όλων των δυνάμεων για τον ευγενή στόχο

Η Καλαμάτα διεκδικεί μαζί με άλλες 13 ελληνικές πόλεις να ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2121

Kalamata Rising" είναι το σύνθημα της υποψηφιότητας της πόλης της Καλαμάτας που διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Και σηματοδοτεί "μια πόλη που αναδύεται, που ανατέλλει, που ανέρχεται, που κινητοποιείται, αλλά και που εγείρεται", όπως επισημαίνει η Έλενα Πέγκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του "KALAMATA:21", του οργανισμού που φροντίζει για την διεκδίκηση της υποψηφιότητας. Αν και η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε μόλις τον Δεκέμβριο του 2014 και λήγει στις 23 Οκτωβρίου του 2015, δεν είναι λίγες οι πόλεις που αποφάσισαν να διεκδικήσουν τον συγκεκριμένο τίτλο . Η Ελευσίνα, η Τρίπολη, η Ερμούπολη και τα Ιωάννινα, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές που έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν τον θεσμό το 2021, χρονιά που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναδειχθεί μία πολιτιστική πρωτεύουσα από την Ελλάδα και μία από τη Ρουμανία.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη και αφορούσε την πορεία της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, αλλά και το όραμά της, η κ. Πέγκα αναφέρθηκε στην ιστορία της Καλαμάτας, μιας πόλης που "ανοίχτηκε στην Ευρώπη μέσα από μια Επανάσταση, πέρασε έναν καταστρεπτικό σεισμό και αναγεννήθηκε, και σήμερα στην σκοτεινή αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και την Ευρώπη και φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με θέματα επιβίωσης, κινητοποιείται ξανά για να υπερασπιστεί τον πολιτισμό με την ευρεία έννοια. Δηλαδή, τον πολιτισμό πέρα από τις τέχνες και πέρα από τα σύνορα".

Σύμφωνα με την ίδια, η οργανωμένη διεκδίκηση και μόνο ενός τόσο μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος δείχνει μια πόλη αποφασισμένη να ορίσει το μέλλον της και να καθορίσει και το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής. "Η Μεσσηνία με τα δυνατά τοπία της που εγείρουν τις αισθήσεις και εμπνέουν με την άγρια ομορφιά τους είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως η Αρχαία Μεσσήνη, το Παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, όπου διασώθηκαν οι παλαιότερες πλάκες της Γραμμικής Β, η Μεθώνη, η Κορώνη. Όλος αυτός ο πλούτος θα ενταχθεί σε ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα είναι φτιαγμένο για όλο το χρόνο και θα εναλλάσσεται σύμφωνα με τις τέσσερις εποχές που είναι αισθητές στην περιοχή. Το πρόγραμμα θα αφορά όλες τις ηλικίες και πρωτίστως τους νέους. Ξένοι δημιουργοί, στοχαστές, ερευνητές και ομάδες θα συνεργαστούν με Έλληνες, αλλά και ντόπιους και θα μείνουν στην Καλαμάτα, ή στην ευρύτερη περιοχή, για να δουλέψουν σε ειδικά σχεδιασμένα πρότζεκτς. Τα περισσότερα καλλιτεχνικά έργα που θα παρουσιαστούν θα είναι έργα καινούργια φτιαγμένα μέσα από την εμπλοκή των καλεσμένων με τον τόπο", εξήγησε η κ. Πέγκα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ενώνει τους πολίτες, τις παρατάξεις, αλλά και όλη τη Μεσσηνία, καθώς μία τέτοια προσπάθεια, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα στενά όρια της πόλης ή ακόμα και του δήμου Καλαμάτας. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, το Δημοτικό Συμβούλιο πορεύεται ενωμένο προς αυτόν τον σκοπό, στηρίζοντας πλήρως το Γραφείο Υποψηφιότητας, το όργανο στο οποίο ανατέθηκε η διεκδίκηση του τίτλου. Ενώ, όπως είπε, και οι υπόλοιποι δήμοι της Μεσσηνίας (οι Δήμοι Πύλου - Νέστορος, Τριφυλίας, Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης), συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

"Η Καλαμάτα είναι μία πόλη με πλούσια ιστορική διαδρομή, έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, με εκδηλώσεις διεθνούς επιπέδου, με κυριότερο το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, αλλά και σύγχρονες πολιτιστικές υποδομές, όπως το Μέγαρο Χορού. Πρόσφατα, απέκτησε προσβασιμότητα, μέσω του αυτοκινητοδρόμου και του αναβαθμισμένου διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας "Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος", προσβάσεις που την καθιστούν το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και έναν νέο, ανέγγιχτο πόλο έλξης για επισκέπτες, αλλά και νέους μόνιμους κατοίκους", δήλωσε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε:

   "Το 2021 συμπίπτει με τη διακοσιοστή επέτειο από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821. Εδώ εκδόθηκε, εκείνη την ημέρα, η "Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς", το πρώτο διπλωματικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων, στο οποίο συγκεφαλαιώνονται οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού και τα ιδανικά του, όπως αυτά διακηρύχθηκαν από το Διαφωτισμό, για να γίνουν και πάλι κτήμα όλου του κόσμου. Διακόσια χρόνια μετά ξαναδιαβάζουμε το κείμενο αυτό, και τηρώντας τις αξίες του, προχωράμε με σύγχρονη ματιά στο να δημιουργήσουμε μία Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αντάξια της ιστορίας μας και των δυνατοτήτων μας".

 Ο εκτελεστικός διευθυντής του "KALAMATA:21", Έκτωρ Τσατσούλης, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις μέχρι τώρα δράσεις του Γραφείου Υποψηφιότητας που είναι η ολοκλήρωση της εκτενούς χαρτογράφησης των πολιτιστικών πόρων της πόλης, η έρευνα για την πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας και ο σχεδιασμός της Πολιτιστικής Στρατηγικής της δεκαετίας. Eπιπλέον, αναφορά έγινε στις συνεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει με πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα στην Καλαμάτα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

   "Η Καλαμάτα τώρα ανοίγεται στον κόσμο και τώρα αποκτά εξωστρέφεια. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μιας γρήγορα αναπτυσσόμενης πόλης, μίας πόλης που τα επόμενα χρόνια θα γίνει νέος πόλος έλξης, τόσο επισκεπτών, όσο και νέων κατοίκων. Η Καλαμάτα αυτή θέλουμε να συζητάει με όρους αειφορίας, πολιτιστικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Όμως, η διεκδίκηση του τίτλου σημαίνει και αντιμετώπιση των σκοτεινών της σημείων και των προβλημάτων της, προκαλώντας τους πολίτες της να κοιτάξουν την πόλη τους κατάματα. Μία πόλη που διεκδικεί έναν τέτοιο ευρωπαϊκό τίτλο πρέπει να τολμάει να ονειρεύεται, να οραματίζεται και να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα", επεσήμανε ο κ. Τσατσούλης. Σε αυτό το σκοπό συντελούν καθημερινά έμπρακτα και οι πολίτες της Καλαμάτας καταθέτοντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους κάνοντας την Καλαμάτα "Μία πόλη, μία ομάδα, μία ψυχή, ένα όραμα, ένα στόχο, ανεξάντλητες ιδέες", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσατσούλης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr