Top Woman η Κατερίνα Καρούσου η Εθνική καπελού μας - Πότε της ζήτησαν 45 καπελαδούρες για γάμο
Μπορεί το επάγγελμα του καπελά να είναι ένα επάγγελμά που τείνει να εξαφανισθεί, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει διόπου την Κατερίνα Καρούσου να σχεδιάζει τα αγαπημένα της καπέλα.
Με την αγάπη για την δουλειά της ως μοναδικό γνώμονα, η ίδια δηλώνει «Η μόδα δεν με αφορά και πολύ. Θέλω να κάνω διαχρονικά πράγματα που υμνούν τη θηλυκότητα».
Η Κατερίνα Καρούσου πιστεύει στην δημιουργικότητα χωρίς να εντάσσει αυτή της την συνηθείας σε καλούπια, δηλώνει επίσης «Δεν κοιτάζω τα περιοδικά, σχεδιάζω δικά μου πράγματα προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα κάθε γυναίκας»
«Το επάγγελμα του καπελά, είναι ένα επάγγελμα που τείνει να εξαφανιστεί», εξηγεί «κυρίως, λόγω της έλλειψης ποιότητας πρώτης ύλης, της βιομηχανοποίησης των προϊόντων αλλά και του γεγονότος πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη νέα γενιά να πάρει τα "ηνία" αυτής της τέχνης».
Η «καπελού», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον εαυτό της η Κατερίνα Καρούσου, έχει συνδέσει το όνομά της, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή καπέλων στη σύγχρονη Ελλάδα. Είναι η μοναδική γυναίκα σχεδιάστρια στην Ελλάδα, κι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη, που φτιάχνει χειροποίητα καπέλα.
«Η μόνη που παραμένω καπελού, είμαι εγώ», λέει με περηφάνια, αφού «το να δημιουργείς καπέλα είναι κάτι πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με την κατασκευή των ρούχων», σχολιάζει
Παρά τα γεγονός ότι τα καπέλα αποτελούν μια συνήθεια που εντάσσεται στην καθημερινότητα όλων, ωστόσο η Κατερίνα δηλώνει ότι απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, «Ο κόσμος, αγοράζει περισσότερα καπέλα απ' όσα φοράει. Οι γυναίκες ντρέπονται να φορέσουν καπέλα, αισθάνονται πως θα τις κοιτούν κάπως περίεργα στο δρόμο» και προσθέτει «Το καπέλο σημαίνει φινέτσα, όταν όμως ο λαός είναι απαίδευτος και κυριαρχεί η κακογουστιά, το καπέλο καταχωνιάζεται στα "αζήτητα"».
Η ίδια μπήκε στο χώρο της μόδας από το 1979 σαν βοηθός της γνωστής σχεδιάστριας Λουκίας. Εκεί ήθελε να χρησιμοποιεί καπέλα, γιατί πάντα φορούσε η ίδια από την ηλικία των 16 χρόνων.
«Το καπέλο είναι ΤΟ αξεσουάρ, αυτό που σου δίνει στίγμα», ομολογεί εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό το πάθος της για τα καπέλα.
Στην Ελλάδα την πρώτη της επιχείρηση την ίδρυσε το 1991 δημιουργώντας καπέλα καθώς και άλλα αξεσουάρ,- τσάντες, τσαντάκια βραδινά, ζώνες, κασκόλ, εσάρπες και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ μπορεί να μεταμορφώσει την εμφάνιση της γυναίκας
Τα καπέλα ωστόσο παρέμεναν πάντα το πάθος της. Στο ατελιέ της οι ενδιαφερόμενες πελάτισσες μπορούν να βρουν ότι πιστεύουν ότι μπορεί να απογειώσει το στυλ τους και να γνωρίζουν ότι αυτό θα είναι μοναδικό. «Τίποτε δεν είναι τυποποιημένο. Όλα γίνονται κατόπιν παραγγελίας, ανάλογα με το στιλ και την προσωπικότητα της πελάτισσας και φυσικά το ποσό που θέλει να διαθέσει. Αυτό δεν αφορά μόνο το καπέλο, αλλά και όλα τα άλλα αξεσουάρ, τα ρούχα πρωινά ή βραδινά, θεατρικά κοστούμια, νυφικά, βαπτιστικά, μπομπονιέρες, λαμπάδες και ό,τι άλλο έχει σχέση με τον γάμο και την βάπτιση. Έτσι, εξασφαλίζεται μία συνοχή στην επιλογή, ένα θέμα, μία άποψη ή κοινοί χρωματισμοί», επισημαίνει η κ. Καρούσου.
Η καλλιτέχνιδα Κατερίνα Καρούσου έχει επιμεληθεί τα καπέλα και τα κοστούμια για αρκετές θεατρικές παραστάσεις όπως «Η Φόνισσα», «Το Ημέρωμα Της Στρίγκλας», αλλά και για την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Οι Μάγισσες Της Σμύρνης», τα κοστούμια της οποίας βραβεύτηκαν. Μια άλλη πτυχή της δραστηριότητάς της είναι καπέλα για βασιλικούς γάμους, όπως του πρίγκιπα Παύλου και της Μαρί Σαντάλ Μίλλερ (45 καπέλα έφτιαξε σε προσκεκλημένους στο γάμο τους) ή της πριγκίπισσας Αλεξίας. Τέλος, συνεργάζεται με σχεδιαστές όπως τον Βασίλη Ζούλια, τους Mi-Ro, τον Δημήτρη Ντάσιο και πολλούς άλλους για επιδείξεις μόδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr