Γιώργος Καρελιάς: Ο Τσίπρας έφερε τον φόβο -τέτοιο πανικό θυμάμαι μόνο τον Ιούλιο του 1974 με την εισβολή στην Κύπρο

Τέτοιον πανικό θυμάμαι μόνο τον Ιούλιο του 1974 (τουρκική εισβολή στην Κύπρο), όταν οι γονείς μας έτρεχαν να προμηθευτούν τρόφιμα. 

Τώρα ο πανικός έχει μεταφερθεί στις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές. Ξέσπασε μόλις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

*Του Γιώργου Καρελιά από το protagon.gr

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει παράλογο. Γιατί μια κορυφαία δημοκρατική επιλογή -και όχι ένας πόλεμος- προκαλεί φόβο στους πολίτες;

Οι απαντήσεις μόνο απογοήτευση μπορούν να σκορπίσουν:

1. Διότι οι πολίτες φοβούνται ότι το δημοψήφισμα δεν θα λύσει το πρόβλημα, που η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να λύσει. Φοβούνται, δηλαδή, ότι η επόμενη μέρα θα είναι ίδια ή και χειρότερη από την προηγούμενη.

2. Διότι οι πολίτες είδαν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η δυναμική που δημιούργησε ξοδεύτηκε άσκοπα επί πέντε μήνες. Η «καλύτερη διαπραγμάτευση», που υποσχέθηκε, δεν έφερε καλύτερο αποτέλεσμα.

3. Διότι όλες οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών («ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα πει όχι η Μέρκελ», «πάμε για συμφωνία», «δεν θα γίνουν ούτε δημοψήφισμα ούτε νέες εκλογές», «δεν θα κλείσουν οι τράπεζες, ο Ντράγκι δεν θα κόψει τη ρευστότητα») διαψεύστηκαν. Έτσι, η νέα διαβεβαίωση ότι «οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες» ακούγεται με καχυποψία και δεν διώχνει τους φόβους.

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε, ακόμη και σε πολίτες που δεν τον ψήφισαν, ελπίδες ότι κάτι καλύτερο μπορεί να φέρει. Γι’ αυτό και όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η ελπίδα «νικούσε» τον «φόβο». Αυτό χάθηκε οριστικά. Ο φόβος κυριαρχεί πλέον. Οι εκκλήσεις του πρωθυπουργού για «νηφαλιότητα, ψυχραιμία και υπομονή» δεν τους έπεισαν. Έστειλαν κι άλλους στα ΑΤΜ και στα βενζινάδικα.

Κι αυτό είναι «κατόρθωμα» του πρωθυπουργού και της ολιγομελούς περί αυτόν ομάδας, που σχεδίασε και υλοποίησε το σχέδιο για το δημοψήφισμα. Η οποία το βράδυ που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα μας διαβεβαίωσε, δι’  ενός χαμογελαστού υπουργού, ότι «είναι μια καλή νύχτα και αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα» και ότι «προφανώς» το δημοψήφισμα θα γίνει με ανοιχτές τις τράπεζες (εδώ).

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε με την αναγγελία του κλεισίματος των τραπεζών μέσω του BBC. Αλήθεια, ο Βαρουφάκης δεν εμπιστεύεται ούτε την, κυβερνητική πλέον, ΕΡΤ;

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε με τον πρωθυπουργό να ξορκίζει, δια τσιτάτων («ο μόνος φόβος μας είναι ο φόβος») τον φόβο. Και να μας συνιστά «νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

Όμως,  ακόμη και οι πιο νηφάλιοι και ψύχραιμοι, που δεν έτρεξαν στα ΑΤΜ και στα βενζινάδικα και είναι οι περισσότεροι, έχουν μετακινηθεί ή μετακινούνται από τη ζώνη της ελπίδας και της προσδοκίας, στο στρατόπεδο της  ανησυχίας και του φόβου.

Κι επειδή οι λογογράφοι του πρωθυπουργού -και ο ίδιος, φυσικά, αφού τα υιοθετεί και τα εκφωνεί- επιδίδονται στην… τσιτατολογία, ας του υπενθυμίσουν κι ένα τσιτάτο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη: «Οι άνθρωποι, τους οποίους πρέπει να φοβάσαι, δεν είναι αυτοί που διαφωνούν μαζί σου, αλλά αυτοί που διαφωνούν μαζί σου και φοβούνται να σου το πουν».

Ως γνωστόν, ο Ναπολέων έχει καταγραφεί στην Ιστορία για το Βατερλό του.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr